Politică externă

Englezii isi apara bucataria, atacandu-l pe Chirac

06.07.2005, 19:55 13

Cu o zi inaintea debutului summit-ului G8 de la Gleneagles, in Scotia, presa britanica il ataca dur pe prese-dintele Frantei Jacques Chirac, care ridiculizase la randul sau Marea Britanie in fata cancelarului german Gerhard Schroeder si a presedintelui rus Vladimir Putin. Cei trei s-au aflat duminica in enclava rusa, Kaliningrad, unde au participat la aniversarea a 150 de ani de la infiintarea orasului.

Rivalitatea dintre Franta si Anglia

s-a acutizat dupa summit-ul UE de la Luxemburg, cand cele doua state nu au reusit sa ajunga la un compromis in domeniul agriculturii si au blocat, astfel, dezbaterile asupra bugetului Uniunii. Astazi, in paralel cu debutul summit-ului G8 in Scotia, la Singapore se va anunta orasul care va gazdui Jocurile Olimpice din 2012, iar cele mai mari sanse de a castiga le are capitala Frantei, Parisul, in defavoarea Lon-drei.

Sosirea presedintelui francez Jacques Chirac la Singapore a fost pri-mita cu ostilitate de catre presa de limba engleza, dupa ce cotidianul francez Liberation a publicat in editia sa de luni fragmente dintr-un schimb de replici al presedintelui francez cu cancelarul german si seful statului rus. Cei trei se aflau intr-un balcon si nu si-au dat seama ca au fost auziti de mic grup de jurnalisti care se aflau mai jos, scrie Liberation. Provocat de Schroeder si Putin, Chirac a pus la indoiala competitivitatea Marii Britanii in ceea ce priveste agricultura, domeniu care a blocat discutiile despre bugetul UE la summit-ul european de luna trecuta.

"Singurul lucru pe care britanicii

l-au facut pentru agricultura europeana este boala vacii nebune", a spus Chirac. El nu s-a oprit insa aici: "Nimeni nu poate sa aiba incredere intr-o tara cu o bucatarie atat de proasta. Dupa Finlanda, in nici o alta tara din lume nu se mananca atat de prost", a spus presedintele francez. "Dar ce parere aveti de hamburgheri?", l-a intrebat Putin, care, dupa cum scrie Liberation, isi cultiva in continuare rivalitatea cu Statele Unite. "Nu, nu, nu exista termen de comparatie cu hamburgherii", a raspuns Chirac, dupa care le-a povestit inter-locutorilor sai ca mancarea britanica este de vina pentru conflictul Frantei cu NATO. Chirac le-a spus, complice, ca fostul secretar general al NATO, lordul George Robertson, l-a servit cu o specialitate scotiana, care nu era prea buna la gust. "De acolo se trag problemele noastre cu NATO", a conchis francezul. Dupa Kaliningrad, Chirac s-a indreptat spre Singapore, de unde Tony Blair tocmai pleca. Premierul britanic nu i-a raspuns lui Jacques Chirac si si-a pastrat tonul diplomatic, in debutul summit-ului la care va fi gazda. "Sunt unele chestiuni pe marginea carora este mai bine sa nu comentezi", a spus un purtator de cuvant al autoritatilor britanice.

Nu acelasi lucru il cred insa jurnalistii, care au simtit nevoia sa-l umileasca in fata pe presedintele francez. "Ati facut remarce jignitoare la adresa Marii Britanii?", i s-a adresat un reporter, la Singapore. Un alt jurnalist, l-a intrebat in franceza daca ii place "rosbiful" (denumirea franceza pen-tru traditionala friptura de vita a bri-tanicilor n.n.). Chirac nu a raspuns, motivand ca prezenta sa la Singapore nu avea nici o legatura cu intrebarile reporterilor britanici, insa alti ziaristi australieni au sarit in ajutorul colegilor sai din Albion, criticand "Stade de France", care nu ar oferi o perspectiva buna pentru cei care doresc sa urmareasca probele de atletism din cadrul Jocurilor Olimpice.

"Gafa diplomatica majora" in Times si "Rasism" in The Sun sunt tilurile cu care au deschis prima pagina ziarele britanice de ieri. "Jacques Chirac pare sa-si fi pierdut capul", scrie Daily Telegraph, care apara cu seriozitate bucataria britanica. "Domnul Chirac este depasit. Si cel mai sovin dintre bucatarii francezi recunoaste in prezent ca Londra a depasit de multa vreme Parisul in calitate de capitala culinara a Europei", mai scrie Daily Telegraph, intrebandu-se cum ar reactiona presedintele francez daca i s-ar spune ca este "un snob trecut care miroase a usturoi".

Tabloidul Daily Express isi exprima speranta ca Chirac va sti sa se controleze astazi, cand va fi primit, impreuna cu alti sapte sefi de stat si de guvern din G8 de catre regina Elizabeth a II-a, la Gleneagles, in Scotia. "Ar fi foarte de inteles daca regina ar fi tentata sa-i raspunda acestui badaran" punandu-i mancarea in cap, scrie ziarul. "Atacurile ipocrite ale presedintelui francez la adresa Marii Britanii fac din acesta un rasist ipocrit, rautacios si meschin", acuza la randul sau The Sun, unul din cei mai constanti atacatori ai Frantei. Daily Mirror publica la randul sau "Zece lucruri care trebuie stiute despre Jacques Chirac". Printre acestea se numara faptul ca Chirac este cel mai nepopular presedinte francez din istorie, ca in zece ani la putere nu i-a reusit nici o initiativa, ca ii place sa faca glume proaste si ca se pune la adapostul imunitatii prezidentiale pentru a scapa de acuzatiile de frauda din timpul mandatului sau de la primaria Parisului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO