Politică

Partidele romanesti asteapta prea mult de la Parlamentul European

15.03.2005, 00:00 7

Apropiata integrare in UE justifica in prea mica masura slalomul facut printre doctrine de unele partide sub motiv ca vor sa prinda un vagon mai bun in trenul european.


Ultimul partid care afirma ca a fost cucerit total de mirajul european este PRM, rebotezat, la sfarsitul saptamanii, in Partidul Popular Romania Mare (PPRM). Nici destinul si nici doctrina nu-l apropie de crestin democratii europeni, la care spune ca doreste sa se afilieze. Dar PRM pretinde ca Partidul Popular European (crestin-democrati, cel mai puternic grup din Parlamentul European)  i-a cerut sa-si modifice numele si statutul pentru a-l putea primi in randurile sale, ca observator, incepand din aceasta toamna si ca membru, dupa integrare.


Romania va fi reprezentata, din toamna, cu 35 de parlamentari observatori desemnati de partidele parlamentare, in Parlamentul European. Romania ar urma sa aiba deputati cu drepturi depline in Legislativul european abia dupa integrarea Romaniei in UE, probabil la 1 ianuarie 2007.


Dar, in prealabil, vor fi organizate alegeri - prin scrutin universal -  pentru PE, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii. La aceste alegeri poate participa orice partid si orice cetatean.


Mandatul va fi unul scurt, de aproape un an si jumatate, pentru ca, in 2009, vor fi, din nou, organizate alegeri pentru innoirea Legislativului, la care va participa si Romania ca membru UE. Este un mandat de tranzit, iar pentru partidele din Romania, abia din 2009, lucrurile vor fi cu adevarat importante.


Acelasi exemplu: cand vorbesc de PPE ca de cel mai puternic grup parlamentar din PE, partidele amintesc un adevar limitat in timp. Pentru ca nimeni nu poate sa stie ce se va intampla, in 2009, la alegerile pentru PE si nici daca PPE va ramane primul grup ca pondere. Si, de asemenea, este greu de spus si ce se va intampla la alegerile parlamentare din Romania, din 2008. Pentru ca cetatenii statelor nationale trimit in PE reprezentanti potrivit simpatiilor pe care le manifesta in tara si, probabil, partidul care va castiga alegerile in Romania va avea si cea mai puternica reprezentare si in Parlamentul de la Strasbourg.


Asadar, atata vreme cat parlamentarii nostri vor fi observatori - vor participa la dezbateri, dar nu vor avea drept de vot - lucrurile sunt relative.


PPE are 268 de deputati (37% din mandate) si este urmat de Partidul Socialistilor Europeni, cu 202 locuri (28% din mandate). Liberalii sunt al treilea grup din PE, cu 88 de locuri (12 din mandate), iar ecologistii au 41 de locuri (6% din mandate). Mai exista alte patru grupuri in care s-au adunat euroscepticii, dar si extremistii, unii chiar mai radicali decat PRM.




Partidele si-au impartit locurile in PE


Asa cum este structurat Parlamentul European, e loc pentru toti. In ceea ce priveste Romania, asa cum s-a stabilit prin Tratatul de la Nisa, toate partidele parlamentare vor fi reprezentate in Parlamentul European, cu rol de observatori, incepand din aceasta toamna, pana la primele alegeri pentru PE (organizate doar in Romania, probabil inainte de 1 ianuarie 2007).


Pana la ora integrarii, ei vor avea statut de observator si se vor putea afilia oricarui grup.


Din cele 35 de locuri rezervate Romaniei prin Tratatul de la Nisa, PSD va fi reprezentat, pana la data integrarii, de 12 observatori, alesi din randul parlamentarilor partidului, Alianta PNL-PD va avea tot 12 reprezentanti la Strasbourg, PRM va avea cinci, UDMR, doi sau trei, PUR, 2 iar minoritatile, 1. PNTCD, membru al PPE, nu va fi reprezentat pentru ca nu este in Parlament. Este, practic, algoritmul ce reiese din alegerile din 2004. Dupa aceasta data, va decide votul popular.


Potrivit senatorului Peter Eckstein Kovacs, pana la data integrarii, 1 ianuarie 2007, va trebui organizate alegeri pentru Parlamentul European, astfel ca incepand din prima zi a integrarii, Romania, asemenea tuturor celorlalte state, sa fie reprezentata ca membru cu drepturi depline in Legislativul UE. Senatorul Alexandru Athanasiu nu exclude insa ipoteza ca aceste alegeri sa fie amanate pana in 2009, cand vor fi organizate alegeri la termen pentru Parlamentul European, iar pana la acea data parlamentarii romani sa fie doar observatori. Ar fi vorba aici de costurile unui scrutin care oricum se va repeta peste un an si jumatate. Dar Romania s-a angajat in fata UE sa organizeze aceste alegeri, potrivit unui comunicat al MIE. Dar daca vor fi alegeri pentru PE inainte de 2007, ele vor fi un barometru important pentru parlamentarele din 2008.


Cata vreme vor fi observatori, parlamentarii romani vor ramane membri ai Parlamentului Romaniei.


Asa cum arata scena politica de la noi, PSD va merge spre grupul Socialistilor Europeni, spre care, teoretic, ar trebui sa se indrepte si PD. Spre PPE se vor indrepta cei doi-trei reprezentanti ai UDMR. Liberalii vor merge spre ALDE (liberali), spre care ar urma sa se indrepte si cei doi reprezentanti ai PUR. Asta daca, intre timp, nu se va petrece ceva spectaculos, ca de pilda fuziunea PNL-PD.


Problemele aici nu tin de PE, ci de agenda interna. Iar problema PD-ului, de pilda, nu e cu socialistii ci cu PSD, impreuna cu care ar urma sa functioneze in acelasi grup. De aceea, PD a discutat cu PPE despre o eventuala cooperare.


Spre PPE tinteste si PRM, dar e putin probabil ca va primi un raspuns in ciuda slalomului printre doctrine. In orice caz, nu arata ca si-a schimbat discursul sau naravurile. Asa ca motivul schimbarii numelui ar putea tine exclusiv de agenda interna. De sondaje de pilda, care il arata lunecand spre pragul parlamentar. Sau de un proiect nestiut, de blocare a culoarului altor partide crestin-democrate.


De fapt, PRM nu are nici o problema in a se afilia la un grup care-i seamana. Iar ideea ca se transforma in partid popular pentru a ajuta Romania sa fie corect reprezentata in PPE nu se sustine.


In PE exista reprezentanti ai unor partide extremiste, daca nu mai radicale decat PRM (PPRM). S-au grupat in special in grupul pentru Europa Natiunilor (UEN) si la Neafiliati, dar ii gasim si in NGL (Stanga Unita Europeana).


De pilda, Frontul National al lui Jean-Marie Le Pen a trimis in PE sapte deputati, care sunt in grupul neafiliatilor. Liga Nordului italiana (a lui Umberto Bossi) are patru deputati in grupul neafiliatilor, iar Alianta Nationala (a lui Gianfranco Fini, ministrul italian de externe care n-a scapat pe de-a-ntregul de eticheta de partid extremist) are 10 deputati in UEN. Partidul Flamanzilor din Belgia (care a fost declarat in afara legii de justitie) este si el reprezentat in PE cu trei deputati, iar partidul extremistului Jorg Haider are si el un reprezenant in Legislativul european.


Grupurile puternice din PE critica extremismul, dar respecta vointa cetatenilor. PRM crede ca poate fi intr-un grup puternic, precum PPE, dar pastrandu-si naravul. Va invata repede un adevar pe care colegi sai europeni il stiu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO