Politică

Oprescu a intrat in cursa pentru Primaria Generala ca independent

23.04.2008, 18:05 15

La Bucuresti mai candideaza Vasile Blaga (PD-L), Cristian Diaconescu (PSD), Ludovic Orban (PNL), Verginia Vedinas (PRM), Cozmin Gusa (PIN), Codrin Stefanescu (PC) si Aurelian Pavelescu (PNTCD).
Oprescu a adus ieri la BEM 41.000 de semnaturi ca sa isi sustina candidatura si s-a declarat increzator in sansele sale, fara sa isi atace contracandidatii. El avea nevoie de 2% din semnaturile bucurestenilor (adica 36.000). "Imi doresc o campanie in care oamenii sa se uite la proiecte, la candidat, la felul in care sustin aceste proiecte si la cata incredere le inspira in a face ceea ce spun ca fac", a spus Oprescu dupa ce s-a inscris in cursa electorala.
Senatorul a mai candidat de doua ori din partea PSD la Primaria Capitalei, in 1998 si 2000, insa a pierdut de fiecare data in fata candidatilor de dreapta: Viorel Lis (PNTCD) si Traian Basescu (PD).
Ieri si-a inregistrat candidatura si liderul PIN Cozmin Gusa, el insa nu s-a prezentat la Biroul Electoral Municipal, in semn de protest. Biroul Electoral Central respinsese sigla Aliantei "Lista lui Cozmin" si posibilitatea ca pe lista acestei aliante sa figureze candidati independenti.
Sigla de campanie era formata din doua semicercuri de culoare rosie, despartite de o banda alba pe care era scris cu rosu textul: "Ne-am saturat cat ne-au furat", pe doua randuri, iar pe semicercul de jos era scris cu litere albe "Lista lui Cozmin". Agitatia din jurul candidaturilor de la Bucuresti a fost criticata de senatorul UDMR Marko Bela, care a spus ieri ca exista un dezechilibru in ceea ce priveste vizibilitatea intre campania pentru Primaria Generala a Capitalei si campania penru celelalte functii din administratia locala.
In mai putin de 10 zile se va da startul oficial al campaniei electorale, majoritatea politicienilor fiind mobilizati in teritoriu. Parlamentul este practic blocat pana pe 5 mai, pana atunci fiind prevazuta doar activitate la birourile parlamentare din teritoriu pentru senatori si deputati.
Alegerile locale din acest an sunt primele in care presedintii consiliilor judetene vor fi alesi in mod direct. Potrivit legii alegerilor locale, la scrutinul din 1 iunie va exista un nou buletin de vot pe care vor fi trecute numele candidatilor la presedintia CJ, fiind ales cel care a obtinut cele mai multe voturi, indiferent de numarul celor care se prezinta la vot. Pana acum, alegerea presedintelui de Consiliu Judetean era rezultatul unei negocieri intre consilieri, dupa finalizarea alegerilor. In cursa pentru primari, se organizeaza un al doilea tur de scrutin daca niciunul dintre candidati nu a obtinut 50% din voturi.
Partidele au aruncat nume grele in lupta pentru presedintia Consiliilor Judetene, miza fiind fondurile din teritoriu care vor fi impartite primariilor.
Liderii de partide calculeaza ca in turul doi au sanse sa castige mai multe primarii in judete dupa ce obtin presedintia Consiliilor Judetene, pe principiul votului pragmatic (mai bine alegi candidatul partidului care a dat presedintia consiliului, pentru ca proiectele acestuia vor fi sprijinite).
Astfel, PD-L va merge cu Radu Berceanu la Dolj, cu Gheorghe Flutur la Suceava, cu Cristian Boureanu la Arges si cu Cezar Preda la Buzau, toti patru avand cariere parlamentare.
PSD ii sustine pe "baronii" Marian Oprisan la Vrancea, pe Nicusor Constantinescu la Constanta, pe Constantin Contac la Botosani, pe Gavril Marza la Suceava, Liviu Dragnea la Teleorman sau Constantin Nicolescu la Arges.
Liberalii merg pe mana lui Ilie Morega la Gorj, cercetat penal intr-un dosar impreuna cu ministrul muncii Paul Pacuraru, si pe a lui Victor Dobre la Galati, la Brasov intrand in cursa pentru un nou mandat Aristotel Cancescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO