Politică

PD-L decide daca o demite pe Monica Iacob-Ridzi. Cum comentati?

PD-L decide daca o demite pe Monica Iacob-Ridzi

Ministrul tineretului va da inca o data explicatii liderilor PD-L despre destinatia banilor cheltuiti de institutia sa

05.07.2009, 19:03 19

Conducerea PD-L urmeaza sa decida astazi daca o mai sustine sau nu pe ministrul Monica Iacob-Ridzi (32 de ani) in Guvern, dupa scandalul privind organizarea Zilei Tineretului, care a afectat grav imaginea partidului si a presedintelui Traian Basescu, cel mai important avocat al promovarii noii generatii de politicieni.

Ridzi este acuzata ca a platit aproximativ 60.000 de euro pentru organizarea Zilei Tineretului unor firme de apartament, in conditiile in care Directiile Judetene pentru Tineret aveau deja alocati bani pentru acest eveniment. DNA a inceput deja o ancheta in acest caz, iar presedintia a informat, in legatura cu cazul Ridzi, ca va suspenda orice ministru odata ce va fi declansata urmarirea penala impotriva sa.
Substratul scandalului este legat si de candidatura Elenei Basescu la alegerile europarlamentare, fiica cea mica a presedintelui fiind intens promovata de Monica Iacob-Ridzi in timpul campaniei.
Dupa cateva saptamani in care ministrul a dat explicatii neconvingatoare cu privire la folosirea banilor publici, liderii mai vechi din PD-L au ajuns in ultimele zile sa-i ceara mai mult sau mai putin voalat demisia.
Este greu de crezut ca acestia vor obtine demisia ministrului, de vreme ce premierul a spus ca va lua masuri doar daca va fi declansata urmarirea penala.
 
Boc: Nu facem scut in jurul demnitarilor cu probleme la DNA
„PD-L nu va face niciodata scut in jurul unui demnitar in legatura cu care DNA va cere inceperea urmaririi penale. In ziua in care autoritatea judiciara a statului sau DNA va cere inceperea urmaririi penale a oricarui membru al Guvernului a doua zi va fi demis de primul-ministru", a spus ieri Emil Boc. Declaratia lui a venit dupa ce la finele saptamanii trecute vicepresedintele Cezar Preda afirmase ca liderii partidului se solidarizeaza ca „tiganii" cu Ridzi, iar vicepresedintele Ioan Oltean a spus ca ar fi demisionat de mult, daca ar fi fost in situatia ministrului. Pe de alta parte, prim-vicepresedintele partidului Theodor Stolojan sustine ca demisia nu ar mai folosi la nimic acum, dar ca pierderile de imagine ale partidului sunt foarte grave.
Liderul PSD MIrcea Geoana a spus la randul sau ca subiectul Ridzi reprezinta „pana la urma, primul test al acestui Guvern". „Nu e vorba ca este un ministru PD-L sau PSD. Este primul test de imagine si de credibilitate al acestui Guvern. Pana la urma este decizia primului-ministru si a celor de la PD-L ce fac cu un ministru din tabara lor, dar eu cred ca trenarea acestei discutii este defavorabila pen­tru imaginea generala a Gu­vernului", a spus Geoana.
 
La ce foloseste Ministerul Turismului sau cel al Tineretului
Scandalul cu privirea la fondurile publice folosite de unele ministere pentru promovarea actiunilor lor ridica intrebarea la ce bun functioneaza acestea. Nu ar putea merge tara si fara ministerele Tineretului si Sportului, Turismului sau Culturii si Cultelor, care au impreuna un buget de aproximativ 500 de milioane de euro?
„Cu privire la Ministerul Culturii este o dezbatere mai larga, de pilda in SUA nu exista un asemenea model, iar noi mergem pe cel francez. La Turism, ministrul Elena Udrea are un buget important (100 de milioane de euro, inainte de rectificare, - n.n.) si ea arata ca poate sa faca treaba", afirma analistul Stelian Ta­nase.
Totusi, spune el, nu se poate intelege de ce mai este nevoie de Ministerul Tineretului si Sportului atata vreme cat exista Comitetul Olimpic Roman. El sustine ca exista suspiciunea ca aceste ministere au fost create special pentru protejatele lui Traian Basescu, Elena Udrea si Monica Ridzi, care fac parte dintr-o tabara foarte apropiata sefului statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO