Politică

PD face balans intre socialisti si populari

12.05.2005, 20:18 27

Partidul Democrat nu risipeste ceata in privinta orientarilor sale de viitor. In vreme ce semnalele privind mutarea spre dreapta esichierului politic a partidului se inmultesc, liderii PD sustin ca formatiunea ramane una social-democrata si ca este de vazut ce se va intampla in viitor.

Liderul PD, Emil Boc, a afirmat ieri la o intalnire cu delegatia Partidului Socialist European (PSE - a doua forta ca pondere in Parlamentul European) ca "nu exista misiuni oficiale ale PD in alta parte, pentru schimbarea doctrinei". Ca sa-si intareasca demonstratia, Boc a aminiti ca, saptamana trecuta, PD a solicitat sa fie inclus in grupul socialist din PE, in perspectiva integrarii in UE.

Cu o zi inainte insa, vicepresedintele Sorin Frunzaverde afirma ca a facut un demers pe langa Partidul Popular European (PPE- prima forta politica din PE) pentru o afiliere la acest grup. Mai mult, el

s-a aratat convins ca, la Conventia democratilor, din iunie, cand va fi ales un nou presedinte al PD, va castiga o motiune populara depusa de un lider care va muta partidul spre PPE.

O delegatie a PSE s-a intalnit ieri, la Bucuresti, cu reprezentantii PD (marti se intalnise cu PSD). PSE si-ar dori acest partid in randurile sale, alaturi de PSD, ambele formatiuni fiind membre ale Internationalei Socialiste. PD este nemultumit ca Internationala a sprijinit, in campania electorala, PSD. Ieri Boc a spus ca o decizie a PD va fi luata si in functie de relatiile viitoate cu Internationala si a transmis PSE sa nu se astepte sa-si stranga mainile cu PSD in grupul socialistilor europeni.

Secretarul general al PSE, Phillip Cordery, a afirmat ca Boc l-a asigurat ca orientarea PD este social-democrata si, daca "din nefericire" aceasta doctrina va fi schimbata, decizia respectiva va fi luata la timpul potrivit.

PD a eliminat, saptamana trecuta, din statutul sau prevederea potrivit careia un candidat la sefia partidului este obligat sa depuna doar o motiune social-democrata. Acest lucru deschide calea propunerii unor motiuni de alta dooctrina, lucru care ar putea muta PD spre dreapta. Frunzaverde s-a aratat convins ca acest lucru se va intampla. Boc, care a anuntat ca ar putea candida la sefia PD, nu a spus ce fel de motiune va depune. Un alt candidat, Adriean Videanu, a declarat luni-seara ca va depune o motiune "de centru", ceea ce inseamna ca nu va fi social-democrata. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO