Politică

Liderii PSD din Ardeal nu vad cu ochi buni retragerea din AGA si CA

07.02.2003, 00:00 26

O parte din liderii PSD din Transilvania, majoritatea parlamentari, au rezerve in ceea ce priveste retragerea lor din afaceri, precum si din Consiliile de Administratie si AGA ale societatilor comerciale, despre aceasta situatie urmA„snd sa discute, in scurt timp, la nivelul conducerilor locale. Parlamentarii si liderii locali din Ardeal a fost primii care s-au pronuntat, ieri, fata de cererea presedintelui Ion Iliescu. Seful statului a cerut, marti, la Snagov, parlamentarilor PSD sa se retraga din AGA si CA ale unor firme inaintea adoptarii legii privind incompatibilitatile functiilor de senator si deputat. Iliescu le-a mai solicitat membrilor PSD sa aleaga intre a face afaceri sau politica.
@Delegatia Permanenta a PSD Alba se va intruni, astazi, urmand sa fie clarificat statutul fiecarui membru in parte, a declarat purtatorul de cuvant al PSD Alba, Mihai Babitchi. Potrivit acestuia, deputatul PSD de Alba Constantin Selagea este membru in CA al mai multor firme, insa a renuntat deja la functia detinuta in cadrul companiei Rosia Montana Gold Corporation si la cea ocupata in Consiliul de conducere al unei societati din Ploiesti. Despre senatorul Cornel Filipescu se stie cu certitudine ca nu este implicat in afaceri, insa despre ceilalti doi deputati PSD de Alba, Codrin Stefanescu si Ioan Andrei, ambii din Bucuresti, nu se stie daca ocupa si alte functii, a mai spus sursa citata.
@La Cluj, unii dintre demnitarii PSD apreciaza ca renuntarea la afaceri numai din partea PSD nu va face decat sa incline balanta in favoarea altor partide, care nu vor face acelasi gest. 
Senatorul Grigore Zanc sustine ca, desi nu este implicat in afaceri proprii si nu este membru in vreun CA, va analiza, impreuna cu ceilalti reprezentanti ai Organizatiei judetene Cluj a PSD, propunerea presedintelui Ion Iliescu.
"Eu cred ca atat timp cat nu avem o regula general valabila, care sa fie aplicata si de celelalte partide, a da un exemplu dintr-o singura directie ar insemna doar sa dam posibilitatea altor partide sa ocupe niste pozitii care pot schimba drastic raporturile de comunicare atat cu electoratul, cat si cu oamenii de afaceri", a afirmat senatorul clujean. El a spus ca ar fi de acord cu o asemenea formula cu conditia ca ea sa poata fi aplicata pentru toata lumea. 

Lapusan: Am fost votat in CA de investitori
La randul sau, deputatul PSD de Cluj Alexandru Lapusan a afirmat ca statutul de deputat nu este incompatibil cu cel de membru in CA ale unor firme private. "Eu sunt membru in trei CA numai la firme private, deci nu sunt implicat in firme de stat sau regii. Platesc impozite conform legii si oricine poate verifica daca sunt la zi cu toate sau cat am castigat. Sunt doctor in economie, am fost votat in aceste consilii de investitori privati care m-au considerat potrivit pentru functiile respective si,conform legii, nu sunt intr-o situatie de incompatibilitate", a afirmat Lapusan. El a precizat ca, daca legea se va schimba si functiile pe care le ocupa ii vor crea incompatibilitati, va iesi cat mai repede din "aceasta stare".
La randul lor, parlamentarii si liderii PSD Arad apreciaza ca fiind corecta solicitarea presedintelui Iliescu. Din trei parlamentari ai PSD in judetul Arad, doar unul, senatorul Avram Craciun, face parte dintr-un CA, respectiv la Regia Autonoma Administratia Zonei Libere Arad-Curtici, care apartine de Ministerul Transporturilor. Senatorul Craciun a precizat ca este de acord cu solicitarea presedintelui, dar ca nu crede ca aceasta il vizeaza si pe el. 
Cei doi parlamentari PSD de Bistrita Nasaud, Valentin Adrian Iliescu si George Pruteanu sustin ca nu au afaceri.  Senatorul George Pruteanu a declarat ca, pana de curand, nici macar nu cunostea termenii "CA" si "AGA".  
Deputatul PSD de Sibiu, Gheorghe Suditu, a declarat ca deocamdata nu se va retrage din CA al SC Tursib SA Sibiu, urmand sa astepte sugestiile Consiliului National al partidului. "Eu astept semnalul partidului. Evident, daca se va hotari retragerea la nivel de tara, discutiile de la Sibiu, din cadrul organizatiei, nici nu mai sunt necesare si ma voi retrage", a declarat Suditu.  Deputatul Suditu este membru in CA al Tursib din anul 2000, imediat dupa ce a fost ales consilier local pe listele PSD.
La Sibiu, CA ale celor cinci societati aflate in subordinea Primariei Sibiu sunt formate in exclusivitate din membrii PSD si FDGR, dupa ce PD s-a retras din acestea, iar consilierii locali PRM au fost exclusi, in urma cu o saptamana, de majoritatea Forumului german formata cu partidul de guvernamant.
Senatorul PSD de Hunedoara Ion Iliescu ( potrivire de nume) sustine ca se va intalni cu liderii PSD din judet pentru a discuta cererea presedintelui Ion Iliescu.
"Sunt membru al CA al Societatii Drumuri si Poduri Hunedoara. Nu tin mortis la aceasta functie. Sunt de acord cu sugestia facuta de presedintele Iliescu", a declarat senatorul Ion Iliescu.
Deputatul PSD de Hunedoara Ioan Timis afirma ca este greu de indeplinit ideea presedintelui Iliescu cand vine vorba de societati unde statul este actionar majoritar. "Sunt membru al AGA la fabrica de bere din orasul Hateg. Apoi, mai sunt membru al CA in firmele unde eu sunt actionar. Ma voi retrage din conducerea fabricii de bere", a spus deputatul Ioan Timis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO