Politică externă

George W. Bush, urmarit in Africa de scandalul armelor irakiene

10.07.2003, 00:00 13

Abia acum scandalul fabricarii dosarului armelor Irakului a ajuns in SUA. Daca in Marea Britanie, el a atins serios credibilitatea lui Tony Blair, caruia i se spune deja Pinocchio, in SUA, el abia incepe. Cu un an inaintea alegerilor prezidentiale, democratii  americani au cerut sa se cerceteze daca presedintele George W. Bush a folosit deliberat dovezi false ale serviciilor secrete, pentru a justifica razboiul impotriva Irakului. La cateva saptamani de la incheierea razboiului in Irak, mai ales ca nu s-au gasit armele de distrugere in masa, invocate atat de americani cat si de britanici pentru atacul asupra Bagdadului, presa si inspectorii ONU au deschis ceea ce s-a numit "dosarul armelor" Irakului. In Marea Britanie, lui Tony Blair i s-a reprosat ca a folosit un raport al serviciilor secrete, care continea inexactitati: anume ca Saddam detinea arme chimice care puteau fi actionate in 45 de minute de la comanda. Imediat dupa incetarea razboiului s-a aflat ca laboratoarele irakiene prezentate de Colin Powell, in discursul la ONU, erau inofensive si ca dovada irefutabila a americanilor - anume ca Irakul ar fi importat uraniu din Nigeria, pentru o presupusa arma nucleara, nu se sustinea. Marti, Casa Alba a admis, conform BBC, ca declaratia facuta de presedintele George W. Bush in fata poporului american, referitoare la uraniul irakian, s-a bazat pe documente false. BBC citeaza un oficial CIA care a spus ca, inca din martie 2002 se stia acest lucru  si ca informatia a fost trimisa Casei Albe, cu mult timp inaintea discursului sau din 2003, privind Starea Natiunii. Democratii, mai ales senatorul Dick Gephardt, care ar dori sa fie nominalizat  in alegerile prezidentiale, au folosit imediat acest prilej. "Scaparile presedinteleui Bush nu pot fi pur si simplu puse in seama unei greseli a serviciilor secrete", a declarat Gephardt, citat de BBC. Partidul Democrat a cerut de altfel o ancheta oficiala asupra modului in care au fost folosite datele servicilor secrete de catre Casa Alba, in alcatuirea dosarului. Pe de alta parte, Comisia Nationala privind atacurile teroriste asupra Statelor Unite, infiintata anul trecut pentru a investiga circumstantele atacurilor din 11 septembrie a dat publicitatii primul sau raport. Acesta consemneaza faptul ca CIA, FBI si Departamentul Apararii nu au raspuns cererilor de informare ale comisiei.



Bush: sclavia a fost o crima
Aflat, marti, in Senegal, pe insula Goree, George W. Bush a deplans faptul ca Statele Unite au practicat sclavia. "In acest loc, libertatea si viata au fost furate si vandute. Fiinte umane au fost aduse, sortate si cantarite, marcate si imbarcate pe cargouri pentru un drum fara intoarcere. Una din cela mai mari migratii din istorie a fost si una din cele mai mari crime ale istoriei", a spus presedintele american, grupului de senegalezi invitati pe insula, conform Washington Post. In timpul scurtei sale vizite, de numai 6 ore, George W. Bush a fost tinut departe de public de un dispozitiv masiv de securitate. Presedintele american isi continua astazi, turneul african de 5 zile, in Africa de Sud. Presedintele SUA a refuzat sa comenteze informatiile de la Washington privind anchetele cerute de democrati.
oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO