Politică

Le Monde crede ca romanii au devenit "antifrancezi"

07.04.2003, 00:00 19

Celebrul cotidian de stanga francez Le Monde a publicat, saptamana trecuta, doua articole despre Romania, in care critica sprijinul acordat de Bucuresti SUA in chestiunea irakiana, apreciind ca el "pare" a fi dovada unui "sentiment din ce in ce mai antifrancez". Autorul articolului Mirel Bran sustine ca, desi Bucurestiul incearca sa linisteasca Parisul facand gesturi simbolice -intentia de a plasa pe Casa Poporului un mic turn Eiffel pe care sa fluture steagul Romaniei - este "greu de presupus ca ele vor reincalzi relatiile franco-romane". Intr-o maniera mult prea familiara pentru un ziar de calibru Le Monde autorul isi permite sa faca mai multe portrete ale unor politicieni romani din linia intai.
Autorul alege cariera lui Mircea Geoana ca sa exemplifice "contradictiile care marcheaza relatiile franco-romane". Cu o argumentatie greu de urmarit logic articolul remarca faptul ca seful diplomatiei a strudiat in Franta "pe banii statului francez"  ca sa plece apoi in SUA ca ambasador, fiind astazi considerat "om al Statelor Unite". Presedintele, care aproape doi ani de zile a fost crutat in presa europeana redevine astazi, pentru Le Monde, "om al fostului aparat comunist (...) care a condus tara intre 1990-1996 facandu-i o reputatie de oaie neagra a Europei Centrale si de Est". Adrian Nastase este "delfinul" presedintelui (aluzie la mostenitorul tronului francez) a carui convingere este ca "o presa libera vatameaza imaginea tarii" Or, pentru Comisia Europeana, ceea ce vatameaza imaginea tarii este "coruptia" - continua autorul - care crede ca a gasit aici cheia optiunii americane a romanilor, in detrimentul celei europene. De dragul cultivarii sentimentului antiamerican al francezilor si, prin extensie, a celui antiromanesc, autorul ignora date reale. Bunaoara, afirma el, UE cere permanent Romaniei sa-si rezolve problemele cu coruptia, in timp ce intarzierea reformelor in Romania ar fi, "in favoarea intereselor" americane, care nu reproseaza Romaniei faptul ca este corupta - mai mult a promis sa-si instaleze baza militare si sa investeasca in aici. Totusi, reamintim noi, in repetate randuri auroritatile americane au tras semnale de alarma in privinta acestui subiect.
Mergand pe acelasi fir, autorul spune ca litoralul romanesc a devenit "o veritabila colonie americana" iar romanii par "entuziasmati" de venirea lor.
In cel de-al doilea articol acelasi autor afirma ca, dimpotriva, "romanii sunt nelinistiti de prezenta americana" si de repercursiunile razboiului, motiv pentru care mastile de gaze se vand, la Constanta, "ca painea calda", cu 50 de euro bucata. "Apelurile presedintelui Ion Iliescu de a se evita <o isterie a polulatiei fata de razboi> pare fara efect", conchide autorul.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO