Politică

Opozitia considera Guvernul inapt sa negocieze responsabil integrarea in UE

03.02.2004, 00:00 10



Alianta PNL-PD s-a razgandit ieri si a decis, prin votul unanim al conducerii celor doua partide, sa ceara demisia guvernului. Cabinetul condus de Adrian Nastase este considerat de catre liderii aliantei responsabil de neindeplinirea angajamentelor carora Romania trebuie sa le dea curs in procsul de negociere a aderarii la Uniunea Europeana. Radu Berceanu, reprezentant al PD in conducerea executiva a alintei, a declarat ieri ca amendamentul propus de Arie Oostlander, de suspendare a negocierilor de aderare a Romaniei la UE, "nu este impotriva Romaniei, ci a Guvernului Nastase". El a acuzat guvernul ca duce o politica duplicitara sau, cum s-a exprimat, "una spune in afara si alta face in tara", "in loc sa corecteze neregulile, le trateaza cu ironie". Este o sugestie la acuzatiile celor doi europarlamentari care sustin suspendarea negocierilor Romaniei cu UE, ingrijorati ca guvernul de la Bucuresti s-a angajat sa nu mai aprobe adoptii internationale, dar a acceptat, la finele anului trecut, infierea a 105 copii in Italia. De-aici a plecat un intreg scandal, care a pius sub semnul intrebarii credibilitatea Romaniei in a atinge criteriile politice ale UE, asa cum au fost stabilite la Copenhaga. Aici, prin extrapolare, intervin capacitatea justitiei de a domina, prin forta deciziei, interesele politice si de a respinge influentele Puterii, si calitatea admnistratiei de a-si indeplini atributiile peste orice amestec al politicienilor de la putere.





Opozitia se coaguleaza cand cere demisia Guvernului



Decizia anuntata ieri de alianta PNL-PD este insa diferita de declaratiile de la finele saptamanii trecute ale lui Traian Basescu si Theodor Stolojan, care spuneau ca aparitia amendamentului Oostlander nu determina necesitatea demisiei guvernului.



Intre timp insa a aparut o interventie ferma a fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, zilele trecute, care a cerut demisia guvernului exact pentru acelasi lucru. Constantinescu este de parere ca actualul Executiv pericliteaza sansele Romaniei de a incheia negocierile in acest an (si de-aici pericolul ca Romania sa nu se integreze in 2007), din cauza politicii pe care a dus-o de interferare in deciziile justitiei, de politizare a aparatului administrativ si de intimidare a presei. Fostul presedinte subsuma toate aceste acuzatii la adresa Guvernului PSD ca fiind, in final, cele care pun sub semnul suspiciunii calitatea Romaniei de a fi un stat unde legea este deasupra oricui sau, altfel spus, de a fi "un stat de drept". Sintagma a facut parte dintre argumentele care, alarturi de coruptie, au fost invocate de Arie Oostlander in amendamentaul sau de suspendare a negocierilor de aderare.





PSD minimalizeaza criticile



Partidul de guvernamant nu numai ca nu a luat in considerare solicitarile venite din partea opozitiei de a demisiona, dar a intins o capcana celor care au criticat modul in care negociaza, ca partid aflat la putere, aderarea la UE. Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, le-a cerut ieri partidelor din opozitie sa se implice intr-o actiune ampla de lobby pe langa Parlamentul European pentru a contracara amendamentul Oostalnder.



El a anuntat ca PSD face o campanie zgomotoasa la Bruxelles - cu scrisori si vizite ale parlamentarilor sai la sediul Parlamentului European, cu prezentarea legilor anticoruptie si de reformare a justitiei, pentru a convinge lumea de-acolo sa nu voteze amendamentul Oostlander. In mod explicit, Niculescu-Duvaz s-a adresat aliantei PNL-PD sa faca acelasi lucru. Aici este nevoie de cateva explicatii tehnice. Amendamentul se va discuta, ca atare, in luna martie, cand comisia de politica externa a PE va discuta raportul asupra Romaniei. Decizia de suspendare a negocierilor, daca ar avea castig de cauza amendamentului Oostlander, nu apartine PE, ci Comisiei Europene. In plus, Arie Oostlander este liderul comisiei de politica externa al partidului care detine majoritatea in Parlamentul European - Partidul Popular European (PPE). Amendamentul sau este sustinut pana acum de Emma Nicholson, reprezentanta a liberal-democratilor britanici, tot de dreapta si factiune a marelui PPE. Pentru a face lobby pe langa PPE, ar putea interveni partidele din Romania care au legaturi institutionale cu aceasta familie, adica acelea conduse de Victor Ciorbea, Emil Constantinescu. Or, acestia au spus deja ca fac o distinctie intre politica Guvernului Nastase si interesul national, reprezentat de finalizarea negocierilor de aderare. Alte partide, cum sunt PNL sau PD pot interveni p langa partidele cu care se inrudesc, respectiv Internationala Liberala si Internationala Socialista.



Si liderii aliantei au anuntat deja ca vor sprijini respingerea amendamentului Oostlander.





PSD isi intareste ironiile la adresa lui Oostlander



PSD a minimalizat ieri, din nou, demersul europarlamentarului olandez, crestin-democrat, Arie Oostlander. Purtatorul de cuvant al PSD, impreuna cu ministrul Integrarii Europene, Vasile Puscas, au declarat ca amendamentul ar fi aparut ca urmare a unei strategii pe termen lung. Ar fi vorba, potrivit logicii discursului celor doi reprezentanti PSD, de un interes colateral al lui Oostlander de a amana integrarea Romaniei in UE in 2007, din pricina faptului ca europarlamentarul ar fi raportorul special al Turciei, tara care in zona gri - nu are data fixa de aderare si nici nu a inceput negocierile (se considera ca nu respecta drepturile omului). Altfel spus, dl Oostlander ar dori sa desprinda Romania de Bulgaria, tara noastra sa nu se mai integreze in 2007 si sa intre intr-un pluton care, astfel, ar deveni mai vizibil si nu ar mai lasa Turcia inafara discutiilor.



Duvaz a sugerat chiar ca Arie Oostlander ar incerca sa se faca el insusi mai vizibil, intr-un an in care au loc alegeri in parlamentul European, iar unii politicieni isi fac campanie electorala.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO