Politică

Oprescu, deranjat de observatiile lui Iliescu

07.02.2005, 00:00 13

Sorin Oprescu, posibil candidat al PSD pentru primaria Capitalei, s-a suparat pe Ion Iliescu pentru afirmatiile sale potrivit carora ar fi fost respins de doua ori de electorat, drept urmare partidul ar trebui sa examineze posibilitatea desemnarii altcuiva pentru a intra in cursa.
"M-a deranjat aceasta asertiune", a afirmat Oprescu.
Oprescu a declarat ca decizia de a candida ii apartine in intregime si va intra in cursa doar daca se va convinge ca sansele de resita sunt foarte mari.
"Decizia este in intregime la mine si imi apartine, este viata mea, munca mea si daca voi considera ca intrunesc toate conditiile pentru a obtine victoria, atunci o voi face. Altminteri, nu vreau ca copii vostri sa ma recunoasca la televizor, cu barba, si sa spuna, mami nu-i asa ca domnul Oprescu candideaza din nou?".
El s-a aratat dezamagit nu atat de afirmatiile lui Ion Iliescu, cat de modul in care acestea au fost facute.
"Cum adica respins? Cand respingi pe cineva ii inchizi direct usa in nas, nu ii prinzi nasul, mana, piciorul. M-a deranjat aceasta asertiune".
Ion Iliescu a declarat la sfarsitul saptamanii ca Oprescu a fost respins de electorat de doua ori, la alegerile din 1998 cand a pierdut in fata lui Viorel Lis si in 2000 cand a pierdut in fata lui Traian Basescu si a adaugat ca aceasta este "dilema" partidului.
"Pe de o parte, daca nu va exista o solutie mai buna, probabil ca o sa-si asume acest risc; pe de alta parte, eu as fi multumit sa gasim pe altcineva, ca sa-l scoatem din ceea ce spuneati, surpriza de a mai avea un esec", a adaugat Iliescu. El a adaugat ca, la acest moment, Alianta PNL-PD este pe val.
Oprescu a spus ieri ca este adevarat ca a pierdut, dar onorabil, la cateva mii de voturi, drept urmare se poate spune ca a pierdut, dar nu si ca a fost respins.
Maine sau poimane sondajul comandat de PSD si care va conta la desemnarea candidatului va fi gata. De asemenea, astazi Alianta va anunta rezultatul sondajului care il va desemna pe candidatul unic la PNL-PD pentru primaria Capitalei. Potrivit unor surse din Aliata, candidatul PD, Ariean Videanu, se afla in fata candidatului liberal, Ludovic Orban.
Oprescu a declarat ieri ca va intra in cursa cu o singura conditie. "Daca nu sunt convins ca voi obtine victoria, vom gasi pe altcineva care are sanse", a spus el. Oprescu spun ca exista colegi mai tineri decat el si poate mai bine pregatiti, care sa intre in aceasta cursa.
El i-a nominalizat pe Dan Darabont, Doru Giugula si, in mod ironic, pe Marian Vanghelie pe care l-a numit primarul "care este".  Oprescu a adaugat ca, personal, a propus  sa se faca un experiment cu un tanar din organizatie, capabil sa se exprime si sa aiba putere de convingere. Oprescu nu a dorit sa dea nume, dar in organizatia de Bucuresti se vehiculeaza numele lui Vlad Dumitrescu.
Intrebat daca Victor Ponta ar putea fi un candidat viabil, Oprescu a spus ca "Ponta nu mai este un tanar".
Ion Iliescu a facut declaratiile care l-au suparat pe Oprescu la o sedinta a tinerilor din PSD.
Presedintele TSD, Victor Ponta, a afirmat dupa sedinta la care Iliescu a participat ca invitat, ca tinerii din PSD agreeaza ideea ca structura de conducere a partidului sa aiba un presedinte, nu si pe cea a tandemului. Aceasta idee este cuprinsa si intr-un document al tinerilor social-democrati privind masurile de restructurare interna a PSD. Ideea unui tandem, Iliescu-Nastase, la varful partidului, intens vehiculata in ultima perioada.
"Daca exista o alta formula mai buna, bineinteles ca suntem de acord, nu avem noi formula ideala, dar asta este ceea ce gandim in acest moment", a adaugat Ponta."
In ocumentul intitulat "Pentru o social-democratie europeana", care urmeaza sa fie supus aprobarii in Biroul Executiv Central al Tineretului Social Democrat - TSD - tinerii din PSD propun o serie de masuri de restructurare a organismelor de conducere ale partidului.
Functia de presedinte executiv este eliminata, potrivit variantei TSD.
Astfel, TSD propun reducerea numarului de membri ai Consiliului National, care sa fie format din presedinte si vicepresedintii PSD, secretarul general si cei executivi, parlamentarii, presedintii organizatiilor judetene, presedintii consiliilor administrative judetene, primarii municipiilor.
In privinta functiei de presedinte executiv, detinuta actualmente de Octav Cozmanca, Ponta a declarat ca aceasta nu se regaseste in statutul partidului, nu este utila si nu exista la nici un partid social-democrat din Europa. Crearea aceste functii a adus mai multe dezavantaje decat avantaje, mai ales in teriroiu, acolo unde s-au format doua poluri de putere, a apreciat Ponta.
Pe de alta parte, el a mai spus ca tinerii social-democrati vor "un pact al generatiilor" in PSD si ca problemele partidului sunt de substanta, iar nu cine va fi persoana care va ocupa functia de presedinte al partidului.
In privinta presedintelul partidului, care va fi ales la congresul din primavara, Ponta a spus ca, daca vor fi mai multi candidati, TSD se va reuni pentru a hotari pe cine sustine.
In ceea ce il priveste, Ponta, a obtinut, la acea sedinta votul de sustinere pentru candidatura sa la functia de secretar general al partidului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO