Politică

Mici seisme la reluarea activitatii Parlamentului

Mici seisme la reluarea activitatii Parlamentului

Parlamentul are de recuperat restante la capitolul legi pentru integrare

05.09.2006, 18:38 17

Prima zi a noii sesiuni parlamentare a debutat ieri cu schimbari la sefia mai multor comisii de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, dupa ce Dan Ioan Popescu, presedintele Comisiei de industrii din Camera, si-a dat demisia din PSD, iar liberalii i-au retras sprijinul Ralucai Turcan de la Comisia de cultura.
In aceeasi vreme senatorii social-democratii l-au pastrat lider pe Ion Iliescu, insa conducerea centrala a partidului a conditionat mentinerea sprijinului politic pentru fostul presedinte de participarea sa la sedintele de partid.
Conducerea social-democrata i-a plasat insa lui Ion Iliescu un "ghimpe" in coasta, dupa ce a dat Ok-ul ca Vasile Dancu, unul dintre reprezentantii grupului de la Cluj, sa fie vicelider al grupului senatorial. Iliescu si Dancu se afla in conflict, iar discutiile privind numirea celui din urma au fost foarte tensionate, potrivit unor surse din partid.
Miza pozitiilor fruntase in grupurile parlamentare este foarte importanta, intrucat ele confera vizibilitate si le da posibilitatea liderilor sa ia efectiv parte la deciziile politice ale partidelor din care fac parte, desi nu sunt alesi de drept in conducere. Este cazul senatorului Ion Iliescu, care in primavara anului trecut a pierdut alegerile pentru sefia PSD si nu a fost inclus in structura de conducere, insa el poate participa la sedintele politice ale liderilor PSD datorita functiei de lider al grupului senatorial.
Un alt fost apropiat al senatorului Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu, a demisionat ieri din partid, dupa ce Vasile Dancu criticase public numirea acestuia in comisia de strategie a partidului. Pozitia ii fusese oferita lui Popescu de conducerea centrala dupa ce deputatul a fost inlocuit din functia de lider al organizatiei PSD Bucuresti. Pierderea sefiei organizatiei Bucuresti in favoarea lui Sorin Oprescu a survenit anchetarii lui Dan Ioan Popescu de catre comisia speciala a parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a sustinut ca fostul ministru al industriei nu poate justifica aproximativ 1 milion de euro din avere.
Popescu a spus ca a fost nemultumit de modul in care se iau deciziile in partid de un an si jumatate si a afirmat ca liderul PSD Mircea Geoana este influentat de grupuri care nu au legatura cu doctrina partidului. Liderul PC Dan Voiculescu a declarat ieri ca il asteapta sa se inscrie in Partidul Conservator.
Si in grupul liberalilor a fost ieri o sedinta agitata dupa ce deputatii PNL au decis sa-i retraga sprijinul Ralucai Turcan de la sefia Comisiei de cultura si lui Cristian Boureanu, care era vicepresedinte la Industrii. Cei doi au fost sanctionati pentru declaratiile critice la adresa conducerii centrale a PNL din ultima perioada.
"Toti au fost de acord ca a fost o decizie politica, in urma atitudinilor mele impotriva conducerii liberale. Toata lumea mi-a spus ca nu este vorba de activitatea mea in comisia din care fac parte, ci ca e o decizie politica", a afirmat Turcan dupa reuniunea grupului liberal. Ea ar putea fi inlocuita de fostul deputat PSD Mihai Malaimare, membru PNL din 2005, care si-a depus ieri candidatura pentru functia de presedinte al comisiei.
Democratii s-au aratat mai preocupati de prioritatile legislative, dupa sedinta saptamanala a liderilor partidului in care ministrii si-au prezentat proiectele de lege pe care vor sa le promoveze in actuala sesiune parlamentara. Prioritatea generala este integrarea in UE, a declarat ieri liderul PD, Emil Boc. El a spus ca Ministerul Muncii, coordonat de democratul Gheorghe Barbu,
si-a propus sa majoreze valoarea minima a punctului de pensie, de la 30% la 35% din salariul minim pe economie, care ar putea fi aplicata de la 1 ianuarie 2007. Acelasi minister a propus o lege a drepturilor persoanelor varstnice, care introduce o "prestatie de dependenta". Batranii singuri sau familiile varstnice ar putea primi lunar de la stat o suma de pana la 4 milioane de lei vechi, care va fi stransa prin contributia tuturor cetatenilor, a explicat ieri Emil Boc. Proiectul se afla in dezbatere publica, potrivit ministrului Barbu.
Boc a spus ca Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa finalizeze legislatia privind descentralizarea institutiilor statului, tema considerata a fi "ultima baricada in sensul daramarii ultimelor structuri de inspiratie comunista". De asemenea, acest minister trebuie sa rezolve problema birocratiei, pentru a "apropia decizia de cetatean".
Ministerul Justitiei trebuie sa finalizeze reforma in justitie, sa scurteze termenele de judecata, prin modificarea Codurilor de procedura penala si civila, o tema sensibila fiind Agentia de Integritate. De asemenea, justitia trebuie sa fie reformata si prin implicarea CSM, care trebuie "sa faca ordine" in acest domeniu, pentru ca "judecatorii nu sunt independenti fata de lege", a a aratat Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO