Politică

Mesaje de la Adrian Nastase si Traian Basescu catre cititorii ZF

26.11.2004, 00:00 11

Campania electorala pentru alegerile parlamentare si primul tur al alegerilor prezidentiale se va incheia in aceasta noapte. Cat au fost candidatii de convingatori, cat ati fost dvs. de convinsi de prestatia lor, vom vedea peste doua zile. In afluxul de candidati si de candidaturi doi lideri si doua forte politice s-au facut remarcate. Adrian Nastase si Traian Basescu. PSD+PUR si PNL-PD. Un singur lider invinge. O singura forta politica va fi declarata castigatoare . Ziarul Financiar i-a rugat pe Traian Basescu si pe Adrian Nastase sa va transmita un ultim mesaj inainte de inchiderea campaniei, care sa va convinga sa-i votati. Prezentam aceste mesaje in continuare. Cu speranta ca, daca nu v-ati hotarat pana acum, o veti face citind randurile ce urmeaza.



Adrian Nastase
In ultimii patru ani m-am intalnit cu zeci, poate sute de mii de romani. Iata ce mi-au spus ei despre cum vad rolul unui presedinte.
Intr-o tara democratica, presedintele trebuie sa fie un om echilibrat, un om care sa uneasca natiunea, sa-i asigure linistea si solidaritatea. Un presedinte care provoaca dispute politice, sociale sau de orice alta natura este o adevarata calamitate pentru tara.
Presedintele este o emblema pentru un stat, pentru o natiune moderna. Comportamentul lui, pregatirea lui, experienta, sunt repere in functie de care se formeaza perceptiile lumii despre tara pe care o conduce.
Daca presedintele are abilitati diplomatice si relatii bune cu liderii lumii atunci va sti sa apere mai bine interesele nationale. Mai ales intr-o tara ca Romania, care peste numai doi ani va intra in marea familie a Uniunii Europene. Daca nu are aceste calitati, atunci tara sa va avea de pierdut pentru ca nu va fi bine reprezentata, iar vocea natiunii sale nu va fi auzita asa cum se cuvine in nici o negociere.
Inainte de toate, insa, presedintele trebuie sa fie apropiat de oameni. De cei aflati in nevoie, de cei cu care viata nu a fost foarte generoasa. Presedintele trebuie sa stie sa-i asculte pe oameni, sa le inteleaga problemele si sa le rezolve. Sa stie cum functioneaza mecanismele guvernarii si unde sa ceara solutii in situatii dificile. Un presedinte care jigneste largi categorii de oameni, care determina rivalitati intre ei si incita un grup social impotriva altuia reprezinta cel mai mare rau care i se poate intampla unei natiuni.
Presedintele trebuie sa fie si un om cu o autoritate adevarata. Institutiile statului care se afla sub coordonarea lui trebuie sa stie ca atunci cand presedintele ia o decizie ea este litera de lege, iar neindeplinirea ei, un grav act de indisciplina. Un presedinte care nu este respectat de cei pe care ii conduce este un presedinte slab. Un politician care nu are alaturi o echipa sau care nu este sustinut de echipa lui, nu va putea niciodata sa conduca o tara.
Oamenii vor un presedinte patriot. Un om caruia sa-i pese de demnitatea cu care se prezinta Romania in lume, de felul in care romanii sunt respectati in tara si in afara ei. Un om pe care sa-l doara esecurile Romaniei, ramanerile in urma, risipirea resurselor ei. Si care sa puna suflet in rezolvarea oricaror momente grele prin care o natiune e nevoita sa treaca la un moment dat.
Nu in ultimul rand, presedintele trebuie sa fie un bun crestin. Sa fie un om cu frica lui Dumnezeu, sa respecte biserica si credinta nationala.
Eu sunt un om echilibrat. Am luptat pentru a reda demnitatea cuvenita acestei tari, cunosc si stapanesc arta diplomatiei si am relatii excelente cu liderii lumii. Stiu sa inteleg problemele oamenilor si sa gasesc de fiecare data o solutie. Si stiu foarte bine ce inseamna sa ai o familie, sa traiesti langa ea sarbatori si ingrijorari, momente de mare bucurie si micile ritualuri care compun viata de fiecare zi. De aceea imi propun sa fiu si un presedinte al familiei romanesti, foarte incercata si foarte marcata de acesti ani de tranzitie. Pretuiesc ordinea si disciplina, imi iubesc tara si am demonstrat-o prin fapte. Cred in valorile noastre culturale si cred in Dumnezeu.
Pornind de la aceasta descriere a functiei, cea pe care o dau oamenii, eu stiu ca sunt omul potrivit. Si stiu ca voi fi un bun presedinte pentru Romania.



Traian Basescu,Candidatul Aliantei D.A. NL-PD la Presedintia Romaniei
Suntem o natiune tanara, al carei capital uman reprezinta in acest moment cea mai mare  avutie a neamului. Oamenii care au ales sa traiasca astazi in Romania, alaturi de oamenii nascuti in Romania, dar plecati in lume cu tot cu patria lor in sange, in minte si in amintiri, acestia sunt valorile de pret ale tarii.A fi roman trebuie sa fie o mandrie pentru noi toti, iar eu doresc sa fiu un presedinte de care toti romanii sa fie mandri. Eu cred in Romania democrata, in Romania bogata, in Romania fara corupti, fara smecheri si fara clanuri politico-mafiote. Cred in tinerii si in batranii romani, cum cred in femeile romane, in taranii romani si in familia romana.Voi fi un bun presedinte pentru toti cei 22 de milioane de romani, indiferent unde se afla ei, in tara sau peste hotare. Voi fi un presedinte determinat si implicat, care va reprezenta interesele tuturor romanilor, in orice moment si in orice context. Puterea de a intoarce drumul istoriei cu fata spre Romania e in mana dumneavoastra. Acesta este drumul spre valorile europene si occidentale, spre setul de principii ale democratiilor consolidate, in care interesul si grija pentru individ trebuie sa fie piatra de temelie pentru  edificarea interesului national pe termen lung. Mergeti la vot in 28 noiembrie si spuneti DA unei noi Romanii! Dati-ne o mana de ajutor impotriva coruptiei care ne macina, dupa patru ani de guvernare PSD! Va garantez ca, impreuna cu Guvernul Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD, voi duce tara pe drumul bun. Vom lasa in urma noastra acea Romanie secatuita de saracie. Nu uitati, 28 noiembrie este sansa noastra. Pentru ca cei dragi dumneavoastra sa traiasca bine!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO