Politică externă

Dusmanul Rusiei castiga un nou mandat in fruntea Georgiei

07.01.2008, 18:35 12

Un numar de 10.000 de manifestanti au raspuns apelului opozitiei georgiene si au iesit ieri pe strazile capitalei Tbilisi, pentru a protesta impotriva victoriei obtinute de presedintele Mihail Saakasvilli la alegerile prezidentiale anticipate de la sfarsitul saptamanii trecute, in care a obtinut un al doilea mandat.
Rezultatele oficiale partiale aratau ieri ca presedintele georgian in exercitiu, Mihail Saakasvili, a castigat alegerile cu 58, 96%, iar principalul sau adversar, Levan Gaceciladze, obtinuse numai 22, 07%.Aceste rezultate au fost publicate dupa numararea a mai putin de 10% din buletinele de vot, respectiv 185 dintr-un total de 3.300 de circumscriptii electorale.
Opozitia nu este de acord cu rezultatul, iar toti liderii ei au promis ca vor actiona prin "mijloace legale", fara a "destabiliza tara" pentru a contesta rezultatele in justitie.
"Avem de-a face cu teroarea. Ne vom apara votul prin mijloace legale", a declarat Levan Gaceciladze, liderul coalitiei de opozitie formata din noua partide.
Cu toate acestea, observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au precizat intr-un raport ca alegerile prezidentiale din Georgia au indeplinit majoritatea standardelor internationale, dar au inregistrat unele probleme.
"In timp ce alegerile au fost in esenta conforme cu majoritatea standardelor internationale privind alegerile democratice, au fost dezvaluite provocari semnificative care trebuie rezolvate urgent", se arata in raportul OSCE. Rusia a calificat imediat drept "superficiale" concluziile OSCE.
Asociatia Pro Democratia (APD, din Romania), care a observat desfasurarea alegerilor din Georgia ca parte a misiunii de observare a Retelei Europene a Organizatiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), a precizat intr-un comunicat ca alegerile s-au desfasurat intr-un cadru legislativ si institutional legal, dar a atras atentia cu privire la abuzul generalizat de resurse publice de catre partidul de guvernamant si intimidarea reprezentantilor partidelor politice si observatorilor interni pe perioada campaniei electorale, dar si probleme in desfasurarea procesului de numarare a voturilor.
Saakasvili a apreciat ieri ca a castigat alegerile prezidentiale dupa aflarea rezultatelor unui sondaj "independent", dar va astepta rezultatele oficiale inainte de a trage o concluzie.
"Vom astepta rezultatele oficiale de la Comisia electorala centrala. In acelasi timp, rezultatele unui sondaj independent, efectuat conform normelor internationale, arata ca am castigat din primul tur", a subliniat el.Rezultatele oficiale finale erau asteptate aseara, iar analistii au cerut multa precautie avand in vedere ca 20% dintre cei care s-au prezentat la urne nu au vrut sa declare cu cine au votat.
Levan Gaceciladze a anuntat cu o zi inainte de desfasurarea alegerilor ca nu va recunoaste rezultatul scrutinului pe motiv ca acestea au fost dinainte "falsificate".
"Daca aceste lucruri vor continua si sunt sigur in proportie de 100% ca vor continua, nu vom recunoaste rezultatele votului. Daca vom accepta un scrutin falsificat, vom avea in scurt timp un regim autoritar", a declarat Gaceciladze.
Saakasvili a cerut organziarea de alegeri prezidentiale anticipate dupa lungile proteste ale opozitiei impotriva sa din luna noiembrie. El a vazut in aceste alegeri un test pentru reformele sale democratice. Erou al "revolutiei trandafirilor din 2003", Mihail Saakasvili a reusit sa apropie tara de Uniunea Europeana si NATO. Reformele sale, laudate de Vest, au atras investitorii straini si au generat o crestere economica de 9-12% pe an. Cu toate acestea, ele au fost criticate de adversarii sai pe motiv ca nu a luptat impotriva saraciei.
Relatiile dintre Georgia, tara care a facut parte din Uniunea Sovietica, si Rusia s-au deteriorat, ajungandu-se pana la interzicerea din partea Moscovei a importului de produse georgiene.
Georgia, situata in sudul Caucazului, gazduieste o importanta conducta de petrol extras din Marea Caspica, zona in care Rusia si Statele Unite se lupta pentru influenta.
In ziua alegerilor prezidentiale, alegatorii au votat si in cadrul unui referendum cu privire la organziarea unor alegeri legislative anticipate in lunile ce vor urma si cu privire la aderarea tarii la NATO, dar rezultatele nu erau aseara cunoscute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO