Politică externă

Chirac isi prefateaza vizita la Londra criticand amicitia dintre SUA si Marea Britanie

17.11.2004, 00:00 12

In vreme ce premierul britanic, Tony Blair, - care pare ca si-a luat in serios rolul de a impaca Europa cu America - face apeluri repetate la reconciliere, presedintele francez, Jacques Chirac, arunca noi sageti in directia administratiei americane.
Cu trei zile inainte de a-l intalni pe Blair, la Londra, Chirac i-a primit, la Paris, pe jurnalistii britanici, prilej cu care a cainat Marea Britanie pentru faptul ca a sustinut politica americana in Irak, fara sa fi primit ceva in schimb.
Cam in acelasi timp, la Londra, Blair pleda, in discursul sau anual, pentru refacerea legaturilor transatlantice, chema Statele Unite sa renunte la "unilateralism" si sa se intoarca cu fata spre partenerii straini, mai ales cei europeni, in lupta lor impotriva terorismului.
Potrivi publicatiei The Times, in timpul intalnirii cu jurnalistii britanici, Chirac a declarat ca "Marea Britanie a sprijinit Statele Unite in razboiul din Irak, dar nu a primit nimic in schimb".
Chirac a criticat acest sprijin si a spus ca, in acea vreme, i-a sugerat lui Blair ca, in schimbul sprijinului pentru razboi, sa-i ceara lui Bush relansarea procesului de pace in Orientul Mijlociu. "Dar n-a obtinut nimic in schimb", a spus Chirac. El a adaugat sarcatic:" Nu cred ca sta in firea prietenilor nostri americani sa fie recunoscatori."
Pledand pentru o lume multipolara, Chirac l-a ridiculizat pe secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld. Fara sa-i pronunte numele - ("acest tip atat de simpatic in America - care-i este numele?; that nice guy in America - whats-his name again?) - Chirac a spus despre Rumsfeld ca a dat dovada de lipsa de cultura cand a impartit batranul continent in Noua si Vechea Europa.
"Imaginati-va ca o diviziune intre Marea Britanie si Franta pe tema viitorului Europei este la fel de absurda ca si coalizarea Europei impotriva Statelor Unite", a explicat Chirac. El a spus ca Franta si Marea Britanie sunt angrenate intr-o relatie amicala indelungata, dar tumultoasa (tough love).
Chirac a subliniat ca Franta si Marea Britanie au planuri comune in ceea ce priveste apararea europeana, procesul de pace din Orientul Mijlociu sau sporirea rolului Natiunilor Unite.
Chirac merge joi la Londra (regina Elisabeta a fost la Paris in vara) pentru ca cele doua tari celebreaza anul acesta  implinirea a 100 de ani de la semnarea Antantei Cordiale, care a pus capat rivalitatilor coloniale.
Purtatorul de cuvant al lui Tony Blair a admis, comentand declaratiile lui Chirac, ca intalnirea de la Londra va fi dificila.
Cat despre pozitia presedintelui francez privind relatiile transatlantice, purtatorul de cuvant a spus ca ea nu reprezinta un lucru nou.
"Quelle surprise!", a exclamat el in franceza, inainte de a reincepe sa vorbeasca in engleza: "Este o pozitie pe care presedintele a expus-o de nenumarate ori, si nu este deci o surpriza. Noi nu mai ascundem ca avem neintelegeri in aceasta privinta. Noi nu avem viziunea unei lumi impartita in sfere de influenta concurente. Presedintele Chirac o are. Este o divergenta intre noi. Asta-i viata!" iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO