Politică externă

Dupa un scurt armistitiu israelienii si palestinienii redeschid focul

11.06.2003, 00:00 22

Elicopterele israeliene au incercat, ieri, sa-l lichideze pe liderul miscarii islamiste Hamas, Abdalaziz Al- Rantissi, intr-un atac cu rachete in care si-au pierdut viata doi civili si alte cateva zeci de persoane au fost ranite.
Desi initial s-a anuntat ca Rantissi a fost ucis, ulterior surse medicale au afirmat ca el a fost doar ranit la un picior si se afla in afara oricarui pericol. Intr-un moment in care sefii israelieni si palestinieni fac promisiuni peste promisiuni ca vor incheia pacea - Hamas a amenintat, ieri, ca va "pedepsi crunt" Israelul pentru incercarea de a-l ucide pe liderul sau. In timpul atacului, Rantissi se afla in Jeep-ul sau care circula prin centrul orasului Gaza. Vehiculul a fost atacat cu rachete de doua elicopterele israeliene. Al-Rantissi, 52 de ani, considerat drept seful politic al miscarii Hamas a rupt, in urma cu cateva zile, relatiile cu premierul palestinian Mahmud Abbas care propusese miscarii o incetare a focului, in vederea continuarii, procesului de pace cu israelienii - potrivit planului de pace pus la punct de SUA, Rusia, UE si ONU.
Raidul de ieri a declansat reactii violente in tabara palestiniana, chiar si printre moderati. "Israelul sa nu se astepte ca aceasta crima sa treaca fara sa fie pedepsita crunt", a declarat, Mahmud El-Zahar un inalt responsabil al Hamas, pentru canalul de televiziune arab Al-Jazeera. La randul sau, Nabil Abu Rdanah, consilier al presedintelui Yasser Arafat, a declarat: "Acest lucru arata hotararea Israelului de a face sa esueze planul de pace si rezultatele summitului de la Sharm el-Sheikn si Akaba"- la care a participat, saptamana trecuta si George W. Bush.
Cinci miscari radicale palestiniene, printre care Hamas, Jihadul Islamic si Fatah (a liderului palestinian Yasser Arafat) au revendicat, intr-un comunicat comun, fara precedent, doua atentate care au avut loc, imediat dupa summitul de la Akaba. De asemenea, Coalitia fortelor nationale si musulmane, din care fac parte 13 organizatii palestiniene, printre care Hamas, Fatah si Jihadul Islamic, au emis un comunicat in care isi exprima dezacordul fata de angajamentele asumate de premierul Mahmud Abbas in cadrul reuniunilor de la Sharm el-Sheikh si Aqaba, privind incetarea actelor de violenta comise de catre fundamentalistii palestinieni. Aceste organizatii au lansat un apel catre tarile arabe, carora li se cere sa impiedice Statele Unite "sa controleze chestiunea palestiniana".Ieri, Hamas a mentionat ca urmeaza "sa studieze" apelul in favoarea reluarii dialogului lansat de catre premierul Mahmud Abbas.



Colonii se opun distrugerii implantarilor
De cealalta parte, Israelul a inceput sa puna in practica cele convenite la Akaba, si a desfiintat, in noaptea de luni spre marti, noua din cele 15 colonii evreiesti considerate ilegale din teritoriile ocupate.  "In acest moment, exista 15 colonii neautorizate care urmeaza sa fie desfiintate, iar noua dintre acestea au fost deja evacuate in cursul noptii. Procesul va continua in functie de situatia de pe teren", a declarat adjunctul ministrului israelian la Apararii, Zeev Boima. Miscarea internationala  impotriva colonizarii israeliene, "Pacea Acum", apreciaza ca, in teritorii, exista peste 100 de puncte de colonizare fortata. Hamas a minimizat desfiintarea punctelor de colonizare israeliene:  "Stim foarte bine ca sionistii incearca sa induca lumea in eroare, desfiintind unele puncte de colonizare de mici dimensiuni, in timp ce creeaza numeroase alte noi colonii, pe care le declara legale", afirmase Abdelaziz al-Rantissi, cu cateva ore inainte de a fi tinta rachetelor israeliene.  Potrivit colonistilor, armata israeliana ar fi demolat citeva rulote amplasate intre Ierihon si Ramallah, in Cisiordania.
Israelul a autorizat implantarile in teritoriile palestiniene dupa razboiul din 1967 cand Cisiordania si Gaza (fostele provincii ale Israelului istoric, Iudeea si Samaria) au intrat sub ocupatie israeliana. In prezent, in aceste colonii sunt aproximativ 226.000 de evrei.  Consiliul Localitatilor Iudaice din Iudeea si Samaria au anuntat ca vor incepe   "o lupta non-violenta" impotriva desfiintarii implantarilor si a aplicarii planului de pace. Colonistii au amenintat ca vor ridica cate doua colonii pentru una distrusa de armata israeliana. Ei au reconstruit, ieri, colonia Amona de Nord (Cisiordania), distrusa luni seara de armata. Comitetul Rabinilor din Colonii a cerut Guvernului sa nu foloseasca violenta impotriva acestui tip de protest. Israelul imparte coloniile in "legale" si "ilegale" dar, potrivit specialistilor in drept international, toate implantarile sunt ilegale.
Presedintele George W. Bush a declarat, luni seara, ca ramane "optimist" asupra perspectivelor plenului de pace, in ciuda continuarii atacurilor antiisraeliene si a refuzului grupurilor radicale de a depune armele. De la summitul de la Akaba din 4 iunie zece oameni au murit in  urma atentatelor comise de palestinieni si a ripostei armatei israeliene. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO