Politică

Oprea a gasit doar trei "securisti" in Guvern

Oprea a gasit doar trei "securisti" in Guvern

Marius Oprea

22.08.2006, 21:07 22

Marius Oprea, consilierul premierului pe probleme de securitate nationala, a depus la cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu lista cu membrii guvernului care au colaborat cu Securitatea.
Noi informatii despre colaborarea politicienilor cu fosta Securitate sunt asteptate astazi, cand CNSAS incepe audierea celor 29 de politicieni ale caror dosare au fost desecretizate recent de catre CSAT.
Pe lista lui Oprea sunt Silvian Ionescu, seful Garzii de Mediu, si Aurel Teodorescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. Oprea a declarat ca documentul nu contine si elemente despre activitatea secretarului de stat Dan Petrescu, la randul sau fost ofiter de Securitate, deoarece acesta se afla pe lista secretarilor de stat eliberati din functie deja de catre primul-ministru.
Seful Guvernului Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut consilierului sa faca verificari, dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii aprobase desecretizarea dosarelor politicienilor aflate in custodia SRI.
Ieri Tariceanu a semnat eliberarea din functie a secretarului de stat de la Cancelaria primului-ministru, Dan Petrescu, propus de PNL, dupa ce Oprea a dezvaluit ca acesta a fost timp de doi ani ofiter de Securitate.
Marius Oprea anuntase saptamana trecuta ca si PD are doi fosti colaboratori ai Securitatii in Executiv si i-a nominalizat pe seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, si pe Aurel Teodorescu, seful Oficiului pentru Forta de Munca. Liderii democrati au replicat ieri ca situatia lui Sivian Ionescu era cunoscuta din 1990 in partid. "Ionescu a spus din 1990 ca a fost ofiter al Directiei de Informatii Externe si din aceasta cauza a avut mai multe meciuri cu mine", a afirmat Radu Berceanu. Ionescu are certificat ORNISS si atestat de la CNSAS ca nu a colaborat cu fosta politie politica. Cat despre Aurel Teodorescu, liderul PD Emil Boc a spus ca nu este membru PD. Ulterior, Teodorescu l-a contrazis pe Boc si a spus ca este membru PD de doi ani si ca a scris in toate CV-urile sale din 1990 pana acum ca a fost ofiter de securitate la constraspionaj. El si-a anuntat ulterior demisia din PD. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu a cerut aseara PD retragerea sprijinului politic pentru Silvian Ionescu, dar liderii acestui partid au refuzat.
Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii incepe astazi audierile celor 29 de politicieni ale caror dosare de urmarire sau de colaborare cu fosta politie politica au fost desecretizate recent.
Intre cei chemati la CNSAS se afla Mona Musca (PNL), care a recunoscut ca a semnat un angajament la Securitate, Cristian Radulescu (PD), Gyorgy Frunda (UDMR), Sogor Csaba (UDMR), Ion Mocioalca (PSD), Liviu Campanu (PNL) cu dosare de retea. PNL a decis sa o demita din partid pe Mona Musca, dupa ce aceasta a recunoscut ca a semnat un angajament la Securitate.
Marius Oprea a mai anuntat ieri ca va coordona un grup de lucru, cu scopul de a modifica Ordonanta CNSAS, in sensul eliminarii sintagmei "Securitatea ca politie politica" si introducerii obligativitatii publicarii listei fostilor ofiteri de securitate.
"Grupul de lucru este constituit din Cristian Parvulescu, Stejarel Olaru, Ionut Dogaru, Claudiu Secasiu si Constantin Ticu Dumitrescu. Noi intentionam sa propunem eliminarea din textul actului normativ a sintagmei 'Securitatea ca politie politica' si introducerea obligativitatii publicarii listei fostilor ofiteri de securitate", a declarat Oprea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO