Politică externă

AFP: Lupta impotriva coruptiei, un test pentru viitorul presedinte

02.12.2009, 23:01 11
Lupta impotriva coruptiei, care trebuie imbunatatita, potrivitComisiei Europene, va constitui un dosar-test pentru viitorulpresedinte roman si pentru viitorul sau Guvern, intr-o tara undeprocesele unor fosti ministri stagneaza, comenteaza AFP, intr-unarticol publicat ieri.
Bucurestiul continua sa fie supus unui control alBruxelles-ului, care nu a ezitat sa sanctioneze lipsa de progres avecinului sau bulgar printr-o blocare a fondurilor europene. Iniulie, Bruxelles-ul a criticat "semnalele contrastante trimise deParlamentul roman privind seriozitatea angajamentului sau desustinere a eforturilor autoritatilor in vederea combateriicoruptiei la nivel inalt", in legatura cu reticentele alesilor de aridica imunitatile unora dintre colegii lor.
Totusi, "progrese semnificative" au fost realizate de lacaderea dictaturii in urma cu 20 de ani, subliniaza Comisia si maimulti experti.

"Exista in prezent un Parchet specializat in lupta impotrivacoruptiei la nivel inalt (DNA), care functioneaza", remarca undiplomat. "Au avut loc in mod clar progrese", afirma si StefanieRicardo Roos, directoare a programului pentru un stat de drept alFundatiei Konrad Adenauer din Europa de Sud-Est, subliniind caprocedurile angajate in justitie au dat tonul asupra a ceea ce estesau nu acceptabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO