Politică externă

Copenhaga, sub asaltul stangii radicale

05.03.2007, 18:17 16

Copenhaga este de patru zile teatrul unor confruntari violente de strada declansate de militanti ai stangii radicale, danezi si straini - dupa evacuarea, saptamana trecuta, a activistilor dintr-un centru pentru tineret.
Construit in 1897, centrul, numit "Casa Tineretului" - aflat in cartierul Noerrebro, nu departe de centrul capitalei - este celebru nu doar pentru ca era unul dintre locurile de intrunire ale tinerilor cu vederi de stanga, ci si pentru ca a fost vizitata la inceputul secolului trecut de fondatorul partidului bolsevic, Vladimir Ilici Lenin.
In 2000 cladirea a fost vanduta de municipalitate unui grup religios dupa ce din 1982 fusese folosita cu acordul autoritatilor de reprezentantii miscarilor radicale de stanga. Conform politiei daneze, de la inceputul confruntarilor declansate saptamana trecuta au fost retinute aproximativ 700 de persoane, dintre care 140 de cetateni straini din Suedia, Norvegia, Germania si SUA.
Presa daneza afirma ca organizatorii miscarilor violente au incercat sa-si convoace sustinatorii pentru noi demonstratii, trimitand SMS-uri pe telefoanele mobile. Politia era pregatita aseara pentru noi violente si mobilizase efective suplimentare din districtele invecinate, imprumutand si dube de transport blindate din Suedia cu care au facut baraje rutiere.
In noaptea de vineri spre sambata politia a dispersat doua manifestatii la interval de cateva ore una de alta.
O prima manifestatie a fost imprastiata in cartierul Noerrebro, dar la numai cateva ore au fost inregistrate noi violente in cartierul Christianshan. Fortele de ordine au intervenit in jurul orei locale 1.00 (2.00, ora Romaniei) pentru a dispersa, cu gaze lacrimogene, circa 1.000 de tineri adunati in cartierul Noerrebro. In jurul orei locale 4.15 (5.15, ora Romaniei), au izbucnit violente la Christianshan, in apropiere de enclava Christiania, unde locuiesc numeroase persoane defavorizate.
Membrii nucleului "dur" al manifestantilor din grupul "Autonomilor de extrema stanga", imbracati in negru si cu figurile acoperite, s-au dispersat pe strazile din zona, ridicand baricade carora le-au dat foc si incendiind mai multe masini.
Manifestatiile seamana cu cele de anul trecut din Franta, cand Parisul a ars la periferii saptamani intregi, din cauza tinerilor imigranti sau defavorizati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO