Politică

PD nu-i gaseste pe magistratii securisti

18.11.2005, 19:30 11

Deputatul PD Cristian Radulescu l-a acuzat ieri pe presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru, ca impiedica aplicarea legii privind deconspirarea magistratilor care au colaborat cu fosta Securitate, in replica la o scrisoare in care CNSAS cere Parlamentului clarificari privind modul deconspirarii fostilor securisti.

"Dupa sase ani de activitate ca presedinte al Colegiului CNSAS, Onisoru se face ca nu stie ce inseamna sintagma de "colaborator al serviciilor de informatii, inainte de 1989 si cere Parlamentului sa i-o explice. Onisoru incearca sa foloseasca institutia pe care o conduce intr-un razboi cu multe conotatii morale", sustine Radulescu.

El a afirmat ca, sub conducerea lui Onisoru, CNSAS a devenit doar o parte a "otravitei mosteniri pesediste", alaturi de Dan Lupascu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), "care urmareste ca judecatorii si procurorii sa nu fie nevoiti sa raspunda pentru eventuala lor colaborare cu fosta Securitate".

De asemenea, Radulescu sustine ca Onisoru incearca sa amane aplicarea legii, prin scrisoarea pe care presedintele Colegiului CNSAS a adresat-o presedintilor celor doua Camere.

CNSAS a adresat Parlamentului o scrisoare prin care solicita clarificari in ceea ce priveste atributiile institutiei, in special referitoare la obligatia de a-i verifica pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

In scrisoarea trimisa Parlamentului, CNSAS explica faptul ca, in baza Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, Consiliul se poate exprima doar daca o persoana a avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica, si nu daca persoanele apartinand unor categorii profesionale au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO