Politică

Ofensivă la baionetă a preşedintelui: Instituţiile nu sunt politizate, dragi ziarişti sunteţi penibili

Ofensivă la baionetă a preşedintelui: Instituţiile nu sunt politizate, dragi ziarişti sunteţi penibili

Ofensivă la baionetă a preşedintelui: Instituţiile nu sunt politizate, dragi ziarişti sunteţi penibili

Autor: Iulian Anghel

21.07.2011, 00:05 1176

Preşedintele Traian Băsescu a ui­mit ieri când, după ce acomentat raportul Comisiei referitor la progresul în Justiţie, afăcut o serie de precizări în afara temei, care s-au referit la"lobbyştii" din industria farma şi la fondurile europene.Preşedintele le-a cerut ziariştilor să nu mai critice instituţiilestatului pe motiv că Executivul european le laudă. Pe ansamblu,consideră şeful statului, raportul Comisiei pe Justiţie estepozitiv şi doar câteva instituţii, Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie (ÎCCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şiParlamentul sunt "neconvingătoare", şeful statului subliniind însădezacordul său în legătură cu aprecierile la adresaLegislativului.

Comisia spune că România trebuie să îmbunătăţească aplicareajustiţiei şi a noilor coduri juridice, dar şi să grăbeascăaplicarea legislaţiei astfel încât averile nejustificate să fieconfiscate şi să fie accelerate procesele de corupţie astfel încâtele să nu depăşească termenele de prescripţie.

Raportul ComisieiEuropene stabileşte 18 obiective pe care ar trebui ca România să leîndeplinească până la raportul de anul viitor.
Un alt raport va fi publicat în vara lui 2012, iar acesta va fidecisiv pentru păstrarea sau pentru eliminarea Mecanismului deCooperare şi Verificare.

Raportul este esenţial pentru admiterea României înSchengen în condiţiile în care unele ţări din UE fac legătură întrecele două aspecte. Franţa şi Olanda, în special, condiţioneazăadmiterea României în Schengen de progresele făcute în Justiţie (încadrul aşa-numitului Mecanism de Coope­rare şi Verificare, MCV,instituit la aderarea la UE pentru a menţine presiunea pentruîmbunătăţirea funcţionării Justiţiei) şi au avut ca argument pânăîn prezent criticile din rapoartele precedente ale ComisieiEuropene.

Băsescu spune că România nu consideră corect ca raportul MCV deieri să fie anexat la condiţiile de aderare la spaţiul Schengen,însă constată că se află în faţa unei realităţi: sunt state careconsideră că raportul MCV trebuie luat în considerare ca să spună"da" aderării la Schengen.

Raportul de anul trecut a fost un duş rece pentru Bucureşti, încondiţiile în care, spre surprinderea administraţiei, în loc săarate paşi înainte a fost cel mai critic de la instituirea MCV.Raportul susţinea că România şi-a încălcat angajamentele luate faţăde UE de a-şi corecta deficienţele şi, fără a trece la ameninţareacu sancţiuni financiare, cerea Bucureştiului să ia măsuri imediateîn lupta împotriva corupţiei şi să monitorizeze sancţiunileaplicate în cazurile de mare corupţie. Şi actualul raport facereferiri la corupţie, dar este mai nuanţat.

Ce a spus preşedintele:

  • Dincolo de Guvern, care a fost apreciat foarte pozitiv (sic!),aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul, ICCJ, DGA, DirecţiaAntifraudă din IGPR şi ANI.

  • Raportul relevă că instituţiile neconvingătoare sunt ICCJ, CSMşi Parlamentul. Dacă mi-aş permite un comentariu, ar fi legat deParlament, unde a existat o majoritate care a suţinut asumărilesuccesive de răspunde ale Guvernului pe toată legislaţia cujustiţia, dar faptul ca Parlamentul a reacţionat mai puţin pozitivla ridicarea de imunităţi sau la permisiunea de extindere a unoranchete a generat această apreciere pe care nu o susţin întrutotul.

  • Voinţă ar fi avut Guvernul, dacă nu exista o majoritateparlamentară care să-l susţină nu ar fi putut implementa aceastălegislaţie.

  • Raportul este unul corect şi relevă atât progresele făcutepentru atingerea obiectivelor de a avea un sistem de justiţieeficient, dar care pune degetul pe probleme care se perpetuează şicare afectează credibilitatea justiţiei şi a României.

  • Raportul de astăzi este o consolidare a raportului pozitiv dinfebruarie.

  • Parte din presă nu mai poate minţi la nesfârşit. Marile minciunipromovate de presă alături de grupuri de politicieni sunt legate decomanda politică la diverse instituţii, mai ales când este vorba deANI sau de DNA, sau de Parchetul General.

AmbasadorulFranţei la Bucureşti Henri Paul a spus săptămâna trecută într-uninterviu pentru ZF că Franţa va aştepta raportul din 2010 şi înfuncţie de concluziile lui drumul României spre Schengen ar puteafi deschis parţial în toamna aceasta, când este posibilă eliminareacontroalelor pe aeroporturi. Potrivit ambasadorului Franţei,raportul de anul viitor va fi esenţial şi dacă recomandările dinraportul din acest an vor fi îndeplinite, România ar putea intradefinitiv în Schengen în toamna lui 2012.

Reacţii

Ben Knapen, ministrul olandez al afaceriloreuropene

Statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria,nici în România. Sunt făcuţi paşi mici înainte, cu dificultate.

Mircea Geoană, preşedintele Senatului

Senatul va continua să fie un partener serios al ComisieiEuropene şi va căuta să rezolve cu maximă celeritate toaterecomandările Comisiei care ţin de competenţele saleconstituţionale".

Comunicat al PNL

Bolile cronice ale sistemului judiciar românesc rămân netratate,cea mai gravă dintre ele fiind corupţia. Lipsa de transparenţă,deficitul de responsabilitate, ineficienţa în judecarea cauzelor şilipsa rezultatelor sunt alte fenoneme, semnalate în Raport, cares-au perpetuat în timp şi care afectează serios funcţionareasistemului judiciar.

Victor Ponta, preşedintele PSD

Opoziţia va susţine implementarea măsurilor cerute de ComisiaEuropeană în Raportul privind MCV, dar sunt pesimist în ceea cepriveşte apariţia unor rezultate concrete în luptaanticorupţie.

Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL

Observaţiile din Raportul Comisiei Europene privind Justiţia dinRomânia trebuie asumate de întreaga clasă politică, principalaconcluzie fiind necesitatea modificării Constituţiei.

Horaţius Dumbravă, preşedintele ConsiliuluiSuperior al Magistraturii (CSM)

Raportul Comisiei Europene este pozitiv şi reflectă obiectivprogresele înregistrate de România, iar majoritatea criticilor vinpe fondul lipsei de dialog şi a conlucrării adecvate şi susţinuteîntre instituţii.

Horia Georgescu, secretarul general al AgenţieiNaţionale de Integritate (ANI)

Raportul Comisiei subliniază parcursul pozitiv al instituţieinoastre. Este nevoie de sancţiuni (date de ANI - n.n.), dar şi deoptimizarea legislaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO