Politică externă

FMI, dispus sa ajute Moldova, dar pune conditii dure

FMI, dispus sa ajute Moldova, dar pune conditii dure

Presedintia UE a anuntat, prin vocea lui Mirek Topolenek, ca Bruxellesul monitorizeaza situatia politica din Moldova

23.04.2009, 20:29 73

Ieri a sosit la Chisinau o delegatie a FMI pentru a se documenta, avand diferite intalniri cu oficialii moldoveni, printre care si premierul Zinaida Greceanii. Daca va primi un imprumut, Republica Moldova ar fi cel de-a patrulea vecin al Romaniei care va fi ajutat de FMI pe fondul crizei economice.
"Daca discutiile vor fi productive, echipa FMI va reveni pentru finalizarea negocierilor dupa numirea in functie a noului Guvern", a declarat Johan Mathisen.
Referitor la solutiile propuse de FMI crizei din Republica Moldova, Mathisen a declarat ca acestea privesc in principal reducerea masiva a cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor, inclusiv prin majorarea unor taxe si impozite, relateaza unimedia.md.
Republica Moldova, care se confrunta cu o criza politica severa in urma protestelor din 6-7 aprilie din Chisinau impotriva rezultatelor alegerilor legislative din 5 aprilie, este amenintata si de o puternica criza economica.
Financial Times scria saptamana trecuta ca Moldova trebuie sa se astepte la o criza economica acuta daca nu va reusi sa acopere un deficit de finantare de 1 miliard de dolari.
Considerata cea mai saraca tara din Europa, Republica Moldova are un PIB de 6 miliarde de dolari si un PIB per capita de 1.800 de dolari. Bugetul aprobat anul acesta de Parlamentul de la Chisinau atinge o valoare de 3 miliarde de dolari. In mare parte este dependenta de cele doua miliarde de dolari trimise in tara de moldovenii care lucreaza peste hotare.

Economistii spun ca e nevoie rapid de o guvernare responsabila
Reprezentantul FMI la Chisinau a mai spus ca in contextul situatiei de recesiune cu care se confrunta Republica Moldova, la fel ca alte state, autoritatile trebuie sa dea dovada de consecventa, precizand, in acest context, ca procesul de obtinere a unei finantari externe este in general de durata.
"Cred ca FMI va sprijini Republica Moldova doar in conditiile in care va avea o guvernare responsabila si asta ar insemna cel putin reintroducerea impozitului pe venit la persoanele juridice si cu certitudine inghetarea cresterii salariale. In caz contrar, evident ca deja in luna aprilie nu va fi posibila plata salariilor", a declarat economistul moldo-vean Veaceslav Ionita, citat de uni-media.md.
Alte solutii, precum privatizarea, ar fi si mai proaste, in opinia expertului, pe fondul recesiunii economice globale si al crizei politice din Republica Moldova.

Discutiile cu FMI, dificile din cauza haosului politic
Delegatia FMI a venit pentru a negocia un ajutor care sa inlocuiasca un contract semnat in 1995, dupa cum scria FT saptamana trecuta, dar actuala situatie politica tensionata face dificile discutiile.
Rezultatele ultimelor alegeri legislative din 5 aprilie, castigate de co-munisti, sunt contestate de opozitia proocidentala, care sustine ca scrutinul a fost fraudat.
Manifestatiile de la inceputul lunii au degenerat in violente si au dus la distrugerea Parlamentului si ale Prese-dintiei. Situatia politica a ramas in aer, avand in vedere ca atmosfera din Republica Moldova nu s-a calmat nici dupa renumararea voturilor, in urma careia comunistii au fost desemnati din nou castigatori. In aceste conditii, formarea unui nou guvern ar putea dura luni de zile, timp in care criza s-ar putea instaura cu adevarat in Republica Moldova.
Recentele proteste din Chisinau au dus si la tensionarea relatiilor cu Bucu-restiul, dupa ce presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat Romania de implicare in organizarea manifestatiilor.
Uniunea Europeana, prin premierul ceh Mirek Topolanek (a carui tara asigura presedintia blocului comunitar), a efectuat miercuri o vizita in Republica Moldova.
El a promis sprijin pentru calmarea situatiei din Moldova.
"Uniunea Europeana monito-rizeaza situatia in Republica Moldova si voi inmana aceste documente ministrilor de externe ai statelor membre, care urmeaza sa discute despre situatia din tara dumneavoastra saptamana viitoare", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO