Politică

Partidul Democrat ii cere lui Tariceanu sa se puna in acord cu deciziile Aliantei

02.08.2005, 19:35 9

Coalitia de guvernare este in fierbere dupa ce democratii au iesit public la atac impotriva premierului Calin Popescu-Tariceanu si a partenerilor din Partidul Conservator. Conducerea PNL nu a replicat oficial, asteptand reuniunea liderilor Aliantei D.A. care a avut loc aseara.

Liderii Partidului Democrat au anuntat ca ii vor transmite lui Calin Popescu-Tariceanu, presedinte al PNL, "nemultumirile" conducerii legate de decizia "unilaterala" a premierului de a renunta la demisia care ar fi condus la alegerile anticipate.

Aseara, vicepresedintele PNL Mona Musca urma sa-si dea demisia si din conducerea partidului, dupa ce joia trecuta a renuntat la portofoliul de la Cultura, din "consecventa" fata de votul negativ pe care l-a acordat presedintelui PNL Calin Popescu-Tariceanu, in sedinta interna a liberalilor.



"PD nu este o anexa a premierului"

"Partidul Democrat il avertizeaza pe premierul Calin Popescu-Tariceanu ca nu este o anexa a primului-ministru, iar deciziile care se iau in forurile de conducere ale Aliantei si Coalitiei trebuie respectate", a declarat presedintele democrat, Emil Boc, la finalul reuniunii interne a PD. Boc a explicat ca membrii conducerii largite a PD si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care Tariceanu a tratat problema declansarii alegerilor anticipate, adica gestul acestuia de a-si revoca demisia si ca de aceea acestia ii transmit un "avertisment".

Presedintele PD a tinut sa precizeze ca, prin aceasta, Partidul Democrat nu doreste sa submineze Alianta - proiect politic in care crede si pe care il sustine. "Dar, deciziile nu trebuie anihilate de o singura persoana", a subliniat Boc.

Avertismentul urma sa fie transmis, ieri seara, la sedinta la varf a Aliantei PNL-PD.

De altfel, premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut ocazia sa ia pulsul democratilor intr-o prima parte a sedintei a aliantei care a avut loc de dimineata. Potrivit unor surse din conducerea Aliantei D.A., democratii i-au reprosat presedintelui PNL inconstanta in privinta demisiei si i-au cerut sa iasa public si sa explice situatia, astfel incat sa nu se creeze premisele ca protocolul aliantei sa fie din nou incalcat. Sedinta aliantei a fost intrerupta dupa ce, la sediul Guvernului, a sosit, la invitatia premierului, presedintele Traian Basescu. Acesta a participat la reuniunea comitetului de integrare al executivului. La randul sau, secretarul general al PD Vasile Blaga a precizat ca formatiunea democrata a decis in forurile sale de conducere sa sustina declansarea alegerilor anticipate, la cateva zile dupa ce PNL luase aceasta hotarare, in propriile foruri de conducere.

"In toata istoria Partidului Democrat - oricine s-a aflat la conducerea sa - nu ne-am incalcat nici o decizie luata intr-un for de conducere", a precizat Blaga si a adaugat ca protocolul Aliantei D.A. prevede faptul ca deciziile luate in comun de liderii celor doua formatiuni exced deciziile luate separat in forurile de conducere ale celor doua partide. El a adaugat, insa, ca "la revocarea revocarii" nu a existat consens in conducerea aliantei.



PD, din nou ultimatum pentru conservatori

Pe langa nemultumirile legate de atitudinea premierului in problema antici-patelor, Emil Boc a reluat ultimatumul fata de Partidul Conservator, care trebuie sa decida daca sta "ori la putere, ori in opozitie". Presedintele PD a negat ca ar dori excluderea PC de la guvernare, insa a spus insa ca acest partid "are o problema, pe care trebuie sa si-o lamureasca: nu poate sta si la putere, si in opozitie".

Aceasta problema va fi ridicata la sedinta conducerii aliantei, "pentru a creiona definitiv acest raport al Partidului Con-servator".

Primul punct al testului de fidelitate pe care trebuie sa-l treaca PUR se refera la schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase de la sefia Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor. Acest lucru trebuie realizat prin metode constitutionale, a spus Emil Boc.



Seculici, Dinga, Sulfina Barbu, criticati in PD

Ministrii democrati Gheorghe Seculici, Ene Dinga si Sulfina Barbu au fost criticati ieri de colegii din conducerea PD, in timp ce Vasile Blaga nu a primit nici o observatie, a anuntat ieri liderul Emil Boc. Dezbaterea a fost "foarte densa, uneori furtunoasa", unii ministri au primit "avertismente", a spus Boc si i-a mentionat pe ministrul de stat Gheorghe Seculici, ministrul integrarii, Ene Dinga, si cel al mediului, Sulfina Barbu.

Boc a precizat ca lui Seculici, care este "omul numarul doi in Guvern", i s-a cerut "sa se manifeste ca atare", tinand cont si de pozitia politica a Partidului Democrat. Sulfinei Barbu i-au fost aduse "reprosuri constructive", iar ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, care este "cel mai bun ministru al PD", nu a fost deloc criticat, a mai spus Boc.

Concluziile analizei activitatii ministrilor democrati facuta de conducerea largita a PD vor fi folosite de vicepresedintii si secretarii executivi ai partidului, care vor lua deciziile politice cu privire la remanierea sau restructurarea guvernamentala, daca va fi cazul, a mai declarat liderul PD.



Purtatorul de cuvant al PSD a dat emotii coalitiei de guvernare

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a dat o iluzorie speranta partidelor la putere ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase ar putea fi schimbati fara efort. Dupa reuniunea conducerii PSD de ieri, Diaconescu nu a exclus posibilitatea ca acest partid sa renunte la functiile de presedinte al Senatului si Camerei, o decizie urmand sa fie luata in urma unei discutii interne, "extrem de serioasa", conform Mediafax. El a precizat, la o intrebare a presei, ca nu poate da in acest moment un raspuns, dar a mentionat ca, in legatura cu "logica de distribuire a posturilor" detinute de PSD in Parlament, va avea loc o discutie pana la inceputul sesiunii. Ulterior, dupa ce a fost contrazis chiar de ocupantul fotoliului de presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a precizat ca cele doua pozitii nu sunt negociabile, Diaconescu a revenit asupra propriei declaratii. Varianta renuntarii la presedintia Camerelor este exclusa "atat din punct de vedere politic, cat si imposibil din punct de vedere al Regulamentelor de organizare si functionare", a revenit Diaconescu.



Basescu se teme de influenta grupurilor economice asupra Guvernului

Presedintele Traian Basescu a avertizat ieri ca exista pericolul ca unii membri ai Guvernului sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice, a declarat, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu.

Basescu a participat la intrunirea Comitetului pentru Integrare in urma unei invitatii a premierului Calin Popescu-Tariceanu. "Seful statului a dorit sa cunoasca stadiul solutionarii aspectelor din scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene", a precizat Saftoiu. "Dupa intrevederea cu membrii Comitetului, presedintele a apreciat ca problemele semnalate in scrisoarea de avertizare pot fi integral solutionate in timp util. Acest lucru depinde doar de vointa Guvernului", a mentionat purtatorul de cuvant al Presedintiei.

"Presedintele a avertizat asupra pericolului ca oameni din Guvern sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Seful statului a cerut Guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare si nu a unor lucruri ce pot schimba decizia politica", a mai spus Adriana Saftoiu, fara sa precizeze la cine anume se refera seful statului.

Ministrii democrati nu au alta misiune decat sa respecte programul de guvernare, a spus liderul PD Emil Boc in replica la declaratiile presedintelui si a afirmat ca programul de guvernare reprezinta "biblia Partidului Democrat". Boc si-a exprimat convingerea ca seful statului are mult mai multe informatii decat un sef de partid si a dat asigurari ca Basescu vorbeste intotdeauna pe baza unor argumente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO