Politică externă

Franta ii cere explicatii lui Ariel Sharon

21.07.2004, 00:00 21

Ministrul de Externe al Frantei, Michel Barnier, considera ca Israelul trebuie sa dea explicatii pentru declaratiile lui Ariel Sharon.
Primul ministru israelian a spus, zilele trecute, ca ar fi bine ca evreii stabiliti in Franta sa se intoarca la Ierusalim pentru a evita valul de antisemitism din aceasta tara. Michel Barnier vea programata, la finele anului, o vizita in Israel. Dupa declaratiile lui Sharon, sefil diplomatiei franceze a spus ca nu si-a anulat calatoria in Israel, dar mai asteapta inca explicatii de la partea israeliana.
Declaratiile lui Sharon potrivit carora evreii din Franta sunt persecutati a iritat mediile diplomatice de la paris, dar si membri ai comunitatii iudaice, care au spus ca astfel de probleme si le pot rezolva snguri si nu au nevoie de sfaturi sau indemnuri de la Ierusalim, pentru ca nu sunt cetateni isralieni.
La Paris, ministrul de externe francez a iesit la scena publica pentru a reactiona. El a spus ca este vorba despre o neintelegere grava. A continuat spunand ca este o chestiune "de onoare" pentru republica franceza, ca fiecare cetatean sa isi simta drepturile aparate, sa se simta egal in drepturi si libertati, oricare ar fi credinta pe care ar impartasi-o.
Remarcile care au suparat parisul au fost exprimte la o intalnire a comunitatii iudaice in Statele Unite. Imediat dupa aceea, presedintele Frantei, Jacques Chirac, a declarat ca Sharon nu este binevenit la Paris pana nu is explica asertiunile. Se pare ca aceasta declaratie a lui Chirac a cazut cum nu se poate mai prost la randul ei, de vreme ce premierul israelian chiar planuia o vizita in Franta.
Presa franceza a relatat in ultima vreme despre cresterea numarului de manifestri antisemite, care au corspuns, potrivit aprecierilor observatorilor din aceasta tara, unui val antisemit. Ar fi la origine, spun specialistii, de grupuri neo-naziste care s-au inmultit in ultima vreme. In acelasi timp insa ar fi si o radacina musulmana care ar fi aparut in aceasta chestiune. In Franta traieste cea mai numeroasa populatie islamica de pe teritoriul Europei (cam cinci milioane de suflete), care, in ultima vreme s-a aratat nemultumita de incercarile statului francez de a limita extinderea islamismului - un exemplu este si interzicerea purtarii, de catre fetele musulmane, a valului identificat cu credinta careia ii apartin.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO