Politică externă

Blair isi rasplateste sponsorii cu titluri de lord

14.03.2006, 00:00 6

Premierul Tony Blair este acuzat de catre presa britanica ca foloseste numirile in Camera Lorzilor pentru a rasplati serviciile aduse Partidului Laburist de mai multi sponsori importanti, care au contribuit cu sume de ordinul a milioane de lire sterline la campania electorala a laburistilor.

Scandalul a izbucnit dupa ce au aparut informatii conform carora trei dintre cei propusi de catre Downing Street 10, in toamna anului trecut, pentru a ocupa un loc in Camera Superioara a Parlamentului acordasera imprumuturi de milioane de lire Partidului Laburist.

Cei trei oameni de afaceri sunt Chai Patel, un miliardar de origine asiatica in varsta de 51 de ani care a imprumutat Partidul Laburist cu 1,5 milioane de lire sterline, Barry Townsley, semnatar al unui imprumut de un milion de lire, precum si Sir David Garrard, om de afaceri din domeniul imobiliar, care a creditat partidul cu 2 milioane de lire. Candidaturile acestora au fost insa respinse de Comisia de validare.

Presa britanica arata ca acest caz este ilustrativ pentru modul in care intelege Tony Blair sa-i recompenseze sponsorii acordandu-le locuri in Parlament sau titluri onorifice. Ceea ce este cu adevarat problematic este faptul ca practica imprumuturilor catre partide este o modalitate de disimulare a sponsorizarilor, pentru ca legea britanica a finantarii partidelor le obliga pe acestea sa declare donatiile primite, nu insa si imprumuturile contractate. Prin urmare traseul acestor bani este ascuns controlului public si poate camufla legaturi dubioase cu mediul de afaceri.

Cert este ca aproape toate persoanele care au donat sau au imprumutat mai mult de un milion de lire Partidului Laburist, incepand din 1997, au ajuns sa detina un loc in Camera Lorzilor sau au fost facuti Cavaleri ai Imperiului.

Tony Blair pare sa fie campionul absolut al numirilor in Camera Lorzilor. In opt ani de mandat, Blar a numit nu mai putin de 292 de persoane in Camera superioara a Parlamentului britanic, spre deosebire de predecesorul sau conservator, John Major, care in sapte ani petrecuti la Downing Street 10 a numit numai 171 de noi membri in Camera Lorzilor. Blair o devanseaza in acest clasament pana si pe Margaret Thatcher, cea care dupa ce a condus guvernul timp de 11 ani, intre 1979 si 1990, a apucat sa numeasca numai 216 lorzi.

Pentru o formatiune de stanga cum se revendica Partidul Laburist, este interesanta apetenta acestuia pentru onoruri cu iz nobiliar si conexiunile puternice cu mediul de afaceri.

Este a doua dezvaluire jenanta pentru cabinetul Blair in decurs de doar doua saptamani dupa ce ministrul culturii, Tessa Jowell, a fost acuzata ca si-a platit ipoteca asupra casei sale din nordul Londrei cu bani murdari pe care sotul acesteia, David Mills, i-ar fi primit de la premierul italian Silvio Berlusconi.

Pasa proasta pentru laburisti vine in timp ce opozitia conservatoare este revigorata dupa impunerea noului lider, David Cameron, care a venit cu o platforma reformatoare pentru partid, in general bine primita de catre electorat. Pe de alta parte, alegerile legislative britanice sunt inca foarte departe, acestea putand fi convocate de catre Guvern in 2009 sau 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO