Politică

Partidele parlamentare se pregatesc de UE

17.06.2005, 20:15 12

La inceputul lunii septembrie, Romania va trebui sa trimita la Bruxelles 35 de senatori si deputati, care vor urmari in calitate de observatori lucrarile Parlamentului European.

Pana cand Romania nu va intra oficial in Uniunea Europeana si nu va organiza alegeri pentru desemnarea viitorilor europarlamentari, senatorii si deputatii romani nu vor avea drept de vot la Bruxelles. Ei vor putea insa sa participe la lucrarile comisiilor, sa faca sugestii privind Uniunea Europeana si, mai ales, sa faca lobby tarii noastre.

Potrivit programului, ei vor lucra o saptamana la grupul politic, o saptamana la comisii si o alta saptamana vor participa la lucrarile plenului.

Partidele parlamentare incearca sa gaseasca in aceste zile oamenii care sa poata promova interesele Romaniei la Bruxelles si au stabilit o serie de criterii pe care cei 35 de viitori observatori trebuie sa le indeplineasca. Principalele conditii pentru viitorii observatori sunt cunoasterea a doua limbi straine si cunostinte despre Uniunea Europeana, au stabilit partidele in forurile proprii.

Conform algoritmului stabilit in Birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului, PSD va avea cei mai multi observatori, doisprezece, in timp ce PNL isi va trimite sapte reprezentanti la Bruxelles, PD cinci, PRM cinci, UDMR trei, PC doi, iar grupul minoritatilor nationale, doar unul.

Pana acum, doar PNL, UDMR si PC au o lista completa a observatorilor europeni. Liberalii au desemnat cinci deputati Mona Musca, (ministrul culturii), Mircea Cosea, Raluca Turcan, Ovidiu Silaghi si Tiberiu Barbuletiu, in timp ce de la Senat vor merge la Bruxelles Adrian Cioroianu si Nicolae Vlad Popa.

Cei sapte au fost audiati de o comisie speciala a PNL, din care au facut parte ministrul de externe, Razvan Ungureanu, secretarul general al guvernului, Mihai Voicu, Puiu Hasotti, Eugen Nicolaescu si Dan Motreanu. 16 candidati si-au depus CV-urile la comisia PNL, iar doi dintre acestia nu s-au mai prezentat la audierile care au avut loc ieri la sediul partidului, a afirmat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Criteriile impuse au fost cunoasterea a cel putin unei limbi de circulatie internationala, franceza sau engleza, si cunoasterea institutiilor europene. De asemenea, parlamentarul liberal desemnat ca observator la Parlamentul European nu trebuie sa faca parte nici din conducerea partidului, nici din cea a Senatului sau Camerei Deputatilor. Studiile superioare, preferabil doctoratul, experienta politica notabila, experienta politica internationala si activitatea parlamentara in domeniul extern au mai fost cerintele comisiei constituite la PNL.

Aceleasi cerinte are si Partidul Democrat de la parlamentarii sai, insa aceasta formatiune nu si-a desemnat inca observatorii. Democratii care vor sa ocupe aceasta functie in Parlamentul European si sa devina ulterior europarlamentari trebuie sa cunoasca cel putin doua limbi straine, franceza si engleza, sa nu detina nici o functie in partid si sa aiba capacitatea de a face lobby pentru Romania, a anuntat, miercuri, presedintele PD, Emil Boc. Candidaturile pot fi depuse la partid pana astazi, iar conducerea va lua o decizie in ceea ce-i priveste pe viitorii observatori pana la inceputul saptamanii viitoare.

UDMR isi va trimite la Bruxelles trei reprezentanti cu vechime in Parlamentul Romaniei, pe senatorul Karoly Szabo si pe deputatii Attila Kelemen si Sandor Konya. Din partea PC, vor merge din septembrie la Bruxelles senatorul Silvia Ciornei si deputatul Dumitru Becsenescu. PSD, PRM si grupul parlamentar al minoritatilor nationale trebuie sa-si faca de asemenea propunerile pana la inceputul saptamanii viitoare.

Cel mai probabil insa, multi dintre cei desemnati sa fie observatori ai acestor partide la Parlamentul European fac parte din comisiile de integrare, asa ca Vasile Puscas, Titus Corlatean (PSD) sau Roberta Anastase de la PD se vor numara printre cei care de la toamna vor face constant naveta intre Bucuresti si Bruxelles.

Nominalizarile partidelor vor fi discutate luni, in sedinta comuna a Birourilor Permanente a celor doua camere ale Parlamentului, cand conducerile celor doua camere vor trebui sa-si dea Ok-ul asupra listei primite de la partide. Aceasta va fi supusa apoi aprobarii plenului reunit a celor doua camere ale Parlamentului.

Conform vicepresedintelui Senatului, Teodor Melescanu, cei 35 de senatori si deputati care de la 1 septembrie vor deveni observatori la Parlamentul European vor lipsi motivat de la lucrarile Parlamentului Romaniei. Ei vor primi insa indemnizatia, in timp ce cheltuielile pentru cazare, masa si transport vor fi asigurate de Parlamentul European. Observatorii vor fi "acoperiti" si la vot. Pentru legile organice va fi stabilit doar una sau doua zile de vot pe luna, dezbaterile putand avea loc la orice sedinta de plen, a mai spus Melescanu. Pana la inceperea misiunii la PE, parlamentarii romani vor participa la un stagiu de instruire, la sfarsitul lunii iunie, sustinut de specialisti din Franta si Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO