Politică

Legea de functionare a SIE a intrat in coliziune cu Constitutia

Legea de functionare a SIE a intrat in coliziune cu Constitutia

Claudiu Saftoiu (stg) si George Maior isi vor prezenta astazi CV-urile in fata parlamentarilor

03.10.2006, 19:37 95

Discutiile pe marginea numirii celor doi sefi ai serviciilor secrete - SRI si SIE - a scos la iveala faptul ca in Romania exista inca legi care nu sunt puse in acord cu ultima Constitutie, desi aceasta a intrat in vigoare de trei ani.
Cele doua propuneri pentru sefii serviciilor, Liviu Maior pentru SRI si Claudiu Saftoiu pentru SIE, vor fi analizate astazi de comisiile de specialitate ale Parlamentului si ar putea produce dispute legate nu doar de persoane, ci si juridice din cauza inadecvarii unor norme la Constitutie.
Un act normativ care nu este in acord cu Constitutia - modificata in 2003 - este chiar legea de functionare a Serviciului de Informatii Externe (SIE), la conducerea caruia presedintele l-a propus pe consilierul sau Claudiu Saftoiu. Controversa pleaca chiar de la modalitatea in care propunerea facuta de presedinte trebuie validata - in Parlament sau in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Constitutia spune ca plenul reunit al celor doua Camere asigura "numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii". In aceeasi vreme, legea in vigoare a SIE (1/1998, modificata in 2000), afirma, dimpotriva, ca seful SIE este numit de CSAT, la propunerea sefului statului. "Legea SIE nu este adaptata la Constitutie. In mod firesc, vom proceda cum spune Constitutia", afirma deputatul Constantin Nita, membru al Comisiei parlamentare de control al activitatii SIE. Deputatul Sergiu Andon, seful Comisiei juridice din Camera, crede insa ca aceasta problema va starni multe controverse si ar putea conduce, din cauza disputelor juridice, (mai ales in cazul in care raportul comisiilor ar fi unul negativ) la amanarea luarii unei decizii, cel putin in cazul directorului SIE.
Nici Nita si nici Andon nu-si explica cum s-a putut intampla acest lucru. In mod firesc, chiar SIE era institutia care trebuia sa ceara modificarea legii in sensul punerii ei de acord cu Constitutia.
In cazul directorului SRI, lucrurile sunt simple - el este, potrivit legii SRI, numit de Parlament, la propunerea Presedintelui. Pentru asta el este audiat de comisiile reunite de control al serviciilor secrete si apoi candidatura sa este supusa votului plenurilor reunite. Acestea decid daca el este numit in fruntea SRI cu votul a jumatate plus unul din numarul total al parlamen-tarilor. Prin aceasta procedura, spune Nita, trebuie sa treaca si candidatul pentru sefia SIE.
Cum votul parlamentarilor este secret, Saftoiu va avea aceleasi emotii pe care le va avea si Maior, impotriva caruia s-au exprimat deja parlamentarii PNL si PRM, in vreme ce partidul din care face el parte, PSD, este impartit intre a accepta propunerea sefului statului si a o respinge, considerand-o o capcana. "Pentru" au anuntat ca vor vota PD si UDMR.
In privinta lui Saftoiu, pana in prezent nu au existat opinii explicite impotriva sa. Seful liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu, a spus ca parlamen-tarii partidului vor vota in functie de prestatia sa in fata parlamentarilor din comisiile de specialitate. Asadar, infor-matiile potrivit carora PD a negociat cu alte partide (inclusiv cu PSD) sustinerea pentru Maior capata sens. Maior va fi sprijinit daca si Saftoiu este sprijinit.
Conducerea Parlamentului a decis ieri ca senatorul Maior si consilierul prezidential Saftoiu sa fie audiati astazi de comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca maine plenul celor doua Camere reunite ale Parlamentului sa voteze cele doua propuneri.
Potrivit procedurilor, Saftoiu si Maior isi vor prezenta CV-ul in fata comisiilor, isi vor expune obiectivele in calitate de posibili directori ai SIE si SRI si vor raspunde intrebarilor puse de senatori si deputati. La finalul audierii, parlamentarii din comisii vor supune la vot cele doua candidaturi si vor alcatui un raport (consultativ) catre plen. George Maior face parte din Comisia SIE, asa ca, teoretic, ar trebui sa il audieze si sa il voteze, la randul sau, pe Claudiu Saftoiu.
"Votul are doar caracter de aviz consultativ. Doar plenul celor doua Camere, reunite in sedinta comuna, poate respinge prin vot candidatura respectiva a directorului SRI", a declarat secretarul Comisiei de control al SRI, Ion Stan.
Liberalii si-au continuat ieri atacurile la adresa propunerii lui Basescu de numire la SRI a unui om din PSD. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a reiterat ieri ca PNL nu-l va sustine: "Nu vom vota un reprezentant al PSD la SRI. Ne-a ajuns unul. Nu putem sustine o persoana implicata intr-un contract considerat de Marea Britanie fraudulos, cum este cel legat de achizitionarea celor doua fregate, contract care este semnat de domnul Maior (in vremea in care era secretar de stat in MApN - n.n.) din partea romana. Cata vreme acel con-tract face subiectul unor anchete, consideram cel putin delicat ca domnul Maior sa ocupe un astfel de post".

Prevederi contradictorii la numirea sefului SIE
Constitutia, art. 65 (2)
Camerele reunite asigura "numirea, la propunerea Presedintelui Romaniei, a directorilor serviciilor de informatii si exercitarea controlului asupra acestor servicii".
Legea SIE (1/1998), art. 6 (1)
"Conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea Presedintelui Romaniei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO