Politică externă

Germania, in febra negocierilor postelectorale

22.09.2005, 19:11 10

Social-democratii germani (SPD) si partenerii lor ecologisti au fost primele partide care au deschis, ieri, rundele de negocieri dintre formatiunile parlamentare din Germania, in vederea constituirii unei coalitii majoritare.

Rezultatul inconcludent al scrutinului de duminica trecuta face necesara in acest moment reconfigurea aliantelor politice negociate in prealabil. Nici coalitia de centru-dreapta alcatuita din crestin-democrati (CDU-CSU) si liberali (FPD) si nici cea de centru-stanga formata din SPD si verzi nu dispun in acest moment de suficiente locuri in Bundestag pentru a forma singure un nou cabinet. In aceste conditii, partidele mari CDU si SPD incearca fiecare sa atraga aliatul traditional al celeilalte pentru a forma majoritatea parlamentara.

Liderul CDU, Angela Merkel, a primit marti seara un imbold substantial in demersul ei de a ajunge prima femeie cancelar din istoria Germaniei prin castigarea cu peste 98% din voturi a sefiei grupului parlamentar al crestin-democratilor din Bundestag. Acest lucru s-a petrecut in ciuda rezultatului slab inregistrat de formatiunea pe care o conduce la scrutinul din 18 septembrie. Reasigurata de pozitia sa in cadrul partidului, Merkel incearca sa-i convinga pe ecologisti sa se alature partidelor de dreapta in cadrul unei coalitii guvernamentale.

Analistii germani considera insa ca si in cazul in care o astfel de "coalitie jamaicana" s-ar realiza, aceasta ar fi o constructie politica extrem de fragila si ar conduce Germania intr-o perioada de instabilitate guvernamentala.

In schimb, Gerhard Schroeder, fostul cancelar social-democrat al Germaniei, desi a fost si el reconfirmat la sefia grupului parlamentar SPD cu 95% din voturi, a primit o lovitura puternica prin decizia fostului sau ministru de externe, Joschka Fisher, liderul partidului ecologist, de a redeveni simplu parlamentar. Acesta a mai sustinut ca nu va mai candida pentru nici o pozitie de conducere in cadrul partidului ecologist, ramanand insa deschis in eventualitatea unei pozitii ministeriale.

Gestul suprinzator al acestuia a fost comentat pe larg de presa germana, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Germania, Bild, a titrat ca "Fischer il lasa sa cada pe Schroeder".

Publicatiile germane observa de asemenea ca este o diferenta foarte mare intre determinarea lui Gerhard Schroeder de a obtine un al treilea mandat de cancelar si retragerea neasteptata a lui Fischer, fapt care lasa sa se intrevada ca ecologistii se pregatesc de intrarea in opozitie. Au fost insa si speculatii ca desi Fischer se opune intrarii intr-o coalitie guvernamentala alaturi de formatiunile de dreapta, el s-ar putea retrage din prim-planul vietii politice si ar putea lasa asupra altor lideri ai ecologistilor responsabilitatea unei asemenea aliante.

Cancelarul Schroeder a lasat sa se inteleaga ca pozitia SPD in cadrul negocierilor care se vor purta cu CDU-CSU ar putea fi mai flexibila decat s-a afirmat pana acum cand liderii SPD au sustinut ca nu vor accepta colaborarea cu Angela Merkel. Schroeder a spus ca este "inadecvat" sa intri in negocieri politice avand "conditii prealabile". Acesta a declarat ca "in cadrul discutiilor exploratorii trebuie sa discutam cu fiecare pentru a vedea cum va putea acesta sa creeze un guvern stabil, lucru de care avem nevoie in acest moment".

Cativa ministri social-democrati din actualul cabinet Schroeder au pledat, ieri, pentru formarea unei coalitii guvernamentale alaturi de verzi si de liberali.

Ministrul economiei si muncii, Wolfgang Clement, a declarat ca este inacceptabil ca liderii liberalilor sa excluda o astfel de alianta cu partidele de stanga atata vreme cat exista numeroase puncte comune intre programele politice ale social-democratilor si liberalilor. Clement a dat ca exemple pozitiile comune in ceea ce priveste politica externa, cea fiscala si a asigurarilor sociale.

mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO