Politică

O victorie mica dupa o infrangere mare: Tariceanu ramane liderul deputatilor PNL

23.03.2009, 19:11 18

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a fost reconfirmat ieri lider de grup al deputatilor PNL (detinuta pana anul trecut de Crin Antonescu si, din iarna, de Tariceanu, dupa intrarea PNL in opozitie), obtinand in urma votului de incredere 59 de voturi "pentru" si 3 "impotriva".

Victoria lui Tariceanu este un prim semnal ca oamenii fostului presedinte care a pierdut vineri pozitia de presedinte al PNL nu vor fi indepartati de tot cum s-a crezut. Acest lucru s-a vazut dupa ce alti apropiati ai fostului presedinte au fost confirmati in functiile parlamentare.
Tariceanu a cerut un vot de incredere ieri la inceputul sedintei grupului parlamentar al PNL din Camera pentru mentinerea sa in functia de lider de grup, ca urmare a pierderii sefiei PNL.
Lui Tariceanu i s-au alaturat Bogdan Olteanu si Dan Motreanu (ambii apropiati de Tariceanu), care au cerut vot de incredere pentru mentinerea lor pentru functiile detinute in Biroul Permanent.
Deputatii PNL i-au acordat si lui Motreanu increderea, pentru acesta exprimandu-si votul 64 de deputati, dintre care 56 au votat pentru si 7 impotriva, un vot fiind nul. Pentru Olteanu au votat tot 64 de deputati, dintre care 57 pentru si 7 "impotriva".
Pozitia de lider de grup al unui partid este importanta in primul rand prin vizibilitatea ei: liderul de grup este cel care exprima in Parlament, in mod obisnuit, pozitia partidului intr-o chestiune sau alta.
Noul presedinte al PNL Crin Antonescu a declarat ieri ca Tariceanu ar fi spus in cadrul sedintei de grup reunit ca doreste votul de incredere pentru ca, atunci cand a candidat pentru functia de lider de grup, a invocat conditia ca el sa fie si presedinte de partid.
"Eu cand am venit si am candidat si am cerut postul de lider de grup am invocat conditia de presedinte de partid. Am spus asa: 'Domnule, presedintele de partid sa fie si liderul grupului parlamentar. Avand in vedere ca nu mai sunt presedinte de partid, practic imi depun mandatul si cer un vot de incredere. Daca fara a fi presedinte vreti sa fiu lider de grup sau nu'", ar fi spus Popescu-Tariceanu, potrivit lui Crin Antonescu, noul lider liberal.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO