Politică

Partidele din arcul guvernamental s-au impacat dupa ce PC a calcat pe coada UDMR

26.10.2005, 18:58 12

Coalitia a finalizat ieri adoptarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor - primul punct al protocolului semnat la sfarsitul lunii august de liderii celor patru formatiuni la guvernare -, insa termenul de 15 septembrie stabilit initial pentru aprobarea acestora a fost depasit.

In acelasi timp, pozitiile liderilor asupra statutului minoritatilor, cel de-al doilea punct din intelegerea din septembrie, au fost armonizate abia luni seara tarziu la o intalnire a coalitiei la care au participat doar cei patru presedinti ai partidelor la guvernare. Cu cateva ore inainte, UDMR blocase votul asupra regulamentului Camerei Deputatilor dupa ce la Senat legea care reglementa statutul minoritatilor fusese respinsa.

Liderul Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a carui formatiune a decis respingerea in Senat a statutului minoritatilor in forma aprobata in Guvern, a conditionat votul la Camera Deputatilor de introducerea in legea alegerilor locale a unui articol prin care comunitatilor de romani care nu obtin locuri in consiliile locale sa li se asigure automat cate un loc.

Propunerea sa, considerata discriminatorie, fusese respinsa initial de ceilalti trei parteneri, dar liderii Aliantei D.A. Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Emil Boc (PD) au acceptat pana la urma o varianta apropiata de dorinta conservatorilor pentru a nu pune in pericol stabilitatea coalitiei, chiar in ziua in care in Parlamentul de la Strasbourg urma sa fie citit raportul de tara al Comisiei Europene.

Forma in care propunerea PC ar urma sa fie pusa in dezbatere si modalitatea de adoptare nu au fost stabilite luni seara, liderii coalitiei acceptand de principiu ca nu doar romanii aflati in minoritate vor beneficia de aceasta prevedere, ci toate celelalte minoritati recunoscute, astfel incat comunitatea cel mai bine clasata in urma alegerilor locale sa beneficieze de un loc in consiliul local.

Puterea ar urma sa hotarasca si daca acest loc va fi luat din numarul actual al consilierilor locali sau daca consiliile vor fi redimensionate. Doar o comisie speciala alcatuita din parlamentari ai tuturor partidelor poate sa se pronunte asupra unor astfel de modificari in legea alegerilor locale, insa nu s-a luat o decizie asupra infiintarii acesteia inainte de dezbaterea legii minoritatilor in Camera Deputatilor, astfel incat UDMR sa aiba garantia ca partenerilor din PC li se va da satisfactie si ca acestia vor vota pana la urma statutul minoritatilor.

Liderul UDMR Marko Bela a refuzat sa anticipeze luni seara care va fi atitudinea Uniunii in cazul in care in care PC va vota din nou impotriva proiectului in forma guvernului. "Un partener are voie sa greseasca o singura data", a afirmat senatorul, in timp ce colegul sau de la Camera Deputatilor, Kelemen Hunor, i-a amenintat pe conservatori cu anticipatele. "S-a vazut cu adevarat ca presedintele Traian Basescu a avut dreptate in ianuarie, cand vorbea de alegeri inainte de termen", a spus acesta. Scrutinul inainte de termen nu este dorit insa nici de PC, nici de UDMR, iar presedintele Traian Basescu a declarat in urma cu cateva saptamani subiectul inchis pana la 1 ianuarie 2007.



Regulamentele intra in sita Curtii Constitutionale

Dupa ce a reusit in Parlament adoptarea celor doua regulamente ale Senatului si Camerei, coalitia mai are de asteptat verdictul Curtii Constitutionale si numai in cazul in care judecatorii vor fi de acord cu cele doua regulamente, formatiunile la putere vor putea sa propuna demiterea actualilor presedinti Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.

Radu Berceanu (PD) la Senat si Bogdan Olteanu (PNL) la Camera sunt cele doua propuneri ale coalitiei pentru inlocuirea celor doi lideri PSD.

Ieri, senatorii opozitiei PSD si PRM au definitivat o prima contestatie comuna la sapte dintre articolele regulamentului Senatului, urmand ca, in perioada urmatoare, sa depuna la Curtea Constitutionala o contestatie referitoare la intregul regulament.

Majoritatea articolelor contestate se refera la revocarea presedintelui si a membrilor Biroului Permanent. "Atacam articolul care este esential in toata aceasta ecuatie de revocare, cel referitor la schimbarea presedintelui, dar si cateva articole care sunt strans legate, conexe cu aceasta institutie. In total, atacam acum sapte articole, urmand ca, intr-o etapa ulterioara, sa facem un material mai elaborat, sa luam articol cu articol din regulament, pentru ca, intr-o prima lectura, mai sunt si alte texte care ridica semne de neconstitutionalitate", a explicat senatorul PSD Antonie Iorgovan.

La Camera, dupa adoptarea regulamentului, atat PSD, cat si presedintele acestui for Adrian Nastase au anuntat ca vor depune cate o contestatie la aceasta reglementare interna.

Votul a fost exprimat nominal si doar PSD s-a pronuntat impotriva regulamentului. "Grupul parlamentar va sesiza Curtea Constitutionala pe articolul 25 si, ca presedinte de Camera, voi solicita Curtii sa se pronunte asupra ansamblului regulamentului. Este o sesizare separata, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor", a precizat Nastase. El a spus ca grupul parlamentar va ataca nu doar articolul 25 in ce priveste chestiunile legate de presedintia Camerei, dar si unele chestiuni care tin de alegerile unora dintre membrii Biroului Permanent. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO