Politică

IPS Pimen va primi padurile inapoi

31.03.2005, 00:00 52


Schimbare de situatie in privinta retrocedarii padurilor catre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.


Dupa ce actul normativ emis de Cabinetul Nastase in campania electorala a fost respins la Senat, Camera Deputatilor a votat ieri ordonanta guvernamentala care va permite trecerea in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei a aproximativ 90.000 de hectare de padure.


Camera Deputatilor este camera decizionala, prin urmare, indiferent de pozitia exprimata de Senat, actul normativ va fi trimis spre promulgare Administratiei Prezidentiale.


Dezbaterile au avut loc ieri in aula Parlamentului in prezenta Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen.


In favoarea actului normativ au votat 193 de deputati, reprezentanti ai coalitiei majoritare si PSD. Deputatii PRM au votat impotriva ori s-au abtinut.


Notabila este schimbarea de optiune a PSD fata de actul normativ ce va permite retrocedarea partiala a padurilor Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Desi ordonanta a fost initiata de Cabinetul Nastase, senatorii PSD au votat impotriva, conducand la respingerea actului normativ. La acel moment, senatorul Antonie Iorgovan sustinea ca indiferent cine a emis ordonanta nu poate fi data o proprietate publica in proprietate privata.


PSD ar fi fost de acord, la acel moment, cu trecerea in administrare a padurilor catre Arhiepiscopie, nu insa cu trecerea in proprietate.


Ieri insa deputatii PSD nu au mai manifestat nici o obiectie fata de actul de retrocedare. Intrebat ce motive au determinat schimbarea de optiune, deputatul Eugen Bejinariu a afirmat: "Ceea ce au facut senatorii este treaba lor".


Singurul partid care a obiectat fata de retrocedarea padurilor Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor a fost PRM. Liderul grupului parlamentar, Lucian Bolcas, a sustinut ca nu se justifica o lege speciala pentru retrocedarea proprietatii Arhiepiscopiei.


 Pe de alta parte, el a invocat "autocefalia Bisericii Nationale Ortodoxe Romane", aratand ca o hotarare privind solicitarea privind restituirea terenurilor ar fi trebuit sa fie luata cu acordul Inaltului Sinod al BOR si nu la solicitarea "unei structuri bisericesti".


Acest punct de vedere a primit raspunsul IPS Pimen. La finalul dezbaterilor, Pimen a spus ca Sfantul Sinod "se ocupa cu probleme de morala si credinta, nu cu restituirea  proprietatii".


Cu exceptia PRM care s-a abtinut de la vot, toate celelalte formatiuni au votat in favoare. Reprezentantii PNL, PD si UDMR au aratat ca prin retrocedarea decisa ieri, la nivel politic, se face o reparatie istorica fata de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. PUR a avut alte argumente. Deputatul PUR Nicopae Popa a aratat ca trecerea in proprietatea Arhiepiscopiei a celor 90.000 de hectare va permite o mai buna administrare. la finalul interventiei sale, Popa a cerut IPS Pimen sa se roage pentru "fapta buna pe care o fac deputatii".


Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a multumit deputatilor si a aratat ca toate beneficiile ce vor fi obtinute din administrarea padurii vor fi folosite pentru restaurarea bisericilor si acte de caritate. Pimen a spus ca nu va purta ranchiuna celor care au votat impotriva: "Poate nu au inteles problema sau poate asa este in democratie", i-a justificat IPS.


Pentru decizia politica de retrocedare a 90.000 dintre cele 192.000 de hectare de padure care au apartinut Arhiepiscopiei - este deci o reconstituire partiala a dreptului de proprietate - IPS Pimen a facut un lobby intens in ultimii ani. Chiar si dupa votul defavorabil din Senat, s-a intalnit cu parlamentarii de Suceava, inclusiv cu cei ai PSD, pentru a-i convinge de importanta acestui act. 


Potrivit actului normativ adoptat ieri, 90.000 de hectare de padure vor trece din proprietatea publica a statului si din administrarea Romsilva in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Arhiepiscopia a fost scutita de plata transferului de bunuri mobile si imobile.


Veniturile obtinute prin valorificarea produselor lemnoase si nelemnoase ale fondului forestier vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de administrare si gospodarire in regim silvic al padurilor.


Arhiepiscopia va trebui sa foloseasca aceste venituri si pentru finantarea activitatilor de restaurare, intretinere si conservare a patrimo-niului national cultural si religios al Arhiepiscopiei Sucevei si Ra-dautilor.


Desi este proprietar al padurii, le-gea interzice Arhiepiscopiei sa instraineze parti din aceasta suprafata de padure.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO