Politică externă

Alegeri primare in Pennsylvania. Ultima sansa pentru Hillary?

23.04.2008, 18:07 14

Ziua de ieri a fost una mare pentru alegatorii din Pennsylvania, carora le-a venit randul sa aleaga intre Barack Obama si Hillary Clinton pentru a desemna candidatul democrat din cursa pentru Casa Alba.
Alegerile din acest stat ale caror rezultate vor fi cunoscute astazi pot fi decisive pentru cei doi candidati, in conditiile in care cursa democrata devine din ce in ce mai acerba. Cu peste 4 milioane de alegatori democrati si 158 de delegati pe care-i ofera, scrutinul este considerat ultimul important inainte de Conventia Democrata, in care va fi ales oficial candidatul Partidului Democrat pentru alegerile din 4 noiembrie.
Desi, Hillary Clinton este asteptata sa castige, fiind favorita in sondaje, analistii sunt de parere ca ea trebuie sa castige detasat (cu cel putin 10% mai mult) pentru a se mentine in campania electorala. Fosta prima doamna a SUA a declarat insa cu o zi inainte de alegerile din Pennsylvania ca nu va renunta la competitia electorala, indiferent de rezultatul obtinut.
"Nu cred ca sunt importante aproximarile. Singura limita pentru mine este ca mai avem o gramada de competitii de castigat. Este intr-adevar o cursa stransa si nu este totul legat de matematica", a declarat Hillary Clinton.
Ea a subliniat ca rivalul sau nu a obtinut nicio victorie intr-un stat mare, altul decat cel pe care il reprezinta in Senat, Illinois. Tocmai de aceea ea considera ca victoriile in statele mari ii vor putea oferi investitura in pofida faptului ca Obama a castigat in mai multe alegeri, in state mai mici.
Doua sondaje de la inceputul saptamanii indicau ca Hillary Clinton era inaintea lui Obama cu 7, respectiv 10%. Un sondaj al Universitatii Suffolk arata un scor de 52% la 42 de procente, iar un altul al Universitatii Quinnipiac - 51 la 44%. La nivel national, lucrurile stau exact invers, senatorul de Illinois avand cu 10% mai mult decat senatoarea Clinton. Cu delegatii repartizati proportional cu voturile obtinute, niciun candidat nu este asteptat sa stranga numarul necesar pentru a obtine investitura democrata (2.025), ei sperand insa sa obtina sprijinul a cat mai multor "superdelegati" (oameni de seama ai partidului care pot vota cu cine doresc).
Justin Webb, editorul BBC pentru America de Nord, este de parere ca alegatorii din Pennsylvania au o mare putere in a-i indeplini visul lui Hillary Clinton de a-i deveni contracandidata a republicanului John McCain in cursa pentru Casa Alba. Acestia o pot mentine in cursa oferindu-i o victorie detasata fata de Barack Obama, ii pot ingreuna situatia oferindu-i o victorie la limita sau o pot distruge lasandu-l pe Obama sa castige.
De asemenea, in cazul unei victorii a lui Obama, analistii se asteapta sa creasca presiunile asupra lui Clinton ca ea sa renunte la cursa pentru a nu limita sansele Partidului Democrat in fata republicanilor si-i va face pe super-delegati sa-l sustina pe senatorul de culoare. In momentul de fata, Clinton beneficiaza de sprijinul a 258 de superdelegati, iar Obama de 233.
Obama, care a batut toate recordurile in ceea ce priveste strangerea de fonduri pentru campania electorala (237 mil. dolari), a cheltuit aproape 9 mil. dolari in Pennsylvania numai pe reclamele de la televizor, cu mult fata de cele 4 milioane ale lui Clinton.
De-a lungul saptamanilor in asteptarea alegerilor din Pennsylvania, cei doi candidati democrati s-au atacat reciproc pentru a obtine sustinerea alegatorilor, in special a clasei muncitoare, care reprezinta o parte importanta din populatia acestui stat.
Barack Obama a criticat-o recent pe Hillary Clinton pentru ultimul sau spot electoral cu mesajul "Este cea mai grea profesie (presedintia SUA - n.n.) din lume si trebuie sa fii pregatit pentru orice", in care apar secvente ale atacului japonez de la Pearl Harbor, ale crizei rachetelor din Cuba si imagini cu liderul al-Qaida Usama bin Laden. Echipa senatorului de Illinois a apreciat ca spotul promoveaza "politica fricii".
"Avem deja un presedinte care practica politica fricii, nu avem nevoie de un altul", a declarat Bill Burton, angajat al lui Obama. Hillary Clinton nu
s-a lasat mai prejos si l-a acuzat pe rivalul sau ca il incurajeaza si nu-l critica pe John McCain, pentru ca a apreciat ca republicanul ar fi mai potrivit pentru presedintia SUA decat George W. Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO