Politică externă

Comisia Europeana continua planul sau energetic

01.02.2008, 20:35 7

Planurile Comisiei Europene de separare a operatiunilor de distributie si cele de productie din cadrul unei companii, cu scopul cresterii concurentei pe piata energetica sunt criticate de opt state comunitare intr-o scrisoare comuna trimisa comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs.
Scrisoarea a exprimat o serie de "ingrijorari cu privire la legalitatea, oportunitatea, proportionalitatea si eficacitatea" planurilor de la Bruxelles. Comisia Europeana a adoptat in luna septembrie a anului trecut un proiect de masuri care prevede divizarea marilor grupuri energetice, precum E.ON si Electricite de France, pentru separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, cu scopul cresterii concurentei.
Inca din prima zi, noile masuri au atras critici dure din partea mai multor state membre, in special a Frantei si a Germaniei, tari din care provin gigantii EDF si E.ON. Aceste doua state sunt cele care au "instigat" la formularea acestei scrisori, semnata de asemenea de ministrii din Austria, Bulgaria, Grecia, Letonia, Luxemburg si Slovacia.
Scrisoarea sustine ca planurile de liberalizare a energiei "nu sunt compatibile cu legea constitutionala si cu libera miscare a capitalului". Ministrii semnatari au argumentat de asemenea ca "nu exista suficiente mijloace prin care sa se deschida pietele de gaze naturale si energie electrica in Europa".
In aceste circumstante, cele opt state au propus o alternativa la planurile Comisiei, anume separarea functionala a operatiunilor de distributie de cele de productie si reglementari nationale puternice, dar fara obligativitatea renuntarii la proprietatea asupra celor doua operatiuni. Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, a salutat propunerea facuta de cele opt state, dar a subliniat ca Executivul Uniunii Europene nu va renunta la varianta proprie.
"Este un semnal pozitiv, intrucat toate cele 27 de state membre fac pro-grese in sensul crearii unei piete interne a energiei", a declarat Piebalgs intr-o conferinta de presa.
Comisarul european a subliniat ca Executivul Uniunii nu renunta la proiectul de divizare a grupurilor energetice, dar a spus ca este important ca Franta si Germania cauta o solutie pentru propunerile Comisiei si nu doar le respinge.
Controlul conductelor de gaze si al retelelor de electricitate este esential pentru cresterea concurentei si incurajarea intrarii unor noi furnizori pe piata europeana a energiei, a aratat Piebalgs.
"Daca o piata este controlata in mare parte de o singura companie, atunci nu va exista concurenta sau noi furnizori. Este clar ca rolul companiilor care administreaza retelele de distri-butie este esential", a mai spus el. Comisia suspecteaza ca grupuri de utilitati precum E.ON si RWE din Germania si EDF si Gas de France din Franta se folosesc de pozitia dominanta pentru a mentine preturile la un nivel ridicat si a impiedicat intrarea unor noi furnizori in sector.
Toate cele 27 de state membre UE se vor intalni la Bruxelles pe 28 februarie pentru a discuta aceste masuri. Comisia spera ca planul propus sa fie adoptat cat mai curand de Parlamentul European, inainte de intrarea in campania electorala pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.
Nemultumirea celor opt state are loc concomitent cu incercarea Uniunii Europene de a reduce dependenta energetica a blocului comunitar fata de Rusia. O masura in acest sens este construirea conductei Nabucco, care presupune aducerea de gaze naturale in Europa din zona caspica, ocolind Federatia Rusa. De asemenea, premierul Ucrainei Iulia Timosenko a propus in fata Parlamentului European construirea unei conducte, White Stream, ca o replica la proiectul rusesc South Stream. White Stream ar urma sa aduca gaze naturale din Turkmenistan, pe teritoriul Azerbaidjanului in portul georgian Supsa, ca de aici sa aduca gazele in tarile europene pe sub Marea Neagra.
Pe de alta parte, ieri era asteptata la Viena reuniunea membrilor OPEC, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, unde urma sa se discute despre pretul mare al petrolului in contextul crizei financiare globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO