Politică

Ovidiu Grecea, lansat politic de PNTCD, recuperat de PSD

13.11.2003, 00:00 78

PSD a anuntat ieri inlocuirea prefectului de Bucuresti, generalul Petre Botezatu Enescu, cu unul dintre cele mai pitoresti personaje politice ale fostei guvernari: Ovidiu Grecea, numit de Cabinetul Nastase, in 2001, consul general al Romaniei la Rio de Janeiro.
Grecea va fi al patrulea prefect al Capitalei din ultimii trei ani - dupa Ioan Luican, Gabriel Oprea si Petre Botezatu Enescu - iar numirea sa poate fi interpretata drept un esec al PSD in administrarea Bucurestiului.
Fara prea multe explicatii ministrul Dan Ioan Popescu, presedinte al filialei PSD Bucuresti, a anuntat ieri ca Delegatia Permanenta a PSD a decis inca de luni (?!) sa propuna Guvernului numirea lui Ovidiu Grecea prefect al Capitalei. "Actualul prefect (n.r. Petre Botezatu Enescu) va fi folosit in cadrul Delegatiei pentru alte activitati. Este o decizie politica si nu am decis alte inlocuiri", a spus Dan Ioan Popescu. Ca si in cazul altor demiteri, motivatia a fost destul de neconvingatoare: "este necesara eficientizarea activitatii", a spus liderul PSD.
Petre Botezatu Enescu - general in rezerva - a fost instalat prefect in urma cu patru luni, pe 10 iulie. El l-a inlocuit pe Gabriel Oprea, care a fost numit ministru al administratiei publice. Numirea lui Ovidiu Grecea prefect al Capitalei va fi oficializata prin hotarare de guvern.



Ovidiu Grecea se incalzeste pentru Primarie
Surse din PSD au spus ieri ca relansarea politica a lui Grecea nu este deloc intamplatoare, el urmand sa fie pregatit ca si candidat al PSD pentru Primaria Capitalei. Desi s-au vehiculat cateva nume ca eventuali candidati ai PSD - Ionel Blanculescu, Florin Georgescu, Dan Matei Agathon - nici unul dintre cei propusi nu ar fi corespuns profilului candidatului pe care bucurestenii il asteapta. La aceasta concluzie PSD a ajuns dupa ce a comandat un sondaj de opinie. In PSD, Ovidiu Grecea este considerat un candidat cu sanse pentru Primarie intrucat "are stomacul la fel de tare ca al lui Basescu", dupa cum spuneau ieri surse din partidul de guvernamant. Potrivit acelorasi surse, Grecea a fost chemat in Romania si va accepta aceasta noua functie. Premierul Adrian Nastase l-a propus in urma cu o saptamana sef al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din Ministerul Justitiei, insa propunerea nu a avut sprijinul ministrului Rodica Stanoiu si, din acest motiv "a cazut".



Radu Vasile, nasul politic al lui Grecea
Ovidiu Grecea -fost angajat al UM 0215 - a fost lansat politic de fostul premier taranist Radu Vasile, prin numirea in functia de sef al Corpului de Control al primului ministru in august 1998. Ulterior el a preluat, in paralel si conducerea Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). Cunoscut drept un colaborator apropiat al fostului premier taranist, Ovidiu Grecea l-a sustinut politic pe Radu Vasile - fiind unul din membri de baza al fostului Grup de la Brasov din PNTCD - si l-a insotit si in situatii in care functia pe care a detinut-o nu i-o cerea in mod expres. Grecea a mers cu Vasile la Cozia, la negocierile cu minerii, la intalnirea privata pe care fostul premier a avut-o in mai 1999 cu Papa Ioan Paul al II-lea.
Dupa schimbarea puterii in 2000, Ovidiu Grecea a reusit sa-si conserve, pentru cateva luni, functia de sef al Departamentului de Control si Anticoruptie din Guvern. Tensiunile in relatie cu Guvernul Nastase au aparut la inceputul anului 2001 cand Grecea a prezentat mai intai presei ancheta desfasurata la societatea Melana din Piatra Neamt, si abia ulterior premierului. In acea ancheta, Grecea arata ca mai multi ministri au legatura cu privatizarea discutabila a societatii din Piatra Neamt. La acel moment, Adrian Nastase a spus ca membrii Cabinetului si-au pierdut increderea in Ovidiu Grecea. Cateva zile mai tarziu el demisiona din functia de sef al Departamentului de Control si Anticoruptie din Guvern si era numit consul general al Romaniei la Rio de Janeiro. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO