Politică

Ion Iliescu sustine ca PSD nu este pregatit pentru anticipate cum a anuntat Mircea Geoana

Ion Iliescu sustine ca PSD nu este pregatit pentru anticipate cum a anuntat Mircea Geoana

Iliescu s-a remarcat in ultima vreme prin luari de pozitie contrare liniei oficiale a PSD

13.02.2008, 18:57 20

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca, in opinia sa, PSD nu este pregatit pentru alegeri anticipate, o pozitie opusa celei exprimate de seful social-democratilor, Mircea Geoana, care luni a cerut in numele partidului demisia de onoare a Guvernului si organizarea de alegeri legislative anticipate care sa fie convocate eventual odata cu cele locale.
Mircea Geoana nu a comentat declaratiile lui Ion Iliescu. Discutiile despre anticipate au fost singurul subiect pe ordinea de zi a unei sedinte la varf a PSD de luni, iar surse din partid spun ca majoritatea celor prezenti, inclusiv Iliescu, au fost de acord cu varianta organizarii lor printr-o intelegere cu toate celelalte partide.
Luni PSD s-a consultat cu UDMR si PC pe aceasta tema. UDMR a respins, dar nu categoric, varianta alegerilor anticipate pentru ca ar crea, dupa cum spune liderul Uniunii, Marko Bela, haos. PC nici nu le-a aprobat, dar nici nu le-a respins, in vreme ce principalul partid vizat, PNL, si-a exprimat optiunea in felul urmator: daca PSD doreste caderea Guvernului, sa depuna o motiune de cenzura.
In privinta PD-L, acest partid a anuntat ca va sustine o eventuala motiune de cenzura care sa conduca la caderea Guvernului. Presedintia s-a pronuntat ieri impotriva anticipatelor, pe motiv ca acest subiect creeaza confuzie inainte de summit-ul NATO de la Bucuresti.
Comitetul Executiv National al PSD (un for largit de conducere) a fost convocat pentru astazi pentru a gira politic decizia conducerii restranse de a presa pentru alegeri anticipate.
PSD nu va depune o motiune de cenzura, dar tactica este urmatoarea: nu va mai sprijini niciun proiect al Guvernului, caz in care chiar liberalii isi vor da seama ca, neavand sprijin parlamentar, iesirea din criza o reprezinta anticipatele, dupa cum a afirmat seful PSD Mircea Geoana.
Aceste lucruri au fost examinate in sedinta de luni a PSD. Ieri insa Ion Iliescu a afirmat ca discutiile au fost de ordin general si nu s-a stabilit ca PSD sa ceara demisia Guvernului.
"A fost cam intepestiva aceasta chestiune si nu in spiritul discutiilor noastre din Biroul Permanent (conducerea restransa - n.n.)", a sustinut Iliescu.
Iliescu a mai spus ca nu il va sprijini pe Mircea Geoana in privinta alegerilor anticipate, urmand ca astazi, la Comitetul Executiv National, sa se discute asupra acestui subiect. Iliescu a mai spus, raspunzand unei alte intrebari, ca PSD, in opinia sa, nu este pregatit de anticipate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO