Politică externă

A plecat cel care a castigat Razboiul Rece. Ronald Reagan (1911-2004)

07.06.2004, 00:00 53

Ronald Wilson Reagan, cel de-al patruzecilea presedinte al Statelor Unite cu doua mandate, unul dintre cei mai importanti oameni ai secolului trecut, a murit sambata dupa amiaza, dupa o lupta de zece ani cu Alzheimer.
Avea 93 de ani, a fos unul dintre cei mai longevivi presedinti ai Statelor Unite si a marcat un record - a fost cel mai in varsta presedinte american la preluarea functiei - era in ianuarie 1981 si avea 69 de ani.
A murit inconjurat de sotia si copiii sai, in locuinta sa din Bel Air. Se implineau, anul acesta, zece ani de cand s-a retras din viata publica, dupa ce a anuntat oficial ca este unul dintre milioanele de americani care sufera de boala Alzheimer. Spunea atunci ca, pentru el, incepe o calatorie la capatul careia il asteapta apusul vietii. Aveau sa treaca zece ani de cumplite suferinte, ani pe care i-a petrecut exclusiv in locuinta sa, transformata intr-o clinica in miniatura - pentru ca sotia sa, Nancy, a dorit sa-i fie aproape in aceste nenumarate clipe grele.
Ronald Reagan va ramane cu siguranta in istorie, nu neaparat pentru impliniri marete concrete. A fost acuzat adesea ca este lipsit de strategie, ca este un om prea simplu pentru functia pe care a ajuns sa o castige, ba chiar s-a spus si ca ar fi o marioneta a conservatorilor americani. Va ramane insa in istorie pentru doua lucruri - a fost presedintele american care a contribuit cel mai mult la caderea comunismului, a grabit sucombarea Rusiei Sovietice, si a fost considerat unul dintre cei mai abili comunicatori. Prin vorbe simple a facut lucruri de anvergura, a dat, cu multa dezinvoltura, glas unor ganduri dintre cele pe care putini cuteaza sa le faca publice. El este cel care a numit URSS "Imperiul Raului", el este cel care i-a cerut presedintelui sovietic de la vremea aceea sa accepte daramarea Zidului Berlinului, cel care despartea Europa si lumea in Occidentul economiei de piata si Estul sugrumat de centralismul comunist. Este presedintele american care a ideologizat politica internationala si a dat, tot prin cuvinte simple, definitii care au zdruncinat o lume - in definitia sa, cum spuneam, Rusia si comunismul reprezentau Raul pur. Ronald Reagan este cel care a iesit invingator din Razboiul Rece.
Un actor de mana a doua altfel, caruia i s-a spus Eroll Flynn de serie B, a ajuns sa domine un deceniu de politica, pentru care Europa ii datoreaza enorm. Si-a sfarsit cel de-al doilea mandat de presedinte in ianuarie 1989. La finele acelui an, comunismul aproape disparuse ca doctrina de stat din cea mai mare parte a continentului european, pentru ca doi ani mai tarziu sa se destrame cu totul Cortina de Fier si Imperiul Sovietic.



Funeralii prezidentiale
George W Bush era la Paris cand a primit vestea. A iesit imediat in public pentru a anunta disparitia predecesorului tatalui sau, caci George Bush sr, tatal actualului lider american, i-a fost vicepresedinte lui Reagan vreme de opt ani si, mai apoi, i-a urmat la Casa Alba vreme de doar un mandat. Toti trei, membri ai Partidului Republican.
Presedintele in functie al SUA a spus ca "este o zi trista pentru America", si a decretat funeralii nationale in onoarea lui Ronald Reagan, singurele in ultimii 30 de ani. In zilele acestea, trupul neinsufletit al lui Ronald Reagan va fi depus la una dintre institutiile centrale din California, acolo unde si-a inceput cariera de lider in politica, unde a fost guvernator vreme de doua mandate. Cu Air Force One, trupul lui va fi depus apoi in sala centrala a Congresului american (cel mai probabil miercuri). Vineri va avea loc ceremonia funerara, la Washington, dupa care inmormantarea ca atare este programata in California.



Cel mai important presedinte dupa Roosevelt
Nici unul dintre liderii de l Casa Alba nu a avut un efect mai puternic nu a imprenat propriile idei oamenilor din partidul care l-a propulsat la putere asa cum s-a intamplat in cei opt ani de mandat ai lui Reagan. Relatia dintre eagan si conservatori a fost una in care dominanta a fost Reagan. Desi a pierdut cursa pentru nominalizarea de catre republicani i cursa pentru Casa Alba in 1976, in momentul in care a devenit presedinte (dupa alegerile din 80), Reagan a devenit un lider al artidului. Republicanii au castigat in tot acest timp unitate, increderea ca dreapta este o solutie pentru americani pe termen lung. Dupa cele doua mandate ale lui reagan, republicanii au obtinut inca un mandat la Casa Alba, fapt mai putn intalnit in ultima vreme.
America a petrecut o prima perioada de recesiune in primul mandat al lui Reagan, dar politica de taxe si impozite mai mici, posibilitatea de a dezvolta afacerile private au devenit motorul care a dat castig de cauza intreprinzatorilor. Deficitul bugetar, in vremea lui Reagan,a fost o problema, mai ales ca a fost unul dintre cele mai mari din istoria Americii.
Pe plan extern, politica lui Reagan, cel putin in privinta Orientului Apropiat si al Americii Centrale, a fost una considerata incoerenta. Marele esec, pe care dealtfel Reagan l-a recunoscut, a fost uciderea americanilor care fusesera luati ostatici la Beirut (este vorba despre 242 de oameni).



Cum a castigat Razboiul Rece
Prin Doctrina Reagan, asa cum a fost numita politica de sprijinire cu bani si arme, cu logistica, a tarilor care erau influentate de Rusia Sovietica - asta insemna, in anii 80, Afganistan, Nicaragua si Angola.
Apoi, au urmat intalnirile istorice cu liderul de la Kremlin, pe-atunci Mihail Gorbaciov. In timp ce acesta dadea primele semnale care apoi s-au transformat in strategia "Perestroika si Glasnost", Reagan numea URSS Imperiul Raului. Reagan spunea despre Gorbaciov ca este un om serios, aflat in cautarea reformelor, care trebuie incurajat.
Totusi, in iunie 1987, in fata Portii Brandenburg, intr-un discurs considerat istoric, Ronald Reagan ii da un ultimatum lui Gorbaciov, sau, cel putin, are o profetie. Reagan ii spune, de la distanta, liderului de la Kremlin: "Daca te afli in cautarea pacii, a prosperitatii pentru Uniunea Sovietica si pentru Europa de Est, daca te afli in cautarea liberalizarii, vino aici, la aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, deschide aceasta poarta, darama acest zid".
Doi ani mai tarziu, portile se deschideau. Zidul se darama. Reagan trecea, inca de-atunci, din prezent in vesnicia istoriei.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO