Politică externă

Criza prelungita in guvernul ceh

25.02.2005, 00:00 5

Criza care a izbucnit in cadrul coalitiei guvernamentale cehe saptamana trecuta nu a fost inca solutionata, in pofida unei reuniuni de mai multe ore, organizata miercuri seara.



Partidul Crestin-Democrat (KDU-CSL), una dintre cele trei formatiuni din coalitia la guvernare, si-a reinnoit apelul privind demisia din functie a premierului Stanislav Gross, din cauza unui scandal financiar in care este el implicat.



Premierul nu poate explica cu ce bani familia sa a achizitionat un apartament de lux.



Gross, lider al Partidului Social Democrat (CSSD), a ajuns prim-ministru in iulie trecut, in urma demisiei premierului Vladimir Spidla. Intrucat partidul sau avea o majoritate de un singur vot in Parlament a fost obligat sa faca o coalitie guvernamentala, aflata acum in pragul destramarii.



Gross, sustinut, in aceasta afacere de partidul sau, a cerut demisia a trei ministri crestin-democrati.



Crestin-democratii le-au propus social-democratilor sa ingroape securea razboiului pana in martie cand va avea loc congresul social-democratilor. Crestin-democratii spera sa ii incite pe social-democrati sa nu il realeaga pe Gross, principalul candidat pentru aceasta functie. Gross a ajuns sef al social-democratilor in 2001, cand avea doar 31 de ani. Este unul dintre cei mai tineri si mai de succes politicieni din Cehia.



"KDU-CSL foloseste toate pretextele pentru a dezbina coalitia", a subliniat Gross, la finalul reuniunii menite sa aplaneze conflictul.



Presedintele KDU-CSL, Miroslav Kalusek, a declarat ca cea mai buna solutie ar fi ca Gross sa demisioneze, insa a afirmat ca este dispus sa participe la noi discutii.



Premierul nu poate explica in mod convingator originea banilor cu care a achizitionat un apartament in valoare de 140.000 de euro, in 1999. Suma este considerabila, avand in vedere ca salariul brut mediu in Republica Ceha este de circa 570 de euro.



Situatia s-a complicat in urma dezvaluirilor referitoare la tranzactiile neclare facute de o societate care apartine sotiei lui Gross. Principala garantie bancara a companiei a fost acordata de proprietara unei case de toleranta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO