Politică externă

Eutanasia, subiect fierbinte in tari europene

15.12.2004, 00:00 27



Dezbaterile legate de eutanasie au aprins spiritele in intreaga lume. Olanda a fost prima tara care a legalizat eutanasia in 2002. Acum doctorii olandezi au cerut noi legi care sa le permita sa puna capat vietilor noilor nascuti care sufera de boli incurabile.



Se pare ca se va forma un comitet de experti care sa evalueze cererea semnata de doctorii de la cele opt spitale universitare din tara. Acest comitet va defini criteriile in functie de care se pot eutanasia noii nascuti. Protocolul ar cuprinde in jur de 600 de bebelusi din lume si intre 10-15 din Olanda. Acesti copiii s-au nascut cu malformatii extreme, spre exemplu nu au creier.



Miscarea a redeschis discutia despre aceasta problema controversata. Unul dintre spitalele universitare care au semnat cererea, a lansat un document in care se precizeaza circumstantele care justifica eutanasierea copiilor. Textul a fost criticat puternic de Vatican. In Olanda pot fi eutanasiati oamenii peste 16 ani, iar cei peste 12 numai in cazuri speciale. Doctorii olandezi pledeaza pentru eutanasierea copiilor in circumstante speciale.



Problema eutanasiei este la ordinea zilei si in Anglia. Membrii Parlamentului dezbat o hotarare care va permite eutanasierea pe "usa din spate". Aceasta decizie va da putere legala celor care decid sa intrerupa tratamentul medical in cazul in care sufera de incapacitati severe. Reprezentantii Parlamentului sustin ca scrisoarea care atesta deplinatatea mentala- pentru Anglia si Tara Galilor- nu va schimba legile care reglementeaza sinuciderea asistata si este o pledoarie pentru viata. Ea atesta legal ca fiecare individ poate lua decizii legate de tratamentul la care este supus, cu exceptia cazului in care nu a imputernicit pe altcineva. Legea ar putea permite pacientilor sa acorde unui apropiat puterea de a lua o decizie in numele sau. Criticii se tem ca s-ar putea permite "uciderea prin omisiune" prin retragerea tratamentului.



Reprezentantii Parlamentului au explicat ca nevoia acestei legi a fost determinata de dorinta doctorilor si a pacientilor care au cerut mai multa claritate. Ea este sustinuta si de Asociatia Medicala din Marea Britanie, care considera ca oamenii ce sufera de diferite incapacitati au aceleasi drepturi ca ceilalti.



Discutiile despre eutanasie au fost determinate de cazul Diane Pretty, care suferea de deficiente ale sistemului nervos si care a murit la doi ani dupa ce a pierdut un proces prin care dorea ca sotului ei sa ii fie permis sa o ajute sa se sinucida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO