Politică externă

Blix: Am detractorii mei la Washington

12.06.2003, 00:00 12

Seful inspectorilor ONU pentru dezarmare Hans Blix i-a criticat dur pe unii dintre sefii Pentagonului, intr-un interviu publicat ieri de The Gardien.
Intr-un atac verbal de o violenta rara pentru un diplomat Hans Blix a afirmat: "Am detractorii mei la Washington dar, in general, relatiile mele cu Statele Unite au fost bune. Exista cativa ticalosi care au lansat diverse zvonuri, (cum ca ar fi homosexual - n. red.) care au incercat sa ma discrediteze prin intermediul presei." Inainte de razboiul din Irak, seful inspectorilor a fost aspru criticat de reprezentantii Pentagonului pentru ca nu face mai multe eforturi pentru a descoperi armele de distrugere in masa, avioanele fara pilot si bombele cu fragmentatie ale Irakului. Blix s-a plans, in interviul citat, ca Washingtonul considera ONU drept "o putere straina", care ar fi de preferat sa dispara fara urma. El si-a exprimat convingerea ca exista persoane in cadrul administratiei de la Casa Alba care "nu ar vedea nici un inconvenient daca ONU ar disparea", deoarece in loc sa considere aceasta organizatie drept o institutie in cadrul careia statele adopta decizii de comun acord, Washingtonul este de parere ca Natiunile Unite reprezinta "un organism strain". Mandatul lui Blix expira la starsitul acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO