Politică externă

Gussinski a cazut in plasa lui Vladimir Putin

25.08.2003, 00:00 11

Vladimir Gussinski, fostul proprietar al puternicului grup de presa rus Media Most a fost arestat sambata pe aeroportul elen Eleftherios Venizelor,  ca urmare a unui mandat international eliberat pe numele sau. Gussinski este acuzat in tara sa de delapidarea a 250 de milioane de dolari. Fost bancher, Gussinski era in anii '90 unul dintre oamenii de afaceri cei mai cunsocuti si mai influenti din Rusia, aflat in anturajul fostului presedinte Boris Eltin. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului elen, Christos Protopapas, Consiliul Curtii de Apel din Atena urmeaza sa se pronunte astazi in legatura cu  eventuala sa extradare. Purtatorul de cuvant a explicat ca arestarea lui Gussinski a fost realizata "in baza unui mandat de arestare emis de Rusia si a unui acord intre Grecia si Rusia privind cooperarea bilaterala in domeniul justitiei".
 Gussinski si Boris Berezovski, un alt magnat rus, figureaza printre oligarhii cei mai putin populari din Rusia, acuzati de presedintele Vladimir Putin de jefuire a bogatiilor nationale. Ambii au fost urmariti judiciar desi se aflau in strainatate. Fata de Berezovski, exilat la Londra, care a anuntat ca va candida pentru un loc in Duma de Stat in cadrul alegerilor legislative din decembrie, Gussinski a ramas foarte discret, alegand sa nu se pronunte public in legatura cu situatia politica din Rusia.
Ajuns la Kremlin in 2000, Vladimir Putin a lansat o vanatoare a oligarhilor foarte influenti care riscau sa-i puna in pericol puterea. Gussinski si Berezovski, detinatori ai puterii mediatice, au devenit tinta atacurilor lui Putin si ale Parchetului rus. Gussinski fusese multa vreme un apropiat al Kremlinului, si l-a sustinut pe Boris Eltin in alegerile din 1996 cand acesta a castigat puterea in detrimentul comunistilor. In 1999, el trece de cealalta parte a baricandei, iar grupul sau mediatic Media Most  a lansat o campanie dura impotriva lui Eltin si a anturajului sau pe care i-a acuzat de coruptie. Gussinski a sustinut o coalitie de centru stanga pentru legislativele din 1999 si l-a sprijinit in alegerile prezidentiale din 2000 pe candidatul opozitiei Grigori Ivlinski, care a pierdut in fata lui Vladimir Putin. Relatiile dintre Kremlin si Media Most nu au incetat de atunci sa se degradeze pana la plecarea lui Gussinski in exil, la sfarsitul lui 2000. Kremlinul a preluat controlul asupra principalelor active ale Media Most - canalul NTV, mai multe canale radio, intre care cel mai cunoscut este Radio Ecoul Moscovei, un cotidian si un saptamanal - considerate singurele retele pe care opozitia se putea exprima. Gussinski, care are dubla cetatenie, rusa si israeliana, a fost arestat, pentru prima oara, in iunie 2000, ca urmare a unor acuzatii privind o privatizare frauduloasa. A fost eliberat ulterior si s-a refugiat in Spania unde avea o vila somptuasa la Costa del Sol. Dupa plecarea sa, el a mai fost acuzat in Rusia de  escrocherie la scara mare si de spalare de bani, iar pe numele sau a fost eliberat un mandat international. A fost arestat de doua ori in Spania, in 2000 si 2001, si eliberat pe cautiune. Justitia spaniola a refuzat sa-l extradeze cum a cerut Kremlinul.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO