Politică externă

Campania electorala din SUA, episodul razboiul nevestelor

27.08.2008, 19:05 15

Istoria SUA a consemnat pana acum 43 de presedinti si tot atatea prime doamne ale SUA, indiferent ca rolul de gazda la Casa Alba a fost jucat, de-a lungul vremii, de sotii, prietene, cumnate sau alte rude apropiate.
Cu doua luni inaintea alegerilor prezidentiale din SUA, o cursa care se anunta extrem de stransa, in scena au intrat nevestele candidatilor, cele care, potrivit analistilor, pot face diferenta in ochii alegatorilor.
Startul in competitia pentru titlul de First Lady s-a dat ieri: Michelle Obama, sotia candidatului democrat la alegerile prezidentiale, a facut spectacol la Conventia Democrata de la Denver, discursul sau fiind cel putin la fel de asteptat ca acela pe care sotul sau Barack urmeaza sa il tina joi odata cu investitura oficiala drept candidat al democratilor la presedintia SUA.
Replica lui Cindy McCain nu s-a lasat asteptata: sotia prezidentiabilului republican a plecat cu o misiune umanitara in Georgia, cu o fundatie pe care o conduce, fara a da insa detalii depre misiunea sa.
Rolul primelor doamne este unul esential in functionarea cabinetului prezidential, potrivit protocolului de la Casa Alba.
Cabinetul primei doamne este un departament distinct in administratia Casei Albe, cu purtator de cuvant, sef de cancelari, consilieri in probleme de imagine si chiar un florar. O prima doamna are sarcina de a organiza si de a gazdui receptiile de la Casa Alba, iar uneori poate prelua si sarcini guvernamentale - cum a fost cazul lui Hillary Clinton care a contribuit, pentru o perioada limitata, la reformarea sis-temului sanatatii in timpul mandatului sotului sau, Bill Clinton. Este impotriva cutumei ca o prima doamna sa aiba alte ocupatii in afara serviciilor de caritate, prin fundatii - asa ca Michelle Obama va fi nevoita sa renunte la a profesa avocatura, daca sotul ei va fi ales presedinte la 3 noiembrie. Ea este in prezent in concediu fara plata, in vreme ce chetuielile familiei sunt "decontate" din veniturile sotului - care a castigat cateva milioane de dolari din vanzarea a doua carti autobiografice.
Pe de alta parte, Cindy McCain, care este implicata in mai multe fundatii cu misiuni in zone afectate de razboi, a spus ca nu isi va publica declaratia de avere daca va deveni Prima Doamna. Ea este presedintele board-ului Hensley & Co., companie care vinde si distribuie berile Anheuser - Busch, cu venituri anuale de 340 de milioane de dolari.
Michelle Obama si cele doua fiice ale sale, Malia si Sasha, au fost in centrul atentiei marti seara la Conferinta de la Denver, pe care sotul sau, Barack, a urmarit-o la televizor din livingul unei familii cu simpatii democrate din Kansas City, Missouri.
"Vin aici in calitate de femeie care isi iubeste sotul si care crede ca acesta va fi un presedinte extraordinar (...) Am venit aici in calitate de mama ale carei fiice sunt lumina ochilor si esenta vietii, ele sunt primele la care ma gandesc dimineata cand ma trezesc si ultimele inainte de a ma culca. Viitorul lor si viitorul copiilor nostri este principala mea preocupare in aceste alegeri", a spus Michelle, care a crescut intr-un cartier sarac din Chicago, impreuna cu fratele sau, care a fost si el prezent pe scena de la Denver.
Tabara republicana a incercat la inceputul saptamanii sa deturneze atentia de la Conventia Democrata din Denver, iar McCain, care a participat la o colectare de fonduri in California, a anuntat ca sotia sa va merge in Georgia, fara a da alte detalii. McCain a elogiat guvernul georgian, subliniind: "Operatiunile ruse incearca sa dezmembreze aceasta tara".

Michelle Obama (44 de ani)

Este de profesie avocat, a absolvit Princeton sI Harvard Law School, specializata in marketing si proprietate intelectuala. In prezent este vicepresedinte al Comisiei de afaceri comunitare si externe la University of Chicago Hospitals
S-a casatorit cu Barack in 1992 si au impreuna doua fetite, Malia si Sascha
A spus la inceputul campaniei electorale ca nu se vede in pozitia de prima doamna si a facut cateva declaratii controversate despre mandria de a fi american. Revista Vanity Fair a plasat-o in primele zece cele mai bine imbracate personalitati din lume, alaturi de Carla Bruni - Sarkozy.

Cindy McCain (54 de ani)

Este o fosta miss si majoreta. A urmat studii de
pedagogie si are un master in educarea persoanelor cu dezabilitati.
Este a doua sotie a lui John McCain, cu care are patru copii, doi baieti si doua fete: Meghan, John, James si Bridget, aceasta din urma fiind adoptata.
La inceputul anilor '90 a devenit dependenta de tranchilizante, dar a reusit sa depaseasca acest moment internandu-se intr-o clinica de specialitate. In acest an, in timpul unui miting al sotului sau, un simpatizant i-a fracturat mana dreapta dupa ce i-a strans-o cu prea mult entuziasm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO