Politică

Nastase isi recunoaste infrangerea: Basescu este presedintele Romaniei

14.12.2004, 00:00 19

Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR, si-a recunoscut infrangerea in alegerile pentru Cotroceni, afirmand ca Traian Basescu este presedintele ales al Romaniei dar ca Uniunea a castigat alegerile parlamentare. La randul sau, presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, l-a invitat pe Traian Basescu sa-l insoteasca la Consiliul European de la Bruxelles, cand urmeaza sa se ia o decizie politica finala privind incheierea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
Adrian Nastase a spus ca il felicita pe Traian Basescu pentru victorie, precizand ca l-a felicitat si personal, prin telefon. Datele facute publice de Biroul Electoral Central, care il dau drept castigator pe Traian Basescu, sunt confirmate, potrivit lui Nastase, de numaratoarea paralela a voturilor facuta de PSD.
Liderul Uniunii PSD+PUR a comentat polarizarea puternica a voturilor care a avut loc la scrutinul de duminica.
Astfel, Nastase a apreciat ca rezultatul votului arata ca, in prezent, exista doua Romanii: "Este vorba de o Romanie urbana, in crestere, cu o puternica componenta liberala, care asteapta de la stat mai degraba sanse decat sprijin. Aceasta este Romania care l-a votat pe Traian Basescu. Dar mai exista si o Romanie rurala, cu oameni in varsta si oameni saraci, care au nevoie de ajutor nu doar pentru dezvoltare ci si pentru supravietuire;  acesti oameni au avut incredere in mine".
Prin urmare, spune Nastase, ambele Romanii vor trebui reprezentate in urmatorii ani iar Uniunea PSD+PUR si Traian Basescu au obligatia sa gaseasca impreuna solutii. "Va trebui sa coagulam in jurul nostru interesele romanilor si motivele care ne unesc, iar nu cele care ne dezbina. Avem un Parlament echilibrat si va urma, foarte probabil, o perioada de coabitare".
Adrian Nastase a facut apel la spirit de colaborare si responsabilitate care s-ar traduce, potrivit actualului premier, prin sustinerea reciproca a proiectelor europene ale Uniunii PSD+PUR si ale lui Traian Basescu. "Pentru ca Romania sa devina o tara cu adevarat europeana pana in 2007, anul integrarii, este nevoie de foarte multa munca si, mai ales, de spirit de colaborare si responsabilitate".
Cu cateva ore inainte ca reprezentantul PSD+PUR sa-si recunoasca infrangerea, presedintele Ion Iliescu l-a sunat pe Traian Basescu sa-l felicite pentru victorie.
Seful statului in exercitiu l-a invitat pe presedintele ales sa-l insoteasca la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European din 17 decembrie.
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Corina Cretu, a explicat ca prin prezenta la Bruxelles a presedintelui in exercitiu, a presedintelui ales si a primului-ministru in functie, se va da un semnal foarte bun, care va arata ca in Romania democratia functioneaza si ca lucrurile intra in normalitate. Traian Basescu a raspuns afirmativ acestei invitatii. Consiliul European, care reuneste sefii de stat si de Guvern din tarile membre UE, urmeaza sa ia decizia finala in ceea ce priveste incheierea din punct de vedere politic a negocierilor de aderare a Romaniei la UE.
Iliescu: Trebuie reflectat asupra infrangerii lui Nastase
Prezent ieri la sedinta de constituire a grupului PSD din Senat, Ion Iliescu, care se va intoarce peste cateva zile in mod oficial in acest partid, a declarat ca "trebuie reflectat" asupra infrangerii lui Adrian Nastase in cel de-al doilea tur de scrutin.
 Pe de alta parte, presedintele Iliescu s-a aratat iritat de o intrebare legata de cine va fi presedintele PSD in viitor. "Vreti sa va spun eu ce va fi la Congresul PSD?", a replicat Iliescu. El a adaugat ca nu stie cine va candida la acest congres. In ianuarie sau februarie PSD va convoca un congres la care va fi supusa la vot functia de presedinte al partidului. Inainte de alegeri, era acreditata, neoficial, ideea ca Ion Iliescu ar prelua preedintia PSD in conditiile in care Adrian Nastase ar fi fost ales sef al statului.
Ion Iliescu a fost vizibil deranjat si de o intrebare legata de ce se va intampla cu Adrian Nastase.
"Dvs. ii plangeti de mila sau ce? E un om politic cu o experienta indelungata, e presedintele partidului, e inca premier, a avut Guvernul cu cele mai substantiale rezultate de pana acum. Viata politica se aseaza", a mai spus Iliescu. Intrebat cum anume se aseaza viata politica, Iliescu a raspuns sec: "Bine".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO