Politică

Partidele parlamentare, fata in fata cu introducerea votului uninominal

30.01.2004, 00:00 10



Desi este cerut de majoritatea electoratului, votul uninominal pentru alegerea senatorilor risca sa nu fie introdus nici la alegerile din 2004 in conditiile in care partidele parlamentare se arata, direct sau indirect, ostile schimbarii sistemului de vot. Motivatiile difera de la un partid la altul.



Comisia parlamentara electorala, infiintata special pentru a modifica legile electorale, a ajuns la un blocaj in privinta schimbarii sistemului de vot, fapt recunoscut de presedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Discutiile s-au blocat intrucat nici una dintre propunerile partidelor parlamentare nu intruneste votul necesar pentru a fi adoptata. Negocierile continua.



Data fiind miza importanta a modificarii legilor electorale, partidele au cazut de acord ca orice schimbare sa fie luata numai cu acordul a doua treimi din numarul deputatilor Comisiei. Mai precis, cu 12 voturi favorabile din totalul de 17. Tehnic vorbind, introducerea votului uninominal la Senat este imposibila in conditiile in conditiile in care parlamentarii PRM si cei ai UDMR -care impreuna a sase reprezentanti in Comisie - sunt categoric impotriva acestui sistem de vot. PRM a spus transant ca este impotriva schimbarii votului pe liste, desi acest partid a promovat in Parlament persoane publice care ar avea sanse sa castige un mandat si in cazul alegerii prin metoda votului uninominal.



UDMR, care este pentru prima data amenintata ca nu va depasi pragul parlamentar de 5% - din cauza scindarilor interne si a faptului ca imparte acelasi electorat cu alte organizatii concurente - si-a aratat ostilitatea fata de introducerea votului uninominal. Presedintele Uniunii Marko Bela aprecia ca in cazul in care sistemul de vot va fi astfe schimbat, UDMR ar pierde jumatate dinte mandatele de senator.





PSD se teme de indisciplina



Lucrurile nu trebuie interpretate strict matematic. Negocierile politice pot schimba anumite tendinte. Insa, in acest caz nici unul dintre partidele care declarativ sustinea introducerea votului uninominal nu pare sa mai fie convingator. PSD de pilda, pare sa dea inapoi desi teoretic ar fi avantajat de noul sistem. Intr-un raport publicat ieri, Societatea Academica din Romania (SAR) arata ca daca se va introduce votul uninominal cu doua tururi de scrutin, partidul de guvernamant ar obtine doua treimi din mandatele de senator. In cazul variantei cu un singur tur de scrutin, PSD ar obtine 60% din locurile din Senat, estima SAR.



In ciuda acestor prognoze optimiste, PSD are insa rezerve. Intr-o sedinta a parlamentarilor acestui partid, s-a indus ideea ca introducerea votului uninominal ar "slabi" disciplina de partid. Argumentul partizanilor acestei idei era simplist: ales prin forte proprii, parlamentarul va asculta mai mult de constiinta decat de recomandarile partidului si va vota in consecinta. La respectiva discutie s-a pus chiar problema ca anumite legi organice ale Guvernului -care ar trebui votate cu acordul a doua treimi din numarul senatorilor prezenti - risca sa cada la vot. Presiuni pare sa vina si din teritoriu. Liderii filialelor s-au declarat impotriva introducerii votului uninominal din cauza costurile electorale foarte mari pe care le implica. Cel putin dupa cele doua semnale PSD nu mai este un sustinator fervent al introducerii votului uninominal la Senat.



Si Alianta PNL-PD pare sa dea inapoi. Analizele politice nefavorabile si lipsa personalitatilor credibile, care sa-si poata asuma o candidatura pe cont propriu, au facut ca Alianta sa nu mai sustina cu convingere votul uninominal la Senat. Analizele arata ca introducerea votului uninominal ar permite PSD - prin redefinirea circumscriptiilor electorale - sa "rupa" din fiefurile electorale traditionale ale opozitie si in acest mod sa cucereasca din teritoriile PNL si PD.



Dupa intalnirea de miercuri cu Comisia electorala, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, afirma ca lucrurile sunt complicate intrucat nici votul uninominal, nici cel pe liste, nici votul mixt (pentru care opteaza Alianta PNL-PD) nu raspunde dorintei electoratului de reformare a clasei politice. Comisia va continua discutia asupra schimbarii sistemului de vot saptamana viitoare.





Clipurile politice si de detergenti la un loc?



Comisia electorala a stabilit si modalitatea de difuzare a clipurilor electorale, anume ca acestea sa die difuzate separat de publicitatea comerciala insa Consiliul Natinal al Audiovizualului afirma ca decizia este ilegala.



Potrivit senatorului PNL Nicolae Vlad-Popa, membru al Comisiei, deputatii au dorit ca publicul sa faca o distinctie intre ofertele comerciale si propunerile electorale. Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filp, a replicat ieri aratand ca amendamentul Comisiei parlamentare este "ilegal". Presedintele CNA a anuntat ca, in cazul in care Legea electorala va merge mai departe in aceasta forma, o va ataca la Curtea Constitutionala. "Noi am scris la Bruxelles si asteptam un raspuns, in scopul de a vedea daca spoturile electorale sunt publicitate sau nu. Daca da, Legea va putea fi atacata la Curtea constitutionala", a declarat Ralu Filip.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO