Politică externă

Colin Powell, mai popular decat George W. Bush

27.08.2003, 00:00 13

Secretarul de stat american Colin Powell este cel mai popular ministru al administratiei de la Washington, devansandu-l detasat si pe presedintele SUA George W Bush.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Harris, citat de AFP, aproape trei sferturi dintre americani, 72%, au o parere buna despre Colin Powell, in timp ce doar 57% aveau aceeasi parere despre liderul de la Casa Alba. Sondajul Harris a fost realizat in perioada 12-17 august, pe un esantion de 1.011 persoane si are o eroare de 3%.
Printre cei mai populari membri ai administratiei republicane sunt Donald Rumsfeld, secretarul de stat pe probleme de aparare, care a intrunit opiniile favorabile a 55%, si Procurorul General John Ashcroft, cu 48%. Spre deosebire de cei patru republicani, vicepresedintele Dick Cheney 45% dintre americani au o parere proasta despre el, conform aceluiasi sondaj. In ceea ce priveste problemele care ii preocupa pe americani, 32% spus ca pe primul loc este economia, 15%, razboiul, si 10% terorismul si sanatatea. Educatia si securitatea nationala se claseaza pe ultimul loc cu 8%.



Bush, in scadere
Comparativ cu sondajul precedent, realizat in luna iunie, presedintele american a scazut cu 4%. Scaderea popularitatii liderului de la Casa Alba este cauzata, in cea mai mare masura de interventia in Irak. Insa, desi cota de popularitate a presedintelui Bush a scazut, acest fapt nu a determinat o crestere a popularitatii democratilor. Potrivit sondajului Harris, 60% dintre americani au o parere proasta despre congressmenii democrati. Republicanii au obtinut, conform sondajului, 41% opinii pozitive. In paralel cu scaderea popularitatii, scade si sustinerea presedintelui Bush. Newsweek a dat publicitatii duminica un alt sondaj de opinie, realizat de Princeton Survey Research Associates, care arata ca sustinerea pentru liderul de la Casa Alba este de 53%, cu 18% mai putin decat in luna aprilie. Pentru prima data, numarul celor care nu l-ar vota pe Bush, la alegerile din 2004, este mai mare decat al celor care l-ar vota: 49%, impotriva, 44%, pentru. Insa, multi dintre cei intervievati apreciaza ca George W. Bush conduce mai bine decat democratii campania antiterorista. Democratii au un atu, potrivit sondajului, in ceea ce priveste modul in care abordeaza problemele economice, financiare, educationale, sociale, de mediu si de energie. Presedintele Bush ocupa totusi prima pozitie in ceea ce priveste chestiunile externe, 48% dintre americani fiind de acord cu politica internationala a administratiei republicane.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO