Politică

Marko Bela se duce la reuniunea UDMR cu promisiuni noi din partea PSD

25.08.2004, 00:00 15

PSD a facut ieri o oferta UDMR de a continua colaborarea dupa alegerile generale din noiembrie. Liderul PSD Adrian Nastase a lasat sa se inteleaga ca UDMR ar putea fi cooptat la guvernare: "Orice forma de colaborare este posibila". Presedintele Uniunii Marko Bela a spus ca relatia de parteneriat cu PSD "poate continua fara probleme", si dupa alegeri, dar nu exclude o colaborare si cu Alianta PNL-PD. Lasand sa planeze ambiguitatea asupra viitorului, Marko pune conditii Aliantei: "sa-si clarifice optiunile referitoare la problema minoritatilor".
Din ton si declaratii Marko Bela a lasat sa se inteleaga ca ar agrea continuarea colaborarii cu PSD mai degraba decat s-ar reorienta spre Alianta. Acest lucru este criticat de o parte a reprezentantilor UDMR. Unii dintre deputatii si senatorii Uniunii ii reproseaza liderului afirmatiile "hazardate" referitoare la o posibila alianta postelectorala. In primul rand, rezultatul alegerilor nu se cunoaste. In cel de-al doilea, nu Marko Bela decide cu cine se aliaza Uniunea, ci forurile formatiunii, cum ar fi Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU). Nu in ultimul rand, trebuie stiut ce gandeste electoratul maghiar. Deputatul Konya-Hamar Sandor da un exemplu despre care spune ca este elocvent. Votul maghiarilor in alegerile locale din Cluj. Atunci, conducerea UDMR a decis sa renunte la propriul candidat pentru a-l sprijini pe Ioan Rus, candidatul PSD. Dar, spune Konya-Hamar, electoratul maghiar votat cu candidatul Aliantei, Emil Boc. Urmand aceasta tendinta, UDMR Cluj a rupt intelegerea cu PSD si a mers spre Alianta, formand impreuna majoritatea in consiliul local. PSD Cluj a calificat acest lucru drept 'tradare".
Senatorul Peter Eckstein Kovacs spune ca , in acest moment, avansarea unei ipoteze privind o intelegere postelectorala este "hazardanta": "Trebuie sa intram in alegeri curati ca Alba ca Zapada. Inainte de alegeri a avansa idei ca vom colabora cu una sau alta dintre parti este prematura". Senatorul Sogor Csaba afirma ca, daca PNL-PD castiga, Uniunea trebuie sa mearga cu acestia: "Nu exista sanse pentru o formatiune etnica, in opozitie".



Oferta PSD catre UDMR a fost facuta ieri (fusese amintita si inainte) de Adrian Nastase, in timpul unei intalniri in care cele doua parti au examinat stadiul indeplinirii protocolului de colaborare. Marko Bela a spus, dupa intalnire, ca bilantul este "in general pozitiv" si ca cele doua partide pot continua aceasta colaborare fara probleme si dupa alegeri. "Avem si nerealizari, dar colaborarea cu PSD a fost utila". Au fost indeplinite majoritatea angajamentelor, s-au facut pasi mari in directia descentralizarii si a autonomiei culturale, pot fi facuti in viitor pasi concreti spre autonomia administrativa care pentru liderul Uniunii nu este diferita de autonomia teritoriala. Acest lucru l-a spus Marko, iar Nastase nu l-a contrazis. Autonomia a fost de-al lungul timpului un subiect de disputa intre PSD si UDMR. Cei care cer autonomia au fost tratati drept "radicali" si combatuti. Tonul lui Nastase a fost ieri foarte moderat si poate pentru ca in prag de campanie si in perspectiva unei viitoare colaborari nu e loc de noi dispute. Nastase a spus ca descentralizarea si autonomia sunt doua procese complementare, "iar continuarea descentralizarii va permite cetatenilor Romaniei sa se bucure de drepturile specifice etnicitatii lor". "Cetatenii trebuie sa se bucure de drepturile comune, dar si de cele suplimentare, cum ar fi identitatea specifica. Cred ca vorbim despre acelasi tip de proces, descentralizarea urmand sa aiba mai multe etape care vor tine de legislatia UE", a mai spus Nastase.Pentru a arata cat de bine se inteleg liderii celor doua formatiuni au decis ca in campanie sa nu se atace si, dupa cum a spus Nastase, chiar sa se ajute daca interesele nu sunt divergente. Acest "ajutor" s-ar putea concretiza in sprijinirea lui Nastase in al doilea tur al prezidentialelor, mai cu seama daca PSD va castiga alegerile gererale. Acest aspect nu a fost discutat ieri pentru ca UDMR va avea, mai mult ca sigur, propriul candidat, a spus Marko.
Unii reprezentanti din Parlament ai Uniunii cred ca declaratiile lui Barko Bela sunt prea oprimiste. Daca judeci ultimii patru ani in raport cu precedenti zece ani, se poate spune ca s-au rezolvat unele dolante cu specific etnic. "Dar daca mergi cu masina spre Miercurea Ciuc si vezi cat de mizerabil este drumul nu mai esti atat de optimist", spune senatorul Sogor Csaba. Altfel spus, afirma el, trebuie insistat nu numai pe anumite cereri specifice ci si pe dezvoltarea economica a zonelor preponderent maghiare, pe alocarea mai multor bani, pe descentralizare si autonomie.  Din acest punct de vedere, lucrurile nu stau bine si, spune Sogor, asta si pentru ca PSD pare ca nu este convins ca merge pe drumul cel bun cu autonomia. "Este ca in bancul cu melcul si iepurele care alearga intr-o cursa. Cand iepurele il intreaba pe melc de ce merge atat de incet, acesta ii spune sa nu se grabeasca nici el pentru ca oricum nu merg pe drumul cel bun".
Marko Bela insista pe partea buna a colaborarii cu PSD pentru ca el va trebui sa prezinte la sedinta CRU din 4 septembrie bilantul acestei colaborari. Sunt destule voci in interiorul Uniunii care au criticat aceasta colaborare, amintindu-si se pozitia PSD in chestiunea maghiara, in perioada guvernarii precedente. Liderul Uniunii trebuie sa arate acum, aproape de finalul acestei colaborari ca nu a gresit. Are nevoie de un rezultat pozitiv pentru a justifica prelungirea colaborarii intr-o guvernare viitoare, daca se va ridica aceasta problema. Chestiunea nu va fi discutata la CRU, dar va fi ridicata cu siguranta in preajma alegerilor.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO