Politică

Nastase ajunge din nou la mana Justitiei intr-un proces de coruptie

20.01.2009, 18:13 16

Fostul premier PSD Adrian Nastase a fost trimis in judecata, alaturi de alte cinci persoane, pentru "Trofeul Calitatii", o afacere despre care procurorii anticoruptie spun ca mascheaza strangerea ilegala de fonduri pentru campania electorala prezidentiala din 2004. Procurorii au pus deja sechestru pe 100.000 de dolari detinuti de Nastase in conturi bancare.

Nastase este in atentia procurorilor anticoruptie si in dosarul Zambaccian, in care este acuzat ca a luat mita de aproximativ 1 milion de dolari.
In noul dosar in care a fost cercetat de alaturi de alte cinci persoane, intre care Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Nastase este acuzat ca s-a folosit de functia sa de presedinte al unui partid (era presedinte PSD) pentru a obtine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite in forma continuata.
Nastase a spus ca dosarul Trofeul Calitatii e aberant, iar momentul ales e legat de anul campaniei prezidentiale si de faptul ca "se pune problema renumirii sefului DNA". In opinia sa, acest dosar ar fi putut fi clarificat de mult timp daca s-ar fi dorit, mai ales ca este legat de campania din 2004.
Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea inculpatei Irina Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calitatii in constructii'".
"In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", sustine DNA.
In dosar este inculpata si Irina Jianu pentru abuz in serviciu si fals in inscrisuri publice. In afara lui Nastase si a Irinei Jianu, a mai fost inculpata Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, pentru complicitate.
Mai sunt cercetati in dosar Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, si sotii Ioana si Bogdan Popovici, proprietarii grupului Media On, pentru spalare de bani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO