Politică externă

Disputa electorala din SUA a ajuns la bani

26.02.2008, 20:46 7

Presedintele Partidului Democrat din Statele Unite Howard Dean il acuza pe John McCain, favorit in cursa republicana pentru Casa Alba, de incalcare a propriei legi de finantare a campaniei electorale.
Howard urma sa depuna aseara o plangere la Comisia Electorala Federala (FEC), prin care cere sa se ancheteze presupusele incalcari ale legii din partea echipei de campanie a lui McCain.
Dean l-a acuzat pe McCain ca a folosit circa 6 mil. dolari din fondurile publice pentru campanie ca o garantie pentru a strange bani de la lobby-isti si grupuri de interese, in conditiile in care candidatul republican a anuntat ca nu va folosi niciun cent din aceste fonduri. Decizia i-a permis lui McCain sa depaseasca plafonul de cheltuieli de 54 de milioane de dolari, care i-ar fi fost impus, daca ar fi acceptat fonduri publice, sustin acuzatii republicanului. Daca un candidat nu foloseste finantarea publica, el poate strange oricati bani din cea privata. Acest sistem de finantare, creat in 1975, este asigurat de contribuabili, care semnaleaza ca doresc acest lucru in formularele fiscale. Suma pe care fiecare persoana o doneaza este de 3 dolari.
Liderul democrat a spus ca va cere FEC sa interzica renuntarea lui McCain la fondurile publice, din moment ce a beneficiat de ele. "Si-a construit cariera prezentandu-se ca un reformator, si adevarul este ca reformele pe care le-a propus sunt aplicate tuturor mai putin lui", a declarat Dean.
Echipa de campanie a candidatului republican l-a acuzat pe Dean de ipocrizie, avand in vedere ca liderul democrat a renuntat si el la finantarea publica in 2004, cand s-a luptat pentru a obtine investitura formatiunii sale la prezidentiale.
McCain a strans pana acum 53 de milioane de dolari, suma cu mult mai mica decat cea a democratilor Barack Obama si Hillary Clinton, 150 de milioane fiecare. Adversarii democrati au optat pentru finantare privata in campania electorala.
Campion la adunat fonduri este pana acum Barack Obama, care strange un milion de dolari pe zi, numai in luna ianuarie obtinand 36 de milioane de dolari. Acest lucru se datoreaza celor 11 victorii consecutive obtinute in cursa interna pentru desemnarea candidatului democrat la prezidentiale. In acest mod, senatorul de culoare s-a distantat considerabil de rivala sa Hillary Clinton, fiind favoritul alegatorilor democrati.
Candidatii care vor intra in competitie pentru Casa Alba chiar sunt rugati sa opteze pentru finantarea din fondurile publice. Fiecare candidat desemnat oficial din partea partidului sau ar avea acces la aproximativ 85 de milioane de dolari (in afara banilor pentru campania interna). Finantarea publica limiteaza potentialul de coruptie si tentatia de a transforma competitia electorala intr-o cursa nebuna de a strange cat mai multi bani.
McCain conduce detasat in cursa interna a republicanilor. El are pana acum 942, avand nevoie de doar 250 de delegati pentru a obtine investitura partidului la prezidentiale. Rivalul sau Mike Huckabee este cu mult in urma, avand doar 245 de delegati, mai putini si decat Mitt Romney, care s-a retras din competitie si il sustine in prezent pe McCain.
Cursa democrata devine din ce in ce mai acerba, toata atentia captand-o alegerile primare de saptamana viitoare din Ohio si Texas, state cu un puternic cuvant de spus in desemnarea candidatului democrat. Pana acum Obama conduce competitia avand 1.319 de delegati, fata de cei 1.245 ai lui Clinton. Fiecare dintre cei doi are nevoie de 2.025 de delegati pentru a fi numit candidat oficial al partidului la prezidentiale. Avansul de care se bucura Obama a facut-o pe senatoarea de New York sa-si mareasca atacurile impotriva adversarului sau. Hillary Clinton l-a acuzat pe senatorul de Illionis ca a prezentat gresit conceptia sa despre planul sau de asigurari de sanatate prin intermediul pliantelor electorale. Fosta prima-doamna si-a batut joc de asemenea si de discursurile adversarului sau de culoare, pe care le considera pline de speranta si promisiuni, dar care nu propun si o solutie reala pentru problemele tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO