AFP: Lupta impotriva coruptiei, un test pentru viitorul presedinte

Ziarul Financiar 02.12.2009
Lupta impotriva coruptiei, care trebuie imbunatatita, potrivit Comisiei Europene, va constitui un dosar-test pentru viitorul presedinte roman si pentru viitorul sau Guvern, intr-o tara unde procesele unor fosti ministri stagneaza, comenteaza AFP, intr-un articol publicat ieri.
Bucurestiul continua sa fie supus unui control al Bruxelles-ului, care nu a ezitat sa sanctioneze lipsa de progres a vecinului sau bulgar printr-o blocare a fondurilor europene. In iulie, Bruxelles-ul a criticat "semnalele contrastante trimise de Parlamentul roman privind seriozitatea angajamentului sau de sustinere a eforturilor autoritatilor in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt", in legatura cu reticentele alesilor de a ridica imunitatile unora dintre colegii lor.
Totusi, "progrese semnificative" au fost realizate de la caderea dictaturii in urma cu 20 de ani, subliniaza Comisia si mai multi experti.

"Exista in prezent un Parchet specializat in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt (DNA), care functioneaza", remarca un diplomat. "Au avut loc in mod clar progrese", afirma si Stefanie Ricardo Roos, directoare a programului pentru un stat de drept al Fundatiei Konrad Adenauer din Europa de Sud-Est, subliniind ca procedurile angajate in justitie au dat tonul asupra a ceea ce este sau nu acceptabil.