Politică externă

Frontul anti-Bush, la prima infrangere in America Latina

06.06.2006, 00:00 17

Statele Unite rasufla mai usurate. Alegerile din Peru au fost castigate de un moderat de stanga, Alan Garcia.

Daca ar fi fost castigate de nationalistul Ollanta Humala, frontul anti-globalist si antiamerican din America Latina s-ar fi intarit, iar pozitia Washingtonului in regiune ar fi devenit si mai subreda.

In ultimii ani alegerile din America Latina sunt castigate de stanga, dupa ce cu doar un deceniu in urma regimurile de dreapta liberale si, in general, favorabile Statelor Unite dominau. Alan Garcia este un om politic de stanga, dar, in opinia analistilor, este "raul cel mai mic", in conditiile in care Ollanta Humala, prieten al antiame-ricanului Hugo Chavez (presedintele Venezuelei, pentru care Hitler este "mic copil" fata de George W. Bush), promisese nationalizarea resurselor tarii daca va castiga.

Deja Chavez (el este prieten si cu Fidel Castro), care a nationalizat hidrocarburile Venezuelei, face prozeliti. Un alt antiamerican, Evo Morales (presedintele Boliviei), a promis saptamana trecuta ca va nationaliza pamanturile celor bogati, dupa ce in urma cu o luna nationalizase resursele de gaze naturale. Acelasi lucru ar fi urmat sa se petreaca si in Peru, in cazul victoriei lui Humala.

Alan Garcia a castigat al doilea tur al alegerilor prezidentiale desfasurate acum doua zile obtinand, dupa numaratoarea a 80% dintre buletinele de vot, 54,6% din sufragii.

De orientare social-democrata, Alan Garcia a fost la reales de catre peruvieni, el mai exercitand un mandat prezidential intre 1985-1990, considerat cel mai dramatic din istoria tarii, marcat de crize economice si atacuri ale rebelilor.

"Sustinerea lui Chavez l-a costat scump pe Humala", a declarat politologul Fernando Rospigliosi. Chavez s-a amestecat in alegerile din Peru si nu a incetat sa-l insulte pe Garcia pe perioada campaniei electorale, denumindu-l "hot", "corupt" si "ratat".

Garcia se inscrie in politica de stanga moderata, in aceeasi categorie cu presedintele Braziliei Luis Inacio Lula da Silva si cu presedintele chilian Michelle Bachelet.

Odata cu alegerea sa drept presedinte al statului Peru, faptul ca orientarea politica de stanga a acaparat America Latina devine din ce in ce mai evident. Harta Americii Latine s-a colorat in mare masura in rosu. Presedintii Hugo Chavez in Venezuela, Evo Morales in Bolivia, Ramon Vasquez in Uruguay, Michelle Bachelet in Chile, Da Silva in Brazilia, Nestor Kirchner in Argentina, Martin Torrijos in Panama si, mai nou, Alan Garcia in Peru reprezinta diferite "fete" ale stangii, de la moderata la radicala, insa la unison antiglobalista.

Aceasta configuratie este un semnal de alarma extrem de serios pentru Statele Unite ale Americii, de care a depins America Latina pana acum, pe care au controlat-o, dar a caror dominatie in zona devine din ce in ce mai fragila. Bolivia, Venezuela si Argentina sunt considerate triunghiul radical populist al Americii Latine, anti-american si antiglobalizare.

Morales, de pilda, se impotriveste cu inversunare eradicarii culturilor de coca, dupa cum au cerut Statele Unite si recent, prin nationalizarea resursele de gaze naturale, nu a lasat alta optiune companiilor internationale decat sa incheie noi contracte mult mai avantajoase statului. Chavez isi doreste sa creeze o noua forma de socialism in Venezuela, are relatii foarte apropiate cu Iranul si Cuba, ceea ce a atras dezaprobarea profunda a SUA.

De cealalta parte, Lula Da Silva, Bachelet, Garcia si Vasquez reprezinta stanga moderata, care sustine o economie de piata. Acestia ar putea reprezenta potentiali aliati ai Statelor Unite pentru a descuraja politica radicala practicata de politicieni ca Chavez sau Morales.

Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenti intelectuali din SUA si un aspru critic a politicii externe a Washingtonului, a declarat pentru BBC: "Liderii de stanga din America Latina reprezinta o mare piatra de incercare penru Statele Unite. De la Venezuela la Argentina, regiunea scapa de sub controlul SUA, se indreapta catre politici economice independente si nu doreste sa mai depinda de marile puteri."

De cealalta parte, oficialul american Otto Reich, consilierul lui G.W. Bush, a declarat ca liderii Americii Latine, nu reprezinta neaparat o provocare pentru SUA si ca totul depinde de politicile pe care acestia le vor practica. Reich a dat exemplul bunei colaborari pe care SUA o au cu Brazilia. Chiar daca Reich a mai precizat ca "presedintele Bush nu a uitat de America Latina", pana acum, insa Washington-ul si-a indreptat intreaga atentie catre problemele din Iran, Irak, nefurnizand solutii pentru o cale de cooperare cu lideri ca Chavez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO