Politică externă

Bin Laden propune Europei un armistitiu. Nu si Statelor Unite

16.04.2004, 00:00 11



Doua posturi de televiziune arabe au transmis o caseta audio continand un mesaj atribuit lui Ossama Bin Laden, in care liderul Al-Qaida ofera Europei un armistitiu in cazul in care renunta la atacarea musulmanilor. Oferta a fost respinsa de majoritatea liderilor europeni.



In acelasi timp, mesajul care se presupune ca ar fi fost trasnmis de Ossama Bin Laden anunta ca oferta nu este valabila si pentru Statele Unite. Vocea de pe caseta jura ca va razbuna uciderea seicului Ahmed Yassin, cel care a infiintat Hamas si care a fost eliminat de un raid al armatei israeliene luna trecuta.



Ossama Bin Laden afirma ca "usa este deschisa" vreme de trei luni pentru a fi acceptat armistitiul, iar initiativa in sine ar constitui o incercare de reconciliere intre ceea ce este prezentat de catre Bin Laden ca fiind statul musulman si tarile europene. Reconcilierea ca atare ar urma sa inceapa in momentul in care si ultimul soldat ar parasi tarile musulmane.



Spania, Marea britanie, germania si Comisia Europeana au respins la unison "oferta" venita de la Ossama Bin Laden. Romano Prodi, presedntele Comisiei Europene, a declarat ca nu este posibila nici o negociere sub amenintare.



Mesajul inregistrat se mai refera si la atacurile de la 11 martie asupra Madridului, ca si la cele de la 11 septembrie, asupra New York-ului. Acestea ar constitui, spune mesajul, rasplata pentru actiunile intreprinse de SUA si Spania in Irak, Afganistan si teritoriile palestiniene. Exista si amenintari din partea vocii lui Bin Laden. Una dintre ele este cuprinsa in afirmatia "Opriti varsarea sangelui nostru, pentru ca si noi sa putem opri varsarea sangelui vostru". O alta amenintare poate fi considerata declaratia potrivit careia, daca Europa nu accepta armistitiul, atunci tarile musulmane sunt pregatite sa continue razboiul.



Analistii occidentali sunt de parere ca mesajul lui Ossama Bin Laden intervine in momentul in care din Europa s-au auzit tot mai multe voci care au pus problema retragerii fortelor militare ale constinentului nostru din Irak. Ar fi decizia premierului spaniol investit ieri in functie, Jose Rodriguez Zapatero, a lui Romano Prodi (ca lider al stangii italiene), precum si alte voci din Europa de Est, influentate de turnura din ultima vreme a razboiului din Irak. Astfel, Al-Qaida ar intentiona sa rupa frontul coalitiei. De asemena, mai exista si semnificatia discursului recent al lui George Bush, care a cerut solutii decisive pentru finalizarea razboiului din Irak, ca si vizita preierului israelian Ariel Sharon la Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO