Politică

PD-L refuza orice discutie atat cu PSD, cat si cu PNL

11.03.2008, 21:00 16

Partidul Democrat - Liberal (PD-L), plasat pe prima pozitie in ierarhia partidelor in sondajele de opinie, exclude pentru moment colaborarea atat cu liberalii, cat si cu social-democratii, partide care discuta despre o posibila participare la guvernare dupa alegerile generale. Sunt sanse intr-o cursa de unul singur?
Istoria recenta arata ca avansul in sondaje nu are relevanta atata vreme cat un partid nu are o majoritate de 50% plus 1. PSD, care a obtinut 37% la alegerile din 2004, a ramas in opozitie, dupa ce partidele de dreapta, printre care si PD, s-au coalizat impotriva sa.
Lideri ai PNL si PSD au avut discutii la sfarsitul saptamanii trecute in care au incercat sa gaseasca strategii de izolare a partidului prezidential, care este cotat la un confortabil 40% in intentiile de vot.
Presedintele PSD Mircea Geoana a spus ieri ca formatiunea sa va incerca sa aiba discutii si cu PD-L pentru deblocarea crizei politice, in vreme ce vicepresedintele liberal Ludovic Orban a vorbit despre o coagulare a fortelor de dreapta in jurul PNL.
Liderul PD-L, Emil Boc, respinge discutiile cu liberalii sau social-democratii, aratand, spune el, ca improbabilii parteneri sunt incoerenti.
"Acum cateva ore, PNL propunea coagularea fortelor de dreapta, uitand ca in week-end au propus coagularea fortelor de stanga. Oare in ce tabara se mai afla PNL, in cea in care sta la masa cu Iliescu si Nastase sau in alta, in care s-au trezit dimineata si vor sa fie de dreapta?", a spus Emil Boc.
Boc a mai afirmat ca PD-L "nu are ce discuta" cu PSD si ca asteapta ca social-democratii sa "iasa din ambiguitate", semnand motiunea de cenzura a PD-L sau initiind alta. "PSD, daca doreste sa fie partid de opozitie, sa semneze motiunea noastra de cenzura sau sa depuna una a lor, proprie. Ii asiguram de votul total al PD-L pentru o motiune de cenzura", a precizat Emil Boc.
Mircea Geoana a anuntat saptamana trecuta ca PSD a decis sa demareze discutii cu ceilalti actori politici pentru declansarea de alegeri parlamentare anticipate sau pentru constituirea unui "guvern de serviciu" din care sa nu faca parte PSD si care sa organizeze alegerile. "Guvern de serviciu nu inseamna guvern de uniune nationala, ci un guvern cu prerogative limitate, de tipul celui pe care domnul Stolojan l-a condus pentru pregatirea alegerilor din 1992", anuntase atunci liderul PSD. El i-a trimis ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii cere parerea despre aceasta initiativa.
La sfarsitul saptamanii trecute delegatii ale liberalilor si social-democratilor, conduse de Calin Popescu-Tariceanu si de Mircea Geoana au avut o intalnire in care a fost discutata posibilitatea incheierii unei aliante post-electorale. Au fost avansate doua ipoteze, daca aceasta alianta sa fie incheiata inainte sau dupa alegeri, insa nu s-a ajuns la o concluzie.
Reprezentantii celor doua partide nu au vrut sa vorbeasca public despre continutul acestor discutii Geoana a confirmat intalnirea, dar a spus ca partile au convenit sa pastreze confidentialitatea asupra continutului discutiilor.
Intalnirea dintre liderii PSD si cei ai PNL a fost una destinata aplicarii deciziei Comitetului Executiv cu privire la deblocarea crizei politice, a spus el, mentionand ca la discutii au fost prezenti, din partea PSD, si Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Titus Corlatean si Viorel Hrebenciuc.
Vicepresedintele Ludovic Orban, unul dintre participantii la discutiile cu PSD, potrivit unor surse din partid, a spus ca discutiile nu au avut un caracter oficial, iar in sedinta saptamanala a liberalilor de ieri nu a fost pomenit subiectul.
"Nu a existat nicio discutie oficiala referitoare la aliante pre sau post electorale. Nu a existat niciun fel de discutie oficiala facuta in baza unui mandat cu formatiunile politice. Orice fel de discutie cu formatiunile politice se va face pe baza proiectelor de dezvoltare locala, in masura in care exista formatiuni politice care sprijina candidatii PNL", a declarat Ludovic Orban.
Intrebat daca PNL este de acord cu o alianta post-electorala cu PSD, Orban a spus ca liberalii vor face orice fel de colaborari la nivelul consiliilor judetene, locale sau municipale, cu acele forte politice care sprijina programul de dezvoltare al comunitatii locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO